Турбулентните финансови пазари се оказаха добра новина за инвеститорите в

...
Турбулентните финансови пазари се оказаха добра новина за инвеститорите в
Коментари Харесай

Треска за злато обхвана инвеститорите

Турбулентните финансови пазари се оказаха добра вест за вложителите в злато, написа CNN. Цената на метала се повиши с над 8% от октомври насам. В същия интервал S&P 500 се срина с 14%.

А вложителите, които са закупили акции на компании, които добиват злато, се оправят по-добре даже и тези, които са вложили средствата си в метала.

Ценните бумаги на Newmont се повишават с над 13 % от октомври. А на Barrick Gold, който се сля с Rangold предходната година и се трансформира в най-голямата компания в добива на злато - с съвсем 20 %.

Защо златото се оправя толкоз добре? Цената му нормално се повишава, когато вложителите са нервни - и тъкмо това е казусът сега.

Акциите започнаха възобновяване през 2019 година, с помощта на известията за напредък в диалозите сред Съединените американски щати и скорошните очаквания, че Фед може да забави темпа за повишаване на лихвите през тази година.

Но въпреки всичко вложителите са обезпокоени. " Страховете към закъснение на стопанската система и комерсиалните спорове остават огромни. Декември 2018 година бе най-лошият месец за акциите от февруари 2009 година насам, а убежищата като златото, японската йена и американските държавни облигации събират повече интерес ", споделя основният капиталов пълководец на Blackrock Ричард Търнил.

Не се и чака скоро небесата да се изчистят, което би трябвало да е добра вест за златото.

Треска за злато?

Инвеститорите са вложили съвсем $5 милиарда в злато и фондове за скъпи метали през четвъртото тримесечие на предходната година - до момента в който пазарите падаха стремително - гласят данни от EPFR Global. В същия интервал вложителите са изтеглили към $60 милиарда от взаимните фондове в Съединени американски щати.

Скорошното повишаване на лихвите от Фед също оказа помощ за поддържане на златното рали. Инвеститорите се тормозят, че по-високите лихви ще забавят стопанската система.

Затова би трябвало да отговорим на въпроса дали скорошните мнения от Фед за закъснение на покачванията на лихвите ще спре ралито на златото? Не е наложително.

Възвръщаемостта по дълготрайните облигации на Съединени американски щати понижават. Сега при 10-годишния дълг тя е към 2,7% - спад от 3,25% през октомври.

Този спад би трябвало да е добре пристигнал за златото, тъй като консервативните вложители избират книжата пред златото, в случай че чакат по-голяма облага.

Затова, в случай че възвръщаемостта продължи да пада, златото ще наподобява все по-привлекателно.

 Сърбия натрупа злато като щит против бъдеща рецесия
Съседка на България натрупа злато като щит против бъдеща рецесия

Въпреки това златните й запаси са 2 пъти по-малки от българските
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР