Тунелите, изградени от войнствената ислямистка групировка Хамас, вероятно ще са

...
Тунелите, изградени от войнствената ислямистка групировка Хамас, вероятно ще са
Коментари Харесай

Какво се знае за тайните тунели на Хамас в Газа

Тунелите, построени от войнствената ислямистка формация Хамас, евентуално ще са измежду най-големите провокации за израелските военни, в случай че се стигне до сухопътна акция в линията Газа. Хамас, която е приета за терористична организация от Европейския съюз, Съединени американски щати, Германия и редица други страни, евентуално поддържа най-голямата мрежа от тунели в света, като изключим някои сходни подземни уреди в Северна Корея.

Уникално предизвикателство

" Предизвикателствата в Газа, където са прокопани тунели с дължина от стотици километри, са безусловно неповторими ", написа в своя публикация Джон Спенсър от Военната академия на Съединени американски щати в Уест Пойнт. 

Той показва и следното: " Този просторен под земята комплекс е подъл проблем, за който не съществува задоволително положително решение. А той стои пред израелските сухопътни елементи. "

Смята се, че мрежата от към 1300 тунела има обща дължина от близо 500 километра. Някои от тунелите се намират на дълбочина от 70 метра. Според наличната информация множеството тунели имат ширина и височина от най-вече 2 метра.

Експерти допускат, че точно в тези тунели подземен са държани и близо 200-те заложници, които Хамас отвлече след терористичните офанзиви против Израел на 7 октомври. В тунелите има ресурси от оръжия, храна, вода, генератори, гориво и друго съоръжение. Изследователи, които са проучвали оборудванията, считат, че водачите на Хамас по всяка възможност също крият подземен.

Свободно напредване на бойци

Експертите прибавят, че тунелите в допълнение ще усложнят и без друго наличните компликации пред израелските въоръжени сили. Джон Спенсър изяснява, че подземните мрежи разрешават безвредното и неусетно напредване на бойците на Хамас сред разнообразни позиции. " Накратко - тунелите са сериозен фактор, който обезврежда преимуществата на Израел в региона на въоръжението, тактиката, технологиите и организацията. "

А експертът по логика на психиката на военните дейности от Кралския лицей в Лондон Майк Мартин разяснява: " Заедно с заплахите, свързани с невъзможността за разграничение сред военни и цивилни цели, което би трябвало да се прави съгласно интернационалното право, израелската войска ще има проблеми и с воденето на военни дейности в градска среда, което в допълнение усилва провокациите пред нея ". Мартин твърди, че „ градският терен в действителност е най-трудният, с който една войска може да се сблъска ".

Тунелите на Хамас - по какъв начин могат да бъдат открити?

Първоначално подземните тунели в региона са били употребявани за контрабандата на артикули сред Газа и Египет, а по-късно и сред Газа и Израел. Заради усиленото израелско въздушно наблюдаване с дронове и друго електронно съоръжение в Газа, Хамас, с течение на времето, последователно уголемява мрежата си от тунели.

Но чак по времето на военната интервенция в Газа през 2014 година израелската войска разкрива същинските им мащаби. След това държавното управление в Тел Авив стартира да строи огради около границата с Газа, част от които са вкопани и подземен, с цел да се попречи на палестински терористи да доближават до израелска територия.

Да се открият подземните тунели на Хамас не е елементарно. Те могат да се намират под здания от всевъзможен вид. За откриването им се употребяват радари и други технологии, с чиято помощ се записват топлината, магнитното поле и акустичните сигнали.

Мозъчният концерн " Ранд " заяви през 2017 година, че най-често подземните коридори се откриват посредством изследвания на експерти или от патрулиращи бойци на Израел. Понякога оказва помощ и случайността – да вземем за пример, когато ненадейно изчезне сигналът от телефона на някой проследяван член на Хамас. В множеството случаи това значи, че той се е укрил подземен.

Боеве подземен

Сълзотворен газ и химически субстанции са били употребявани в предишното за прочистването на тунелите, изяснява една от водещите международни експертки в региона - проф. Дафне Ричмънд-Барак в книгата си " Бойните дейности подземен ". Но тези неща през днешния ден " вероятно били били сметнати за противозаконни ", написа тя.

Възможно е също тунелите да бъдат разрушени посредством бомбардировки. Израел разполага с така наречен противобункерни бомби, проникващи надълбоко подземен. Само че Газа е измежду най-гъсто обитаемоте райони в целия свят. Дори и израелските военни да знаеха къде тъкмо се намират тунелите, обстановката на място би направила сходен тип бомбардировки извънредно сложни, в случай че не и невъзможни. На територия с дължина от едвам към 40 километра и широчина сред 6 и 14 километра живеят близо 2,2 млн. палестинци.

Мрежата мъчно може да бъде разрушена

Изследователите от " Ранд " показват, че Израел е употребявал и така наречен прецизни бомби, с цел да затваря тунели. Но бомбардирането им е носело единствено непълен триумф. Ричмънд-Барак показва в публикация за " Файненшъл Таймс ", че даже и при сриване, наводнение или различен тип разрушение на част от тунелите, което би било обвързвано с доста човешки жертви, е прекомерно евентуално цялата мрежа от подземни уреди в Газа да си остане съвсем невредима.

***

Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР