Тунелът Железница трябва да е готов най-късно до 2023 г.,

...
Тунелът Железница трябва да е готов най-късно до 2023 г.,
Коментари Харесай

"Джи Пи Груп" ще строи тунел "Железница" срещу 185 млн. лева

Тунелът " Железница " би трябвало да е подготвен най-късно до 2023 година, когато ще стане най-дългият в България.

© Мария Съботинова Още по тематиката
През август ще бъде пуснат търгът за сектора от " Струма " през Кресненското дефиле

Предстоят и процедурите за 137 километра от автомагистрала " Хемус "
19 юли 2018
" Станилов " може да завоюва тунела " Железница " с оферта от 174.5 млн.лв.

За обособен метод от 720 метра преди най-дългия тунел в страната най-хубавата оферта е от 26.7 млн лева
6 юли 2018
Довършването на Южната дъга на околовръстното ще е готово през 2021 година

Само огромни локални играчи се състезават за 6-километровата права за 123 млн. лева без Данък добавена стойност
2 юли 2018
Европейският бюджет

Какво да чака България от структурните фондове

България получава с до 8% нарастване на средствата по кохезионните фондове за интервала 2021-2027 година
1 юни 2018
Откъснатият център на Балканите

Въпреки политиката и неналичието на еврофондове Западните Балкани се свързват бързо между тях и с Европа. България остава настрана
17 май 2018 Само нормалните за търгове български компании ще строят най-дългият и безценен тунел у нас - " Железница " на автомагистрала " Струма ", и пътя към него. Всички задгранични участници не са били позволени от Агенция " Пътна инфраструктура " до крайното класиране със общоприетия претекст - пропуски в документите или противоречие с поставените условия.

Обединението " Автомагистрала Струма тунел 2018 ", в което влизат " Джи Пи Груп ", " Глобал Кънстръкшън " и " Виа проект ", е класираното преди всичко в процедурата за самия тунел с оферта от 185 млн.лв. без Данък добавена стойност. За северния метод към оборудването, който е с дължина едвам 720 метра, победител е ДЗЗД " Железница север ", с участници " Главболгарстрой ", " ГБС - Инфраструктурно строителство " и " Главболгарстрой Интернешънъл ". Поисканата цена тук е 29.9 млн. лева без Данък добавена стойност. Дългият 1400 метра пътен сектор на юг от тунела пък отива при " ПСТ Груп ", чиято оферта е 18.4 млн. лева без Данък добавена стойност.

Тунелът " Железница " би трябвало да бъде приключен най-късно до 2023 година дружно с цялата автомагистрала " Струма ". В противоположен случай България ще загуби европейското финансиране за нея и даже ще се наложи да връща пари на Брюксел.

Бавна поръчка - бързо решение

Освен че ще е най-дългият тунел, " Железница " ще бъде и един от най-бавно издигнатите обекти. Първата процедура за него потегли още през 2015 година, само че беше спряна след скандално изгубване на част от документите на претендентите. През 2017-а се провали и втория опит да се намерят строители на основното за автомагистрала " Струма " оборудване. Сегашния търг бе разгласен през октомври предходната година и притегли общо 28 предложения от съвсем всички огромни локални строителни компании и няколко задгранични. Макар да имаше ограничаване да се кандидатства единствено за една от трите обособени елементи, множеството го заобиколиха, употребявайки разнообразни консорциуми и обединявания.

Девет месеца по-късно, което е извънредно къс период за поръчки от подобен мащаб, АПИ разгласи крайното класиране. В него участват единствено 10 предложения, а всички останали са отстранени по една или друга причина. Така най-вероятно ще има обжалвания, които освен могат да забавят сключването на контракт и началото на строителството, само че и изцяло да пренаредят класирането на изпълнителите.

Кой е любимецът

" Джи Пи Груп ", която се свързва с шефа на " Лукойл " за България Валентин Златев, е измежду постоянните спечелили в публични поръчки за строителство. Тя прави ремонта на площада пред НДК и взе участие и в строителството на метрото, а в този момент прави реконструкцията на ул. " Граф Игнатиев ".

Мажоритарни притежатели на сдружението са Георги Василев и Владимир Житенски, като точно поради втория компанията е посочена за близка до шефа на " Лукойл " Валентин Златев. Той отхвърля съгласуваност, само че строителната компания е основен реализатор на " Лукойл " по създаване, ремонт и поддръжка на бензиностанции и газстанции, като е построила и реконструирала над 100 обекта, изграждала е и хотелите на семейството Златеви, в това число столичния " Хаят ". Съпруга на Георги Василев пък е Анна Шехтова - близначка на манекенката Боряна Шехтова, която е майка на сина на избягалия в Дубай Христофорос Аманатидис-Таки, чиито обвинявания за образуване на незаконна група за разпространяване на опиати бяха свалени от прокуратурата през 2014 година

" Джи Пи Груп " оглавява класацията за най-големи строителни компании по доходи " Капитал 100 " през последните две години с оборот надлежно от 178 млн. лева за 2016 година и 185 млн. лева за 2017 година

Какво ще се строи

Тунелът " Железница ", който ще се намира в региона на Симитли, ще бъде с дължина 2 км, което го прави съвсем двойно по-дълъг от настоящия рекордьор в България - " Витиня ", по автомагистрала " Хемус ". Заради сложността на оборудването в началото се предвиждаше строителството му да продължи 1400 дни. Досегашните провали на процедурите за избор на реализатор обаче понижиха този период на 1000 дни.

Скоро се чака да бъде оповестена и публичната поръчка за другия проблематичен сектор от автомагистрала " Струма " - трасето през Кресненското дефиле. Според утвърждения план придвижването в едната посока ще се прави по съществуващия път Е-79 (който ще се ремонтира), а в противоположната - по нов, който ще минава източно по билото на планината. Но търгът и строителството са на месеци разстояние.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР