Тунджанските традиции в целия им колорит, пъстрота и многообразие бяха

...
Тунджанските традиции в целия им колорит, пъстрота и многообразие бяха
Коментари Харесай

“Модата се мени, фолклорът остава“ показа богатството на тунджанските традиции

Тунджанските обичаи в целия им нюанс, разноцветност и разнообразие бяха показани в шестото издание на Общинския празник “Модата се мени, фолклорът остава ” навръх Еньовден. Стотици участници, облечени в национални носии, още веднъж демонстрираха благосъстоянието на тунджанската самородност. Паркът на с. Генерал Инзово се преизпълни от обилие на багрите и шевиците на националните носии, от усмивките и настроението на тунджанци от над 23 обитаеми места, пристигнали да покажат благосъстоянието на традициите в техните села, с подредбата на кътовете, с вкусните трапези, подредени с мурафет, и с типичното тунджанско гостолюбие.

Гости на празника бяха зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, кметът на Община „ Тунджа “ Георги Георгиев, ръководителят на Общински съвет „ Тунджа “ Нели Славова, Георги Събев, консултант по земеделие в Европейския парламент, заместник-кметовете и секретарят на Община „ Тунджа “, кметове, кметски наместници и общински съветници.

„ Празникът „ Модата се мени, фолклорът остава “ е най-колоритната и най-хубава „ визитка “ на общината “, сподели в приветствието си кметът на Община „ Тунджа “ Георги Георгиев и добави, че той е мястото за срещи и другарство с другари, той е и мотивът „ отново да облечем превъзходните национални носии, а душите ни да се изпълнят с любов към родното и с чувство за принадлежност ".

" Както са споделили мъдрите хора – грижете се за вашите корени, с цел да може тези корени да се грижат за вас. В община „ Тунджа “ традициите са на особена респект и се предават по живописен метод на децата. Надявам се, че това, което усещаме през днешния ден, ще го запазим в бъдещето и то ще ни връща към онази здрава основа, на която всеки един българин би трябвало да е стъпил, с цел да съумява в живота ", посочи Кристиан Вигенин и поздрави участниците, без които този празник няма да е толкоз пъстър.

Началото на веселието оповестиха с гръм представители на клуб „ Традиция “, след което управлението на Община „ Тунджа “ и гостите поздравиха участниците, разглеждайки техните кътове.

Конкурсите на празника още веднъж провокираха огромен интерес. Най-многобройни бяха участниците в кулинарния конкурс, който тази година беше в три категории – за най-оригинално главно ядене, най-атрактивно тестено произведение и най-изкушаващ десерт. Жури дефинира за спечелили баницата на с. Крумово, чомлекът на с. Гълъбинци и сиропираната баница на с. Симеоново.

Проф. доктор Николай Ников и етнографът Динка Ангелова бяха затруднени в избора на най-атрактивен ъгъл и най-автентична носия. За най- атрактивен ъгъл бяха връчени три награди – на с. Роза и на селата Стара река и Кукорево, които бяха „ обзавели “ къщичките, имитация на Акбунарската къща, пресъздавайки бита от времето на техните баби.

Първото място за достоверно национално облекло беше присъдено на националната носия на с. Генерал Инзово.

Най-малкият участник в празника беше бебе, навършило 40 дни единствено преди няколко дни.

Новото тази година беше надиграването на ръченица, оценено от художествения началник на ФА „ Тунджа “ – Петър Димитров.

Допълнителен нюанс на празника сътвориха производители на натурални артикули от богатата тунджанска земя – Зп Петрови, с. Гълъбинци, на мед и пчелни артикули от с. Робово, и производители от биволовъдна плантация от с. Студена, на национални дрехи, на сувенири, излезли под сръчните ръце на майстори на художествени занаяти от Ямбол и района. За децата имаше обезпечен ъгъл за занимания. За настроението и веселието на всички се погрижи певицата с корен от с. Тенево – Нели Танева.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР