Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни

...
Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни
Коментари Харесай

На този ден: Навършват се 36 години от аварията в Чернобил

Тук е мястото, на което ще ви напомним, какви значими събития са се случили на днешния ден. Както в исторически проект, по този начин и за неща от социална значимост в света и България.

През 1933 година е основано Гестапо

Съкращението Гестапо идва от Ge heime Sta ats po lizei, което значи загадка държавна полиция и съставлява формалната загадка полиция в Нацистка Германия по времето на Третия райх.

Във функционалностите на Гестапо влизат както нормалните за такава работа задания по следствието на тежки престъпни закононарушения, по този начин и битката с идеологическите врагове на Националсоциалистическата немска работническа партия като комунисти, анархисти, поддръжниците на демократичната народна власт, нежелани за режима детайли като евреи, роми, „ непълноценни “ германци (граждани с физически затруднения), хомосексуални и така нататък

Гестапо има цялостни пълномощия да работи по отношение на цивилното население, даже неограничени от надзор от страна на правосъдната власт. Правомощията на тайната полиция са лимитирани само във връзка с представители на Партията и Секретен сътрудник.



Създадена е Танзания

През 1964 година, двете някогашни английски колонии в Африка, Танганайка и Занзибар се сплотяват в една страна Обединена република Танзания.

На територията на Танзания се намира най-известният резерват в света – Серенгети. Той е в листата за международно завещание на ЮНЕСКО.

Името Серенгети се превежда като „ безкрайни равнини “. Паркът съставлява тревисти и храстови савани. А животните, които живеят на територията му са лъвове, леопарди, слонове, носорози, жирафи, кафърски бивол, хиени, гепарди, зебри, грабливи птици и доста други.



Започва гражданската война в Афганистан

През 1979 година стартира гражданската война в Афганистан, която продължава до февруари 1989 година. Този боен спор на територията на Афганистан е единствено един от стадиите на гражданската война в страната, включващ наличието на място на боен контингент руски войски.

В спора вземат участие въоръжени сили на просъветското държавно управление на Демократична република Афганистан, от една страна, и въоръжената съпротива (муджахидини), от друга.

Една от аргументите за началото на гражданската война е стремежът за поддръжка на просъветското държавно управление в Кабул, което поддържа концепцията на социализма в страната. Неспособно да се оправи с недоволството на въстаниците, афганистанското държавно управление се обръща за помощ към Съветския съюз.

В хода на военните дейности муджахидините, от своя страна, получават поддръжка от експерти от Съединени американски щати, от европейски страни от НАТО, Китай и от специфичните служби на Пакистан.



Аварията в Чернобил

През 1986 година четвърти реактор на атомната електрическа централа в Чернобил в Украйна експлодира и се възпламенява, което е най-голямата нуклеарна повреда в света. Аварията провокира облак от радиоактивни боклуци, който минава над елементи от Съюз на съветските социалистически републики, Източна Европа и Скандинавия.

Счита се, че на радиация са били изложени 8,4 млн. души – освен в Украйна и Беларус, само че и в Русия, Скандинавските страни и Източна Европа. Близо 60% от радиоактивните боклуци падат на територията на Беларус.



Инцидентът повдига въпроса за сигурността на руската нуклеарна енергетика, като за известно време забавя развиването ѝ. Съюз на съветските социалистически републики, а след разпадането му – Русия, Украйна и Беларус понасят обилни разноски за обеззаразяване и опазване на здравето, в резултат на чернобилската повреда.

Радиоактивните материали, изпуснати в деня на повредата, е равна на 500 атомни бомби. Това е 500 пъти повече от сумата, измерена след рухването на атомната бомба над Хирошима през 1945 година Димният дирек от горенето доближава няколко метра височина, а 90% от нуклеарното гориво на Чернобил се оказва в атмосферата. В резултат на детонацията повече от 10 дни в покрайнината вилнеят пожари.



Генетичните разновидности в региона на Чернобил не престават и през днешния ден. Те засягат растения, животни и лица, родени след случая. Последствията са шокиращи и провокират смут даже и в хората със мощна душeвност.

Радиоактивното замърсяване визира водата и почвата, откъдето се отразява и върху бързия напредък и огромния размер на растенията. Засегнати са както дивите екземпляри, по този начин и домашните култури. Аномалии се демонстрират и при хората и животните.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР