Туристи пият вода в петзвезден хотел в Катманду без да

...
Туристи пият вода в петзвезден хотел в Катманду без да
Коментари Харесай

От боклук до съкровище: Нов живот за отпадъците на Еверест

Туристи пият вода в петзвезден хотел в Катманду без да подозират, че зелените чаши в ръцете им в миналото са били бутилки, захвърлени от нетърпеливи катерачи, бързащи да се изкачат на връх Еверест, предава организация Франс прес.

В домовете в непалската столица постепенно си проправят път най-различни продукти - от тенджери до лампи, направени от отпадъчни артикули от Еверест като част от напъните на управляващите и бизнеса да се оправят с провалите, нанасяни с десетилетия от планинарството с търговски цели.

Тонове отпадъци, измежду които празни железни кутийки и газови бутилки, шишета, пластмасови съоръжения за катерене, обсипват планината, наричана " най-високия резервоар за боклуци в света ".

" Не е нужно боклукът да се пропилява ", споделя пред организацията Набин Бикаш Махарждан от локалната рециклираща група Blue Waste to Value (BW2V).

" Получихме микс от материали от Еверест - алуминий, стъкло, пластмаса, желязо, доста от които биха могли да се рециклират ", изяснява той и добавя: " Трябва да ги използваме наново и да им придадем добавена стойност ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР