Тунел за бягство под Берлинската стена днес беше отворен за

...
Тунел за бягство под Берлинската стена днес беше отворен за
Коментари Харесай

Тунел за бягство под Берлинската стена беше отворен за посещения

Тунел за бягство под Берлинската стена през днешния ден беше отворен за визити за пръв път във връзка празнувания на 30-годишнината от отварянето на границата на комунистическа Германска демократична република, съобщи Асошиейтед прес.

Тунелът на улица " Бернауер ", покрай основния градски мемориал на разрушената Берлинска стена, беше отворен от кмета Михаел Мюлер. Той благодари на хората, които са почнали да копаят 100-метровия тунел в края на 70-те години.

Снимка: Reuters

" Прекрасно е да се види, че битката за независимост се е водела и подземен. Човек може в действителност да усети смелостта на дамите и мъжете, които са се пробвали да заведат хора на независимост и са оказали опозиция на източногерманския режим ", сподели кметът на Берлин.

Снимка: Reuters

Тунелът е бил прокопан от група хора, които по-рано съумели да избягат в Западна Германия. Те желали да оказват помощ на свои другари и родственици също да избягат на Запад, само че броени дни преди да бъде приключен тунелът, източногерманските управляващи били осведомени за него. Те разкрили местоположението му с ултразвук и отчасти го разрушили.

Снимка: Reuters

През 28-те години, от 1961 година до 1989 година, в които Берлинската стена разделяше немската столица, над 70 тунела са били прокопани под дългата 156,4 км бариера и към 300 души съумели да избягат през тях по данни на берлинското съдружие " Подземни светове ", което провежда визити на бункерите и тунелите на града. Някои тунели се срутили преди да могат да бъдат употребявани, а други били открити от източногерманската загадка полиция Щази.

Снимка: Reuters

Новооткритият тунел при улица " Бернауер " може да бъде доближат през свързващ тунел, изкопан от " Подземни светове ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР