Туморите в черния дроб са особено коварни, защото обикновено протичат

...
Туморите в черния дроб са особено коварни, защото обикновено протичат
Коментари Харесай

10 въпроса за рака на черния дроб


Туморите в черния дроб са изключително подли, тъй като нормално протичат без признаци. Добрата вест е, че през днешния ден огромна част от тях могат да се диагностицират благодарение на модерни технологии, а лекуването им става все по-успешно. Проф. доктор Гюралп Джейхан, един от най-опитните лекари в Европа за диагностициране и лекуване на чернодробни тумори и метастази, споделя елементи за предварителната защита, признаците и актуалните способи за лекуване, прилагани в лечебни заведения ACIBADEM(Турция).

Кои са най-често срещаните чернодробни тумори?

Най-често срещаните чернодробни тумори в действителност са метастази вследствие от други типове рак. Най-много са пациентите с рак на дебелото черво или на гърдата и метастази в черния дроб. Втората огромна група са пациентите с карциноми, които произлизат непосредствено от черния дроб – хепатоцелуларен карцином (ХЦК). Третата група са пациентите с рак, обвързван с жлъчката, жлъчните пътища и жлъчната система. Най-често срещаният измежду тях е холангиоцелуларният карцином. По отношение на честотата на другите типове тумори, 50 до 60% от тях са метастатични тумори, 20 до 25% са хепатоцелуларните карциноми и 10 до 15% от чернодробните тумори да холангиоцелуларни карциноми.



Какви са аргументите за пораждане на хепатоцелуларни карциноми и рак на жлъчката?

Хепатоцелуларният карцином постоянно се асоциира с хепатит B и C. Освен това, пациентите с чернодробна цироза вследствие от хепатит или увреждания свързани с алкохола също са предразположени към хепатоцелуларни карциноми. За страдание, има и доста пациенти, които нямат хепатит или цироза, само че също развиват ХЦК. За тези хора не знаем какво отключва заболяването.

Какви са рисковите фактори за тези типове рак?

Както загатнах, някои пациенти развиват чернодробна цироза вследствие от алкохол. Тоест, злоупотребата с алкохол може да докара до цироза и след това да се развие хепатоцелуларен карцином. Стеатозата или мастен черен дроб не се асоциира непосредствено с тези болести. Проблемът идва, когато се наложи да оперираме пациент с мастен черен дроб и рак. Не е елементарно да се оперира мастен черен дроб.

Рисков фактор ли е възрастта?

Пациенти с ХЦК могат да се диагностицират и в доста ранна възраст, 40-50 години. Ако имат хепатит или алкохолна чернодробна болест, те могат да развият цироза доста бързо и след това ХЦК. Холангиоцелуларните карциноми нормално се диагностицират при по-възрастни пациенти, след 60-годишна възраст.

Какви са признаците за рак на черния дроб?

Когато приказваме за тумори на черния дроб, множеството от тях протичат без изявени признаци. Известни признаци се следят при холангиоцелуларните карциноми на жлъчната система. С повишаването на тумора и в случай че е ситуиран наоколо до жлъчните пътища, пациентите получават жълтеница. Но когато става въпрос за чернодробни метастази, пациентът не ги усеща. Трябва да са доста огромни и да притискат чернодробната капсула, с цел да стартира пациентът да изпитва дискомфорт или болежка. Това обаче се случва рядко: за жалост, множеството чернодробни тумори протичат без признаци.

Има ли някакви скринингови проучвания за разкриване на тези типове рак?

За най-голямата група метастази – тези вследствие от колоректален рак, вършим колоноскопия и други проучвания за колоректални метастази, ситуирани в черния дроб. За хепатоцелуларния карцином има един маркер, наименуван алфа фетопротеин (AFP), който е много характерен за този тип рак. Но това проучване не се прави на всеки човек, вършим го единствено при пациенти в риск, при които са налице промени в черния дроб, хепатит или чернодробна цироза. То не е толкоз характерно като да вземем за пример PSA при рака на простатата.

Какви са опциите за лекуване при рак на черния дроб?

Днес можем да лекуваме пациенти, на които преди години не бихме могли да предложим лекуване. Първо, би трябвало да създадем разграничаване сред другите типове тумори. Както към този момент загатнах, най-често срещани са метастазите. Допреди 15-20 години пациент с голям брой метастази в десния и левия лоб се считаше за „ загубен “. Но това се промени и през днешния ден разполагаме с благоприятни условия за тези пациенти. В наши дни, лекуването на чернодробни метастази е мултидисциплинарен развой. Това значи, че еднообразно значими са както хирургът, по този начин и онкологът, радиоонкологът и интервенционалният радиолог. Когато екипът работи дружно, можем да отстраним доста чернодробни метастази и да осигурим по-добра прогноза на пациента. Това вършим всеки ден.

При хепатоцелуларния карцином нещата наподобяват по подобен метод, тъй като пациентите нормално са с цироза и черният дроб не действа доста добре. А когато черният дроб не действа добре, пациентът има доста съпътстващи болести и интервенцията не всеки път е първа алтернатива за лекуване. По тази причина, още веднъж се нуждаем от екип. При пациенти с ХЦК и голям брой тумори има и друга алтернатива, която също е хирургична: трансплантация на черен дроб. А при холангиоцелуларни карциноми интервенцията е единственото решение. Химиотерапията при такива случаи може да удължи живота на пациента, само че не и да го излекува. Така че единствената опция за изцеление при холангиоцелуларни карциноми е резекцията на туморите.

Кои са най-съвременните хирургични техники при чернодробни тумори?

Големите резекции вършим по стандартния метод, с отворена интервенция. Това е стандартът. Но от ден на ден навлиза практиката всички тези интервенции да се правят с лапароскопски техники. Това значи, че вършим минимално инвазивни интервенции, след които пациентът се възвръща доста по-бързо. В Acibadem можем да използваме и роботизирана хирургия, която към момента е в развой на развиване. Освен това, по време на самата интервенция можем да използван и радиоинтервенционално лекуване. Можем също да използваме компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс в операционната зала. По този метод можем ясно да идентифицираме туморите и да бъдем направлявани от компютърните системи по време на хирургичната интервенция. Черният дроб е триизмерно тяло с артерии, вени и биосистеми. Всичко това прилича клонова система на дърво и в този орган има доста разклонения, които не можем да забележим извън. Но когато интервенцията се организира под томографско следене, можем да избегнем премахване на повече тъкан от нужното. По този метод предпазваме здравите тъкани.

Каква е успеваемостта на радиотерапията при чернодробни тумори? Има ли някакви индикации за радиотерапия?

Не и преди интервенцията. Може би след нея: да вземем за пример, в случай че сме оперирали пациент и след 3 месеца при нагледно проучване открием нови метастази. В подобен случай пациентът може да премине радиотерапия, тъй като не можем да го оперираме наново след 3 месеца. В сходни случаи радиотерапията се явява алтернатива за лекуване.

Какви са рекомендациите ви за здрав черен дроб?

Бих предложил да се заобикаля злоупотребата с алкохол. Алкохолът е отровен за черния дроб и отваря вратите за чернодробни болести. Стеатозата също визира функционалностите на черния дроб, тъй че не се предлага несъразмерната приложимост на мазни храни. Освен това, комбинацията от тютюнопушене и алкохол е доста неподходяща както за черния дроб, по този начин и за панкреаса. Наднорменото тегло също не е потребно за черния дроб.

За спомагателна информация и консултация:

Тел. +905309768394 (на български език, с viber и whatsapp)

www.acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria

 

*публикация

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
реклама
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума можете да я възстан
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР