Тунис, Тунис – Войната срещу Газа даде на Тунис рядък

...
Тунис, Тунис – Войната срещу Газа даде на Тунис рядък
Коментари Харесай

В Тунис пропалестинският плам се използва за настояване за закон срещу НПО

Тунис, Тунис – Войната против Газа даде на Тунис необичаен миг на политическо единение, подхранвайки публичния вкус за ново законодателство, което рискува да раздели групите на гражданското общество и евентуално да изолира страната на интернационалната сцена.

След завземането на властта през юли 2021 година, жигосано от опозицията като прелом, президентът Каис Сайед се сблъска с тлеещо неодобрение както от поддръжници на някогашния парламент, по този начин и от авторитетен профсъюз, Union Generale Tunisienne du Travail или Тунизийски общ синдикат.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла „ Сърцата ни горят “: Маслиновъдите в Газа споделят, че войната в Израел унищожава реколтата Израелските сили са ориентирани към слънчеви панели в Газа болница al-Shifa „ Баща ми е в неопределеност “: Израел арестува пациенти от Газа в болница в Йерусалим Анализ: Асиметричната война на Хамас против Израел – уроци от Украйна завършек на списъка

За огромна част от преобладаващо младите и прогресивни групи на гражданското общество в Тунис президентството на Сайед обезпечи фокусна точка на противоречие, само че мнозина са разграничени сред възмущение от неговото властническо ръководство и това, което множеството виждат като липса на каквато и да е опция.

Въпреки това безмилостното бомбардиране на Ивицата Газа от Израел в отговор на изненадваща офанзива на 7 октомври от военното крило на Хамас, която ръководи Ивицата Газа, накърни дълбоки исторически влакна в Тунис, обединявайки обществото по метод, който нищо друго има, в това число революцията от 2011 година

Използване на публичното мнение?

Дълбокият публичен яд против Израел и неговите западни поддръжници, които наподобява не желаят даже да изискат от него въздържаност, даде нов подтик на съществуващите оферти за ограничение на работата на всички неправителствени организации в страната. На тях се гледа като на законодателно ограничение на западното въздействие.

Предложенията, показани от група членове на Народното събрание, ще пренапишат следреволюционния Указ 88, приветстван по това време като измежду най-хубавите закони в света за свободно сдружаване, и биха могли да послужат като каишка за издърпване на цялата страна Неправителствени организации назад.

Предложените ограничавания датират от възраженията на Фатма Мседди, народен представител от Сфакс на средиземноморския бряг, по отношение на поддръжката, предлагана от групите на гражданското общество на чернокожите бежанци без документи, които спят жестоко по улиците на нейния град. Тя желае бежанците да бъдат депортирани и неправителствените организации, които им оказват помощ, да бъдат блокирани от приемането на задгранично финансиране.

Законодателството ще засегне всички Неправителствени организации, работещи в Тунис. Общественото неодобрение от поддръжката на западните държавни управления за Израел – в несъгласие с предходната им изразителност по отношение на построяването на народна власт и правата на индивида – остави доста от тунизийските неправителствени организации, които те са помогнали да финансират, изложени на рецензия.

„ Подкрепям президента “, сподели 33-годишната Хадиджа Малки, която работи в близката фабрика, от кафене в медината на Тунис. Относно законопроекта за неправителствените организации тя сподели, че недоверието й към западното въздействие е повишено след офанзивите против Газа, като сподели на преводач: „ Има толкоз доста асоциации, само че е по-лесно да застанеш на страната на тунизийските, в сравнение с непознатите. “

Електроинженерът Юсеф Джезири почувства същото: „ И без това нямам доверие в тези асоциации. Те са просто имена. Мисля, че наличието им тук е съмнително. “

Мярка за тунизийското публично въодушевление също може да бъде измерена посредством поддръжката за законопроект, който криминализира нормализирането с Израел. До намесата на президента в петък законопроектът заплашваше затвор за всеки, който комуникира или работи с физическо или юридическо лице от Израел, което на процедура би криминализирало членовете на еврейската общественост в Тунис, доста от чиито членове на фамилиите носят израелски паспорти.

Разрешаване на страната да управлява Неправителствени организации

Според доста неправителствени организации в Тунис законодателството всъщност би унищожило репутацията на страната като център за развиване. Тази известност към този момент е подложена на тестване от дейностите на твърдолинейния президент на страната.

Централната тенденция на оферти закон се концентрира върху разрешенията за самоучредяване на Неправителствени организации. Вместо елементарен развой на известяван, новата система на процедура би дала на държавното управление правото да взема решение кои неправителствени организации работят в страната и, като допълнение, по какъв начин работят и за какъв брой време.

От 2011 година интернационалните организации като Human Rights Watch и Amnesty International откриха офиси в Тунис. Разраства се локална общественост от неправителствени организации, като парламентарния наблюдаващ Al Bawsala и антикорупционната неправителствена организация IWatch, всички от които се състезават за интернационалните безплатни средства, с цел да запазят финансирането си.

Организациите, обслужващи жертви на домашно принуждение, организиращи правно посланичество за лица, упрекнати в незаконна активност или представляващи полови малцинства, се усилиха след революцията.

Според доста неправителствени организации, в случай че бъде признато новото законодателство, активността им ще бъде под контрола на страната.

„ Това законодателство е неприятно написано, а неприятно написано законодателство е рисково “, сподели Амине Харат от Ал Бавсала по отношение на препоръчаните проверки на закона за Неправителствени организации. „ Нещо повече, антизападните настроения в страната разрешават на президента Сайед да управлява законодателството без действителен контрол. “

През февруари 2022 година Сайед характеризира организациите на гражданското общество, регистрирани в чужбина или получаващи задгранично финансиране, като „ уголемение на непознати сили, които се стремят да управляват тунизийския народ посредством парите си “.

„ Депутатите желаят нещо бързо. Те желаят да покажат поддръжката си за Палестина, което е похвално “, сподели Салсабил Челали, шеф на Human Rights Watch за Тунис. „ Но това не би трябвало да се прави посредством приемане на рисков закон. “

Все по-гласната поддръжка на Тунис за Палестина идва във време на нараснало интернационално напрежение. Това също по този начин слага страната в несъгласие с задачите на политиката на най-големия интернационален донор на Тунис, Съединените щати, които не престават да упорстват арабските страни да възстановяват връзките си с Израел.

„ Президентът знае тъкмо по какъв начин ще се види това “, сподели политическият анализатор Амине Снуси.

„ Това ще повлияе на договарянията му с МВФ [чийто мажоритарен акционер са САЩ], като в същото време ще накърни имиджа му измежду крайната десница в Европа, която обича както Израел, по този начин и Сайед и с която би трябвало да работи по въпроса за миграцията. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР