Тук става въпрос за дете – жертва не за извършител

...
Тук става въпрос за дете – жертва не за извършител
Коментари Харесай

ИД вербувала младежа, подготвял атентат в Пловдив


Тук става въпрос за дете – жертва не за причинител на съществено закононарушение. Става дума за персонална покруса, която за благополучие не е развита до огромни размери, а не толкоз за едно досъдебно произвеждане. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев по отношение на предотвратения атентат в Пловдив, представен от БГНЕС.

Някои проблеми касаят всеки от нас като родител в тази страна. Тези проблеми би трябвало да стартират да бъдат решавани и на тях да бъде противодействано от цялото общество.

Става дума за дете на 16 година, в сряда се получи сигнал от близки на това дете. ДАНС ни уведоми незабавно за сигнала, става дума за възпитаник, който се е радикализирал. В резултат на организацията и взаимоотношението с ОДМВР-Пловдив, претърсихме две пространства, които детето е употребило умишлено. Ученикът е от елитна пловдивска гимназия от положително семейство с благоприятни условия. Ученик, който е супер образован, добави Гешев. В пространства бяха открити подготвени и в развой на правене самоделни взривни устройства. Едното е така наречен тръбна бомба – устройство, което постоянно се употребява при атентати в Съединени американски щати. Намерено е и взривно устройство в развой на правене, това са така наречен бомби с пирони. Веществото за изработката на такава бомба е употребявано за някои от атентатите в Белгия, Франция и Сарафово. Като за атентата в Сарафово употребяваното вещество е сред 2 и 3 кг. А в този момент става въпрос за 14,5 кг от това вещество, акцентира Гешев. 16-годишният е обект на вербовка от страна на Ислямска страна, добави още зам.-главният прокурор.

Под егидата на основния прокурор се приготвя план за основаване на антитерористични центрове, заяви Гешев. Тези центрове би трябвало да комулират в действително време цялата информация и в действително време съвсем всички служби да имат представители. Ако има схващане от премиера, нещата могат да се случат в къс интервал. Относно наказателно-правния аспект, ще кажа, че главният проблем, който би трябвало да бъде решен в къс период е взаимоотношението сред обособените служби, които са ангажирани в противодействието против тероризма, акцентира Иван Гешев.

На 16-годишното момче би трябвало да бъде оказана помощ от експерти в изолирана среда. Затова внесохме през вчерашния ден мярка, не за наказателна отговорност, а детето да бъде сложено в профилирано заведение и да му бъде оказана помощ и с него да бъде работено от експерти, психолози и психиатри. Съдът през вчерашния ден е решил, следва да бъде взета мярка за неотклонение под надзора на Детска педагогическа стая, което съгласно мен е в някаква степен неточност, посочи Гешев. Той добави, че прокуратурата ще внесе митинг. „ В случай, че съдът не схване нашето виждане, което може да не е най-правилното, ще би трябвало отговорността да бъде поета от фамилията, учебното заведение и в последна сметка сътрудниците от ОДМВР – Пловдив в Детска педагогическа стая “, добави още Гешев. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР