Туитър Двете кули на парижката катедрала Нотр Дам (Света Богородица)

...
Туитър Двете кули на парижката катедрала Нотр Дам (Света Богородица)
Коментари Харесай

Спасиха основната конструкция на парижката катедрала Нотр Дам

Туитър Двете кули на парижката катедрала " Нотр Дам " ( " Света Богородица " ) са избавени от пожара, избухнал в храма и предизвикал ужасяващи вреди, предадоха " Ройтерс " и АП, като се позоваха на управляващите. " Смятаме, че главната структура на " Нотр Дам " е избавена и непокътната ", съобщи началникът на пожарната работа във френската столица Жан-Клод Гале. 

По думите му към момента има опасност от срутване на някои от вътрешните структури. Борбата с огъня продължи през цялата нощ. Пожарът унищожи съвсем целия покрив на катедралата и докара до рухването на нейния шпиц. Пожарникарите успяха да предпазят от срутване двете съществени кули и външните стени и се бориха да спасят религиозни реликви и скъпи творби на изкуството.

Президентът на конференцията на католическите епископи във Франция Ерик дьо Мулен-Бофор сподели, че възобновяване на катедралата може да отнеме години. Засега има информация за един потърпевш при пожара - става дума за огнеборец, който е получил съществени пострадвания. Парижката прокуратура сподели, че за момента пожарът се преглежда като трагичен случай и се изключва вероятността за палеж. Първият камък на катедралата е подложен през 1163 г. при властването на Луи Седми, прип
Доминиращи в катедралата са две кули с камбани, издигнати през 13 в. Най-голямата камбана е наречена Еманюел. Над катедралата се издигаше и кула с формата на стрела, рухнала по време на пожара. Тя беше висока 96 м, допълват френски издания. До двете кули с камбаните пък се стига по 387 стъпала, откъдето туристите могат да виждат града, напомня " Ройтерс ". Катедралата е употребена за фон на романа на Виктор Юго " Парижката Света Богородица ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР