Туристическата маркировка в Западна Рила е в окаяно състояние. Затова

...
Туристическата маркировка в Западна Рила е в окаяно състояние. Затова
Коментари Харесай

​Туристическата маркировка в Западна Рила е в окаяно състояние

Туристическата маркировка в Западна Рила е в окаяно положение. Затова алармира наш фен, който ни изпрати фотоси от туристическите направления към Рилските езера.

Д-р Евтимия Средкова е деен алпинист от 25 години. Рила е обичаната ѝ планина, познава я добре и твърди, че в Източната и Централната част маркировката е актуализирана по Европейска стратегия. Наскоро обаче при разходка в Западна Рила вижда занемарените маркировки и ги снима с телефона си. Снимките, направени по маршрутите от Рилските езера към хижа " Иван Вазов ", Мальовица и Рилския манастир демонстрират изпопадали, ръждясали табели с изтрити надписи.

доктор Евтимия Средкова: Положението със зимната маркировка е трагично.Често няма никакви табели. Голяма част от металните стълбове са паднали, а останалата част до края на годината също ще липсват. Отговорност за това носи Национален парк " Рила ". Това би трябвало да бъде в съгласие с БТС, както и с Министерството на туризма.
В планината туристите разчитат главно на маркировката, с цел да наблюдават маршрутите. Липсата на такава е сериозна причина за произшествия в планината - загубване и даже съдбовен край.

доктор Евтимия Средкова: В Рила от ден на ден се усилва броя на туристите, както наши, по този начин и от чужбина. Идват млади фамилии с дребни деца. Затова е неприемливо положението на маркировката да заплашва здравето и живота на някой от туристите.
Рила е голяма планина с над 550 км туристически направления. Затова решаването на казуса с маркировката е от огромно значение. Един от методите за това е туристическият съюз и парковите дирекции да се схванат между тях и да сложат ясни граници кой за кои елементи на планината дава отговор.

От Българския туристически съюз признават казуса, само че се оправдават с неналичието на средства и неприятната съгласуваност сред институциите и сдруженията, които дават отговор за маркирането на туристическите направления.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР