„Тук съм по покана на „Обединена София срещу презастрояването и

...
„Тук съм по покана на „Обединена София срещу презастрояването и
Коментари Харесай

Мая Манолова поиска ревизия на всички разрешителни за строеж в зелени площи

„ Тук съм по покана на „ Обединена София против презастрояването " и поддържам всяко едно от справедливите им претенции. " Това сподели през днешния ден омбудсманът Мая Манолова пред постройката на Столичната община, където поддържа самодейността на редица цивилен сдружения, организации и комитети, които стачкуваха против презастрояването на дребното останали зелени площи в гр. София. „ Обединена София против презастрояването " бяха подготвили съответни претенции до кмета Йорданка Фандъкова и Столичния общински съвет за предприемане на незабавни ограничения против унищожаването на зелената система в града.
„ Смятам, че това, което желаят жителите е изцяло заслужено и в полза на гр. София. Аз съм за това СОС да спре произнасянето по устройствени проекти, които се отнасят до огромно строителство и до унищожаването на дребното останали зелени площи, детски площадки, градинки, междублокови пространства. Даже бих разширила това искане - сходна възбрана за изговаряне от страна на Общинския съвет за заличаване на части от зелената система на столицата, би трябвало да се разпространят и върху работата на идващия Общински съвет ", разгласи Манолова.
По думите й е извънредно време да се постави точка на застрояването на градинки, междублокови пространства, на ограждане на паркове. Според нея зелената система би трябвало да се уголемява, а не да се разрушава и да има похищения върху нея.
„ Аз съм срещу изсичането нагледно казано дори на „ едно крепко дърво ". Трябва да се мислят други решения и този и идващият общински съвет имат тази голяма отговорност пред жителите на столицата ", съобщи омбудсманът.
Общественият бранител акцентира, че е пристигнало времето, в което би трябвало да се направи цялостна проверка на законността на осъществените реституции, заменки и на процедурите, които плануват застрояване, изключително в парковете и зелените площи.
„ Плаче за ремонт и общинската разпоредба за осъществяване на публичните разисквания. Всички сме наясно, че те са безусловно официални и че действително администрацията въобще не се интересува от мнението на жителите, с изключение на несъмнено, когато те по безапелационен метод с гражданска самодейност не заявят своите претенции ", добави Мая Манолова.
По думите й са нужни промени в законодателството, които в рекомендациите си тя неведнъж е отправяла, в това число и през Годишните отчети на институцията на омбудсмана. Чрез тях тя е упорствала за разширението на кръга от заинтригувани лица, които могат да нападат по правосъден ред всяко решение на СОС, с което се протяга ръка върху зелените площи. Омбудсманът изясни, че жителите би трябвало да имат опцията да апелират пред административните съдилища актовете на Столична община за строителство, визи за планиране, строителни позволения, ПУП-ове, с цел да се ревизират по правосъден ред всички похищенията върху зелени площи и надлежно да се преустановяват.
„ Промените в законодателството са нужни, тъй като тези безобразия не са единствено в гр. София, а и в гр. Пловдив, в гр. Бургас и в десетки други градове ", регистрира омбудсманът и акцентира, че е нужна дейната политика освен на Столична община, само че и на кметовете по места за опазване на зелените площи и на зелената система.
Като добър образец за такава интензивност Манолова уточни кмета на гр. Стара Загора Живко Тодоров, който инициира референдум за парк „ Бедечка " и почналото му презастрояване бе спряно.
Гражданите допълниха, че един от огромните проблеми в столицата са детските градини и подчертаха, че терените за тях не би трябвало да се трансформират, до момента в който не се построи нова детска градина.

Членове на самодейността „ Обединена София против презастрояването " са протестиращи от „ Овча купел ", „ Да спасим Борисовата градина ", ИК „ За Зелен Младост ", „ Протестна група Младост ", ИК „ Лозенец ", „ Протестна група Дианабад ", самодейност „ Слънце за децата ни ", АРОЕС „ Справедливост ", съдружие „ Парк Кукуряк ", протестна група „ Мусагеница ", гражданска самодейност „ Симеоново ", ИК от кв. „ Витоша ", поданици от кв. „ Стрелбище " и други Протестът беше подсилен и от гражданско съдружие „ Спаси София ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР