Туристическата година, която е към края си, беше изключително противоречива

...
Туристическата година, която е към края си, беше изключително противоречива
Коментари Харесай

Туроператорите изпращат противоречива и драматична година в туризма

Туристическата година, която е към края си, беше извънредно спорна и трагична - сериозен спад на туристите на фона на растежи в целия район, смяна в рейтинга на чужденците, срив на считани до неотдавна за обичайни за България пазари. Такава картина чертаят на 2019 година от Асоциацията на българските туроператори и туристически организации (АБТТА) като се базират на наличните данни на Националния статистически институт и на поискана информация от летищата. Надеждни данни за настаняването в хотелите към момента няма, защото едвам тази есен се вкара наложителна регистрация на местата за настаняване в електронна система на Министерството на туризма.

Тази картина наподобява друго в очите на отрасловия министър Николина Ангелкова, която в телевизионно изявление неотдавна сподели, че макар мрачните прогнози в туризма има растеж и че данните приказват, че ведомството си прави добре работата. Повече четете тук.

Данните не вещаят нищо положително

Данните демонстрират, че спадът в броя на нощувките към края на септември е 2% (300 хил.) до момента в който в Югоизточна Европа страните регистрират растежи сред 6 и 8%, разгласи Байко Байков, ръководител на организацията. Посочи, че това е много сериозен спад, доколкото той включва и зимния сезон, и летния морски, както и профилираните типове. Освен това спадът в по-голяма степен се дължи на европейските туристи, означи той. При считаните за най-устойчиви пазари - европейските, се регистрира спад за деветте месеца от 500 хиляди нощувки или 4%. " Това не вещае нищо положително за идващия сезон. Не можем да чакаме, че внезапно за идната година от тези страни ще има растеж ", уточни Байков.

Според него на считаният за обичаен за България пазар Германия отбелязва трагичен спад от 23%, а от Русия сривът е над 15%. При скандинавските пазари спадът е 27%, което бе несъмнено като злополука. От асоциацията показват, че податки за този тренд има от години и данните в този момент не са изненада. " Тези генериращи в предишното пазари се смаляват доста ", проучва Байков.

От асоциацията означават, че има разбъркване в ранга на страните, от които идват туристи в България, което е определило, да вземем за пример Румъния като втори по значителност пазар, освен това без зад този резултат да стоят маркетингови старания. Италия и Испания въобще не попадат измежду първите 15 пазара, Гърция е със сериозен капацитет, само че гърците имат общо 150 хиляди нощувки. Междувременно Полша се е трансформирала в трети по значителност пазар за българския туризъм. Първите 15 генериращи пазари означават сумарно спад от 300 хиляди нощувки.

Държавата да си ревизира концепцията

Това демонстрира, че ръководещите съществено би трябвало си ревизират концепцията за национална туристическа реклама - дали да се наливат пари в потъващи или растящи пазари, разгласи управлението на асоциацията. Даниела Стоева, член на управителния съвет означи, че даже и през дейните за туризъм месеци София е с растеж от 3% на нощувките, а пък Пловдив, който е и европейска столица на културата, има растеж от 10%, което е " извънредно незадоволително ".

Организацията прикани в националния съвет по туризъм, който е съвещателен орган към министерството, да се разисква къде и защо да се харчат парите за национална туристическа реклама (около 15 млн. лева за година към момента) и мнението на бизнеса да има детайл на обвързване към министъра да се съобрази с него. В отговор на въпрос показаха, че са склонни също да дават пари за реклама, с цел да се разискват тези разноски с браншовите организации. " Когато някой е болен и го лекуваш с неверните медикаменти, той няма да оздравее, макар че може да даваш доста пари за тях ", илюстрира обстановката Байко Байков. Неговите сътрудници показаха и че няма явен доклад по какъв начин се харчат парите за реклама.

Двуцифрен спад на морските летища

Асоциацията е поискала данни от летищата във Варна, Бургас и София за броя обслужени самолети през годината. Данните от морските портове демонстрират, че спадът е двуцифрен. За София няма детайлни данни, от там единствено се показва, че има растеж от 1.5% на пасажерите, в това число и българските.

В Бургас полетите са се свили с близо 14%, а обработените пасажери - с 12%. Над 40% е спадът на пасажери от Германия, 11% за Русия, 12% за Полша, 27% за Словакия и Чехия, 18% за скандинавските пазари.

Ръст се регистрира от 10% за Англия и 27% за Ирландия, откъдето в морските курорти идват съществени младежи за празненство туризъм.

Пътниците през варненското летище са намалели с 12%, а полетите - с 16%. Спадът на пасажери от Германия е над 15%, 28% за Русия, 55% за Белгия, 11% за Полша и 27% за скандинавските пазари.

Ръст от 18% има при пасажерите от Англия и 17% от Австрия.

Туроператорите регистрира за десета поредна година растеж на пътуванията на българи в чужбина като все още за 2019 година той е 6%. Пътуванията за Гърция са с дял от 28%, за Турция - 14%, Испания, Италия и Германия - общо 5%. Съседните страни събират към 50% от интереса на българските туристи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР