Тунизийският президент Каис Сайед отхвърли в понеделник финансовата подкрепа, обявена

...
Тунизийският президент Каис Сайед отхвърли в понеделник финансовата подкрепа, обявена
Коментари Харесай

Сайед от Тунис отхвърля финансовата помощ на ЕС, поставяйки под съмнение сделката за имиграцията

Тунизийският президент Каис Сайед отхвърли в понеделник финансовата поддръжка, оповестена от Европейския съюз през септември, като сподели, че сумата е дребна и опонира на съглашение, подписано преди три месеца.

Ходът на Сайед може да подкопае „ стратегическото партньорство “ от юли, което включва ограничения за битка с трафикантите на хора и стягане на границите, и което пристигна по време на внезапното нарастване на лодките, пътуващи към Европа от северноафриканската нация.

Европейската комисия последно месец съобщи, че ще изплати 127 милиона евро (133 милиона долара) помощ на Тунис като част от договорката за битка с незаконната имиграция от Африка към Европа.

„ Тунис отхвърля това, което Европейски Съюз разгласи, не заради дребната сума... само че защото предлагането е в несъгласие с меморандума за съгласие, подписан през юли “, сподели Сайед.

Сделката от юли включва заричане от 1 милиард евро помощ за Тунис, с цел да помогне на нейната разрушена стопанска система, да избави държавните финанси и да се оправи с миграционната рецесия.

По-малката сума, оповестена от Европа преди 10 дни, обаче разочарова тунизийските управляващи, които се борят да подобрят обществените финанси, и породи опасения измежду организациите за кредитен рейтинг, че държавното управление може да просрочи външните си задължения през идващите месеци.

Спорът сред двете страни съответства с идването на рекорден брой мигранти от Тунис и Северна Африка на италианския остров Лампедуза.

Миналата седмица Тунис отсрочи визитата на делегация от Европейската комисия, с цел да разиска детайлностите по съглашението за миграцията. < p> Миналия месец също по този начин отхвърли влизането на петима членове на комисията по външни работи на Европейския парламент за срещи по отношение на политическата обстановка в Тунис, заявявайки, че няма да разреши интервенция в делата му.

Някои европейски страни, в това число Германия, се опълчват на имиграционното съглашение, заявявайки, че то не визира проблемите на правата на индивида и политическата обстановка, откакто Сайед завзе властта, затвори тунизийския парламент и стартира да ръководи с декрет, което съгласно опозицията е прелом.

(REUTERS)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР