Тук почива страшилището на Турската империя. Тези думи Панайот Хитов

...
Тук почива страшилището на Турската империя. Тези думи Панайот Хитов
Коментари Харесай

112 години от смъртта на Филип Тотю

" Тук почива страшилището на Турската империя ". Тези думи Панайот Хитов произнася на 23 март в далечната 1907 година пред гроба на една от легендите в национално-освободителните ни битки - Филип Тотю.

Революционерът издъхва на днешния ден в град Две могили, Русенско пропуснат от страната.

След Освобождението през 1878 година е оставен да изгние в румънски затвор, където излежава нелепа присъда по скалъпено дело. Завръщайки се в освободена България едвам през 1884 година живее в с.Острица, Русенско, а по-късно в гр. Две могили, където се занимава с градинарство. Получава скромна поборническа пенсия от държавното управление поради присъединяване си в революционното придвижване.

Името му обаче остава в Историята, тъй като е писано с кръвта на Свободата.

От 1850 година Филип Тотю е бунтовник в четите на Бойчо челник, П. Чернев, Ст. Люцканов Попов, Жельо челник. Води и своя тайфа из Стара планина.

Попада в търновския и сливенския затвор откъдето през 1863 година съумява да избяга. Установява се в Румъния и се захваща с градинарство под ново име - Филип Тотю.

През 1867 е избран съгласно Привременен закон за националните горски, основан от Раковски за вторичен челник. През май 1867 година четата му води славна борба край село Върбовка. За нея Захари Стоянов написа: „...захванала се обезверена битка. Мирната до него време горичка преобърнала се на кланица. Битката била гърди против гърди. От една страна гърмели пушки, а от друга звънтели ятагани, а из посред мнозина се борели като пехливани. ”

Четата е разрушена и принудена да се изтегли на връх Юмрукчал в Стара планина, причислява се към четата наПанайот Хитов и с нея се отдръпва в Сърбия. С тези си дейности притеглят вниманието на европейската общност върху ориста на българите. През 1868 взе участие във Втора българска легия, под управлението на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

През 1875 година е избран от Българския революционен централен комитет (БРЦК) за челник на чета в Старозагорското въстание(1875), само че не съумява да се трансферира в България заради неговото прибързано експлоадиране и потушаване. Предвожда доброволческа чета в Сръбско-турската война.

Участва и в Руско-турската освободителна война. Четата на Филип Тотю потегля със знаме в алено, бяло и зелено, подредени низходящо. Това е първият български трибагреник (1877 г). Знамената с трибагреник са били две и когато е станала раздялата на четниците в Балкана тези, които са се отделили от четата на Филип Тотю, са поели с второто знаме. На това знаме следите се губят, само че трикольора, останал у Тотювата чета, е непокътнат и до през днешния ден.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР