Туитър Мощна експлозия разтърси ливанската столица Бейрут малко след 19:00 ч.

...
Туитър
Мощна експлозия разтърси ливанската столица Бейрут малко след 19:00 ч.
Коментари Харесай

Десетки ранени при мощен взрив на пристанище в Бейрут

 Туитър Мощна детонация раздруса ливанската столица Бейрут малко след 19:00 ч. По първични данни има доста ранени и тежки провали по инфраструктурата. Агенции оповестяват и за най-малко двама починали.

Взривът избухна на пристанището на града. Най-вероятно детонацията е провокирана от пожар в контейнер с горива или с химически субстанции. За момента няма изясненост дали става дума за промишлена повреда или за тенденциозен бойкот.

На място има десетки коли за спешна помощ и противопожарни екипи, оповестява бТВ.

Инцидентът е единствено ден след къс пограничен спор сред Израел и шиитската формация " Хизбула ", при който починаха четирима бойци на ливанската формация.

По-късно локалният вестник Daily Star заяви, че убитите са десетки, а ранените - стотици. Според телевизия Al-Mayadeen под отломките има още стотици души, като не може да се каже какъв брой от тях са оживели. 

Кореспондентът на Агенция Франс Прес в Бейрут предава, че всеки магазин в комерсиалния регион Хамра е претърпял опустошения, като всички витрини са разрушени, доста коли са потрошени. Ранени хора вървят по улиците, а пред медицинския център " Клемансо " се натрупат окървавени хора, в това число и доста деца, които желаят да влязат, с цел да получат първа помощ.

LBCI Lebanon News твърди, че преди детонацията е имало пожар в склад за фойерверки. С оглед на големите вреди и помитането на съвсем цялостен квартал обаче по-скоро не става дума за фойерверки, а за склад с боеприпаси - в региона също по този начин има военно-морска база.

Според вестник Daily Star пък детонациите са били две - една в пристанището и една покрай дома на починалия ливански президент Рафик Харири, който бе погубен преди 15 години от офанзива с кола-бомба на иранския клон на " Хизбула ". Взривът става в навечерието на произнасянето на присъдата на трибунала на Организация на обединените нации против четиримата хванати атентатори против Харири.

Местна журналистка пък се включи по телевизия " Ал Джазира " и описа за ужаса в града, за това, че има доста ранени и жертви. Сама тя е ранена от стъкла, а къщата й е била безусловно отнесена от гърмежа.

Няма информация за потърпевши български жители при гърмежа през днешния ден в ливанската столица Бейрут, обявиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР