Тук се намиа най-богатата колекция от пауни не само в

...
Тук се намиа най-богатата колекция от пауни не само в
Коментари Харесай

Градината с пауните

Тук се намиа най-богатата сбирка от пауни освен в България, само че и в Европа.

© Надежда Чипева Страст и занимание. Оттам нормално стартира всичко. Но има и пауни. " Притежаваме най-голямата сбирка в Европа с типове пауни. Това са птици от всички краища на света, в това число редки такива, които доста мъчно биха могли да бъдат видени другаде ", споделя притежателят на " ZOO Бургас " Кръстьо Дъбов, който заварваме да построява клетката за маймуни - най-новите жители, които чака от София. " При нас, когато би трябвало да се прави нещо, го прави персонално шефът ", споделя той.
Собственикът Кръстьо Дъбов безусловно живее в зоопарка.

Фотограф: Надежда Чипева
Да зарежеш естествения си живот и специалност и да се захванеш с ръководството на зоопарк не е нещо, което се прави елементарно. Искат се храброст и голямо предпочитание. По това учителят по биология Дъбов наподобява на английският публицист Бенджамин Мий. Историята на Мий е световноизвестна поради кино лентата с Мат Деймън от 2011 година " Купихме си зоопарк ". Разликата е в това, че Мий купува занемарен зоопарк и го възражда, а Дъбов основава подобен. Всъщност основава единствения в България частен зоопарк, за който тази пролет най-накрая получи лиценз. Официалното му разкриване беше на 20 април.

Направихме си зоопарк

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Едва откакто няколко години се занимава с пауните, Дъбов стартира да обогатява фермата с други типове животни. " Самите хора започнаха да ни подтикват към това. Посетители, близки и другари споделяха, че би било хубаво да превърнем мястото в същински зоокът, на който всички да се радват ", споделя той. Първото, което прави усещане в " ZOO Бургас ", е неналичието на бетон и асфалт. Дори алеите за посетителите са на трошляк и трева. Отвсякъде има зеленина - рози, дървета и декоративни шубраци. Клетките също не са натрапчиви, с стоманени решетки или огради.

Единствената в страната двойка бели вълци населява бургаския зоопарк.

Фотограф: Надежда Чипева
Сега в зоологическата градина има над 650 броя животни от съвсем 60 типа. Освен с пауните мястото е неповторимо и с редките типове други жители - бяло кенгуру албинос (чието новородено обаче е черно), бял елен, бяла камила Най-голямо усещане вършат двойката полярни бели вълци - единствените в България. " Много бързо се социализираха и привикнаха с ситуацията. Тази година навлязоха в полова зрялост и нищо чудно скоро да имат и дребни ", споделя Дъбов, акцентирайки земята зад клетката, която следва да бъде включена към зоната на вълците и приспособена за техните потребности. В очакване на бъдещето Всъщност точно собствеността на земята разрешава на фамилията на Дъбов да осъществя концепцията за зоопарка. Те имат 100 декара до бургаския квартал " Черно море " по пътя към Каблешково (западно от летището). Първоначално теренът е квалифициран за овощна градина. Но с времето зоопаркът стартира да се развива измежду прасковените дръвчета, огромна част от които не са отстранени и не престават да се отглеждат по екологичен метод - без напръскване и препарати. " Изненадващо хармонично се вписаха едно в друго двете инициативи ", споделя Дъбов. Засега паркът е ситуиран на 38 декара, само че ще пораства. " Бъдещите ни проекти включват, несъмнено, и огромни котки ", споделя Дъбов. Място има - над 60 декара, които ще бъдат включени под друг метод в зоопарка - с изключение на за нови животни ще има зони с атракциони за деца и за разходки. Големият проблем, споделя той, са служащите. Оказва се, че малко на брой са тези, които желаят да работят в зоопарк, макар приличното възнаграждение. А въпреки и рядко има случаи, когато някои от чиновниците не се явяват на работа по цели дни. Когато това се случи, на процедура се постанова Дъбов, брачната половинка му и единствено още един човек да поемат всички грижи. " Затова сме подготвени постоянно 100% да поемем грижите за животните ", споделя той.
Освен маймуните тази година ще има лемури, както и забулени сови, които към този момент са предоставени от " Зелени Балкани ", защото не могат да бъдат върнати на независимост. Ако обаче се размножат в зоопарка, потомството им ще бъде върнато в дивата природа.

Дъбов се надява, че след приемането на лиценза зоопаркът му може да се трансформира и в център за избавяне на дивите животни. Освен със совите той има опит и със сърнички, които преди година са избавени от природозащитници и към този момент се усещат добре. " Всичко имаме като условия, само че ни липсват средства ", споделя той.

Зоопаркът като бизнес

Един от първите въпроси, които човек си задава, като чуе за частен зоопарк, безспорно е: Колко коства? Всички останали лицензирани зооградини в България са общински и се субсидират от съответния локален бюджет, защото издръжката на животни, изключително на хищниците, не е по никакъв начин евтина.

Фотограф: Надежда Чипева
" Не сме го създали с комерсиална цел. По-скоро това е огромна пристрастеност ", споделя Дъбов. Таксата за вход е 5 лева, като има отстъпки за деца. Активната работа обаче е единствено през лятото, когато има и групи от курортите като Слънчев бряг и Несебър. Зимните месеци гости съвсем няма, макар че зоопаркът е отворен. Животните обаче би трябвало да се хранят - към 30 кг месо и 200 кг фуражи дневно. Отделно са имунизациите, почистването, а за такива като маймуните - и отоплението. " Сметката долу-горе излиза ", споделя Дъбов и изяснява, че разчита на приятелите си от зеленчуковата борса, които му обезпечават плодове и зеленчуци. Търговската верига " Метро " също им оказва помощ със всевъзможен тип храни и действително е спонсор на плана.

Интересно е, че в развиването на зоопарка не вземат участие банки или други вложители. " Всичко, което вършим, става със лични средства. Не разчитаме даже на фондациите и не сме търсили в никакъв случай помощ или финансиране от някъде ", изяснява Дъбов. На 20 април благодарение на община Бургас бе проведено публично разкриване на зоопарка и този сезон несъмнено ще бъде по-различен. Местната власт е разкрила нова автобусна спирка за зоопарка, а пътят до портала е асфалтиран и хората от града непосредствено могат да го посетят. Ефект ще има и от рекламата, защото до момента даже огромна част от бургазлии не знаеха, че имат зоопарк.

" Надявам се за в бъдеще и у нас да стане, както е в чужбина - частните зоопаркове също да могат да получават дотация, защото това е начинание, което има огромен обществен резултат и носи редица изгоди за района ", споделя Дъбов. Ако това се случи, безспорно ще има и други запалянковци като него. Защото парите не са главното, само че са значими, даже за зоопарка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР