Туристи и поклонници се събраха край храма на „Божи гроб“

...
Туристи и поклонници се събраха край храма на „Божи гроб“
Коментари Харесай

Поклонници и туристи се събраха край „Божи гроб“ в очакване на Благодатния огън


Туристи и поклонници се събраха край храма на „ Божи гроб “ в Йерусалим в очакване да влязат вътре за церемонията по слизане на Благодатния огън, съобщи Ройтерс.

" Божи гроб " е основна реликва за християнския свят. Смята се, че е ситуиран на мястото, където съгласно Светото писание е разпънат, заровен и по-късно възкръсва Исус Христос. То е намерено от пратеници на римския император Константин три века след разпъването на Христос.

Слизането на Благодатния огън става всяка година в съботата преди неделята на Възкресение Христово.

Православните християни имат вяра, че запалването на Свещения огън става по извънреден метод. Вярващите допускат, че в случай че огънят не слезе, това ознаменува началото на последните времена.

За да се пресекат всевъзможни спекулации дали чудото не е някаква форма на машинация, събитието протича при специфичен контрол – параклисът се ревизира авансово, с цел да няма в него нищо, което да може да провокира възпламеняване, след което вратите му се запечатват.

В деня на чудото той се отваря и в него влизат единствено православният патриарх на Ерусалим – Теофил III, и арменски прелат. Когато слезе Благодатният огън, първо се възпламеняват кандило и 33 свещи – колкото са били земните години на Христос.

В първите минути на запалването си Свещеният огън не пари и не изгаря.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР