Тунелът под Петрохан няма да има железопътна линия. Такива са

...
Тунелът под Петрохан няма да има железопътна линия. Такива са
Коментари Харесай

АПИ: Тунелът под Петрохан няма да има жп линия

Тунелът под Петрохан няма да има железопътна линия. Такива са желанията на страната за плана, който се чака да улесни трафика към Северозападна България, съобщавата от Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ). Преди седмица АПИ разгласи, че седем претендента са поискали да създадат прединвестиционното изследване за създаване на път Монтана-София с тунел през Стара планина.
Идеята за тунел под Петрохан е доста остаряла и през 80-те години са правени изследвания и планове. Оттогава трафикът на коли и товарни камиони се е нараснал неведнъж и се постанова осъвременяване. Досега тунелът не е изработен поради липса на пари и на задоволително политическа воля. След митинги на поданици от Берковско предходната година беше взето решение да стартира изследване и да се търси метод за финансиране. В първичните хрумвания се обсъждаше и жп линия, в този момент това е отпаднало, което съществено лимитира опцията за транспортно развиване и по-удобни връзки сред столицата и Северна България.
„ Проучването за тунел под Петрохан не включва строителство на жп линия “, разясниха от АПИ.
В същото време няма никакви индикации даже за желание на държавното управление да модернизира и разшири жп линията през Искърското дефиле, която сега е единствената връзка на София с Видин, Мездра, Плевен, Русе и Варна. Железопътния превоз до Видин в последните години е извънредно муден, в следствие пътуващите понижават, не се прави и нищо за подобряването му. ЖП линията, с която беше издигнат Дунав мост 2, се употребява доста рядко, защото довеждащата инфраструктура е остаряла, мудна, а непрекъснато се закриват линии и по този начин още повече се стеснява броя на пътуващите.
За тунела под Петрохан бъдещия реализатор на изследването би трябвало да уточни три разновидността за ново пътно трасе. Според предпроектните оферти ще се дефинира пътния габарит и нужните средства за плана, разноските за поддържане и годишна прехрана, прецизираха от АПИ. Предвижда се след изследването да се стартира процедура за оценка на влияние върху околната среда (ОВОС) и по нея ще се утвърди разновидността за бъдещото трасе. Идеен план ще се създава откакто влезе в действие решението по Оценка на въздействието върху околната среда.
Препроектното изследване би трябвало да е готово за 180 дни, а индикативната му цена е 500 хиляди лева без Данък добавена стойност. Изпълнител ще се избира съгласно „ стопански най-изгодна оферта “.
Засега няма обезпечено финансиране – от АПИ търсят разнообразни разновидности. Единият е публично-частно партньорство, другоят е посредством държавния бюджет след стартирането на тол системата през идната година. От Агенцията са оптимисти, че тол системата ще усили приходите за ново строителство и поддръжка на републикански пътища.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР