- Тук вече е външният министър Екатерина Захариева. Здравейте и

...
- Тук вече е външният министър Екатерина Захариева. Здравейте и
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Не делим хората зад граница

- Тук към този момент е външният министър Екатерина Захариева. Здравейте и добре пристигнали в нашето студио!

-Добре заварили!

- Напрегнат ден, вие имахте редица срещи. Промени се фрапантно картината на Капитан Андреево. В момента се организира и Европейски съвет, в който взе участие министър председателят Бойко Борисов. Какви са упованията от този съвет? Да чакаме ли един нов проект " Маршал " за стабилизиране на Европа?

- Днес водачите за следващ път ще имат конферентен диалог. Разбира се, съществена тематика на диалог е битката против ковид, общите дейности, които подхващаме, зелените коридори и социално-икономическите ограничения, които може да се вземат на равнище Европейски съюз и които всяка страна взима. Точно проект " Маршал " не мога да кажа сега дали се чака, само че обстоятелствата, че в действителност всички сме обезпокоени какви ще бъдат последствията във връзка с стопанските системи, с изключение на, несъмнено, за здравето, което е преди всичко. Така че доста интензивно се разисква в Еврозоната и тук ще направя една препоръка към тези, които имаше такива, от опозицията бяха съперници на един от целта на държавното управление да влезем в ERM II, желая да ги попитам, а в този момент къде е по-добре да бъдем - в ERM II, в Еврозоната или отвън? Мисля, че отговорът е явен и се надявам, когато преодолеем това предизвикателство пред всички нас, да се върнем към този приоритет и да получим тогава цялостната поддръжка.

- Гореща точка в България се трансформира пункта Капитан Андреево, по какъв начин протичат диалозите с турската страна, с цел да може да се облекчи ситуацията на превозвачите и да могат през турска територия да минават товарите, които идват от цяла Европа за Турция. Днес премиера съобщи, че ще се създадат буферни паркинги, само че какво е решението - да го чуем от вас?

- В момента в действителност една от най-горещите точки на границата беше България-Турция. Горещи точки в действителност по границата имаше непрекъснато и то не е през днешния ден е парещ ден. Знаете, че преди няколко дни имаше доста гореща точка на границата Австрия-Унгария, където бяха блокирани 30-40км опашка български жители в коли, микробуси, микробуси, в това число и камиони. Това успяхме да разгадаем за 1-2 дни и към този момент там няма такова напрежение. Знаете ли, Турция вкара ограничавания на 68 страни, което е огромната част от Европейски Съюз за това да влизат на територията на Република Турция без значение дали са водачи на камиони, наблягам, в случай че не са били 14 дни преди този момент в сигурна страна. Няма възбрана за България, няма възбрана за българските водачи на камиони, наблягам, в случай че те са били в България, само че в случай че са били в някоя от страните от листата, това важи и за тях. Свързахме се с сътрудниците от Турция, аз разговарях с моя сътрудник, министъра на превоза, министъра на стопанската система, с министъра на търговията, министъра на вътрешните с министъра на вътрешните работи, несъмнено, министър председателят беше непрекъснато в тази връзка. Какво е решението, което ние предложихме и чакаме от турска страна - буферният паркинг, който към този момент на следващия ден ще оперира, е едно от решенията, с цел да не се получава скупчване, това е рисково за водачите, рисково е и за хората от градовете в близост. Там ще бъдат обезпечени тоалетни, душове, места за хранене, въпреки всичко да се съблюдава някаква обществена отдалеченост, те да се усещат в от малко малко естествена конюнктура, когато се постанова да чакат. Другото решение, което предложихме, е камиони с вода, които идват от тези страни в листата на Турция, вероятно да сменят ремаркетата си с български камиони и български водач, който е бил 14 дни обезпечено и от тук няма проблеми да влезе на територията на Турция. И третата алтернатива, която предложи България, е да се натоварват ремаркетата или товарите на влакови композиции, с цел да се облекчи целия трафик, който е в България. По принцип този пункт постоянно е бил един от най-натоварените, външна граница на Европейски Съюз, постоянно е бил претрупан и при естествена конюнктура и при повече инспекции, които е обикновено да се правят при тази обстановка. Има и други оферти от България за облекчение и по-бързото осъществяване на тези инспекции. Сами виждате, че през днешния ден, както рапортуваха и на премиера, който беше там дружно с вътрешния министър, към този момент има много трикратно увеличение на обработените камиони.

- Зелените коридори в Европа, работят ли?

- Това беше и моят апел, в действителност България още от първия случай си спомняте, бивайки външна граница, надлежно не сме в центъра на Европейски Съюз, първи усетихме и казуса с напредването и по този начин да се каже с една от четирите свободи. Даже не беше единствено в свободното напредване на артикули, само че и в свободното напредване на хора, които желаят да се приберат по домовете си. Подчертавам всякога това - не е ограничаване и това е в действителност работещата мярка - не приказваме, за хора, които желаят просто да се разходят из Европа, а за хора, които желаят да се приберат по домовете си. Трябва да бъдат обезпечени такива коридори, в това число и за стоките. Първо усетихме, си спомняте, първо напрежението беше на границите сред Италия и Словения, сред Словения и Хърватска, сред Хърватска и Сърбия. Имаше блокирани също български камиони, български жители, които желаеха да се завърнат. Тогава още започнахме да пишем писма и да сигнализираме и да настояваме за обезпечаването на тези зелени коридори. Имаме такава връзка от понеделник, само че това не е решение, защото съюзът работи в изключителна обстановка, де факто тези конферентни диалози не са тъкмо препоръки, след което решенията се вземат по писмена процедура. Нашия апел е всички страни да ги извършват. Имахме един случай, няма да загатвам страна, след тази връзка в действителност затвори границите си за жители. Призивът е за артикули, изключително за артикули, да не приказваме в спешна обстановка, храни, би трябвало да успокояваме популацията, не би трябвало да има дефицит на хранителни артикули по магазините. На лекарствени средства, на здравна инсталация, изрично би трябвало да се минава гладко. Има облекчение, обаче, след връзката, няма толкоз очакване, само че към момента има на границата - по-бавно става сред България и Румъния. Говорила съм няколко пъти с румънския сътрудник, с унгарския сътрудник тогава спомняте си, че и премиера беседва.

- Днес какво съответно беше разисквано? Разбрахме, че ще има времеви коридори, през които ще могат да минават български жители?

- Те имат. Тогава, когато Унгария затвори границата си за всички като се изключи маджарски жители и жители, които са с непрекъснато престояване в Унгария. Тогава след няколко диалога с него, с румънския сътрудник, на премиера Борисов, те отвориха границата още на обяд и сега те позволяват стартирането на български жители всяка вечер, както се договорихме и българите са известени, сред 9 вечета и 5 сутринта, няма опашки, няма скупчвания. Има още малко напрежение на границата сред Румъния и Унгария, т.е. по-бавно става прекосяването, спомняте си, водачи също са сигнализирани.

- Къде има български жители, които желаят да се приберат в България, само че към момента не може да се обезпечи това трасе. Поддържате ли връзка, знаете ли къде са и какво вършиме, с цел да могат те да се върнат в България?

- Всъщност това е една от главните задания на министерството на външните работи от рецесията. Искам да осведомявам жителите, че апелите ни да не пътуват не са били самоцелни - несъмнено, преди всичко да запазят здравето си, на второ място е фактът, че още от месец и половина стартира непрекъснатото ограничение на полетите. В момента в международен мащаб летят не повече от 20% от всички постоянни линии. Има страни, които са затворени за полети от Европейски Съюз. Чили е една от тези страни, те не позволяват нито една европейска страна да кацне аероплан, там има български жители. Знаят, че вършим всичко допустимо, знаят, че се работи по приемане на позволение на няколко самолета. Били са на отмора, 12 жители са там. Създадохме европейска съгласуваност, тъй като в случай че има 2-ма или 3-ма жители, не може всяка страна да изпрати аероплан, това е ужасно скъпо и безусловно излишно, тъй че те са в листата за идващите самолети. Прибрахме над 500 индивида от целия свят, през днешния ден завърши сполучливо задачата на хората, които бяха в Сенегал, от Мароко си спомняте, че успяхме на няколко пъти да приберем туристите там, а Мароко затвори въздушното си пространство.

- Освен Чили, къде на други места има повече българи, които чакат?

- Нека разделим на две групи тези хора - едните са хората, които са на отмора там, и заради анулирани полети или поради ковид няма по какъв начин да се приберат, а втората група са хората, които работят и живеят непрекъснато в чужбина, само че се усещат по-сигурни в България и желаят да се приберат тук или са изгубили работните си места. Още преди 2 седмици сме дали инструкции да ни изготвят и актуализират лист на българите, които желаят да се прибират. Така че имаме по последните данни, са 76 туристите, които към момента не са се завърнали, над 500 сме прибрали и към 800 индивида, които живеят непрекъснато в чужбина, само че желаят да се приберат. Това са най-много страни под карантина - Испания е една от тях. Осигурили сме рейс, във връзка сме с хората, тъй като те са в разнообразни градчета и работим за процедурата да се позволи, когато свърши канатината и да могат да се приберат. Така че, повярвайте, вършим всичко допустимо и отново ще завърша с този апел - в случай че живее непрекъснато там и нямате незабавна потребност, т.е. можете да останете там, не тръгвайте на път, виждате какъв брой постепенно е напредването. Моят съвет е от България сега да пътуват в действителност при животозастрашаващи потребности или при болен родственик. Възможно минимум да се пътува в страната и отвън нея. Това е методът да преодолеем тази рецесия, това е истината.

Интервю за Българска национална телевизия, " Още от деня "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР