Цялото семейство е на трапезата, подредена с нечетен брой ястия,

...
Цялото семейство е на трапезата, подредена с нечетен брой ястия,
Коментари Харесай

Светът празнува Коледа: 10 нестандартни традиции, за които може би не сте чували

Цялото семейство е на трапезата, подредена с нечетен брой ястия, а най-възрастният разчупва питката и оставя първото парче пред иконата за Богородица, след което гони злото от всички стаи с тамян.

Докато бъдникът гори в огнището, цялата къща се оглася от песните на коледарите, пристигнали да пожелаят здраве и благодат на стопаните на дома.

И по този начин до среднощ... когато трапезата се оставя неприбрана и всички лягат да спят с неспокойствие на сутринта да схванат какви са подаръците под елхата.

Това са българските традиции за Бъдни вечер и Коледа и в случай че те ви се костват изцяло естествени, то традициите по света надалеч не наподобяват по този начин. Вижте някои от страните, в които посрещат Коледа по по-нестандартен метод.

Германия

Коледните традиции не свършват с големите базари, греяното вино и щолена, в противен случай - германците стартират подготовката за Коледа още през последната седмица на ноември, а месецът до 25 декември се назовава " Адвент ". Оттам идват и типичният коледен адвент календар - за всеки ден се отваря по едно прозорче, в което има шоколад и шанс, и типичният адвент венец, декориран с 4 свещи, като всяка се възпламенява в 4-те недели преди Коледа.

Друг характерен воин от немските коледни обичаи е Николаус, който идва на Николаус Таг - 6 декември, когато българите означават Никулден. За разлика от нас обаче германците не отдават респект на моряците и банкерите. Вместо това Николаус носи лакомства на послушните деца и им ги оставя в ботушките. Ако те са непочистени, вместо сладко той оставя въглени.

Смята се, че Николаус води със себе си и различен воин, който носи по този начин наречената Rod - пръчка, с която да накаже непослушните деца.

Николаус обаче не е Дядо Коледа. Истинският Дядо Коледа идва на 25 декември и оставя подаръците под елхата. Снежанка в немските обичаи няма.

Интересното за коледното дърво обаче е, че някъде в неговите клони се скрива кисела краставичка. На Коледа децата би трябвало да я открият и което дете я открие - получава спомагателен подарък.



Италия

Много типични за тази страна са гайдарите - нещо като българските коледари, само че в Италия свирят коледни песни на гайда, слизайки от планините.

В тази страна няколко фолклорни фигури носят дарове на децата. Първо през нощта на 12 против 13 декември Санта Лучия се появява с магарето си, а децата би трябвало да ѝ оставят чай, а за магарето - паница с брашно.

След това идва Бабо Натале - това е обичайният Дядо Коледа.

Освен Дядо Коледа в Италия си имат и Бефана - магьосница на метла, която носи лакомства на послушните деца, а на непослушните оставя въглен. Това обаче се случва чак на 6 януари - Богоявление.

Друго забавно за Италия е, че на трапезата за Бъдни вечер в някои райони е наложителна змиорката, а в други - седемте рибни ястия.

Швеция

Тържествата за Коледа стартират още в средата на декември, когато шведите празнуват Деня на светлината. На този ден млади девойки, облечени в бели рокли, пеят фолклорни песни за светлината, а една от девойките е определена да носи венец от свещи на главата си.

Коледната декорация в Швеция също е доста значима част от традициите там. По прозорците се поставят свещници, които да светят през нощта.

На Коледа шведите имат традиция бащата да играе ролята на белобрадия дъртак, той обаче наподобява на гном и изскача от мазетата, с цел да раздава дарове, вместо да влиза през комина.

На празничната вечеря участва и обичайна шведска бира, за която вярване гласи, че богът на войната споделил на хората тайната за приготвянето ѝ.

Особено значима част от коледните обичаи в Швеция е фамозният козел Yule. Фолклорните приказки за този облик са извънредно доста. Една от тях споделя, че Дядо Коледа впряга в шейната си кози вместо елени. Според друга козелът се явява преди Коледа, с цел да види дали всичко е украсено и дали трапезата е подредена вярно.



Още по-назад във времето историите за козела стигат до 11. век, като легендите описват, че козел с човешки размери бил воден от светец и можел да управлява дявола.

В духа на коледните обичаи някои мъже преди се обличали в костюм на козел, с цел да гонят злите сили, а през днешния ден в шведските градове се вършат големи светещи фигури на козел, украсени със плява и червени панделки.

Друга забавна традиция за Швеция е гледането на Доналд Дък тъкмо в 3 следобяд на Бъдни вечер.

Австрия

Тук си имат Анти-Дядо Коледа. Това е Крампус - полудемон или полукозел, който санкционира непослушните деца. В Австрия се провеждат цели фестивали, наподобяващи на българските кукерски традиции.

Легендите описват, че Крампус обикаля улиците, с цел да търси непослушни и неприятни малчугани, които хваща и прибира в чувала си.

Обичаят се реализира през първата седмица на декември, когато млади мъже се обличат в страшни костюми, украсени с вериги и други тракащи предмети, като стартират да подскачат и танцуват, с цел да плашат децата.

Подобно на традициите в Германия австрийците също имат Николаус, който оставя лакомства за децата, както и адвент календари и венци.

Испания

Испания се откроява с две коледни обичаи - испанската коледна лотария и " изхождащия се " пън.

Ел Гордо е най-голямата
лотария в света, която се организира без спиране от началото на 19. век. В нея по Коледа вземат участие съвсем всички испанци, а опашките за билети са големи, каквито са и сумите за печелене.

Обикновено става дума за облаги в милиарди, а тегленето на печелившия постоянно е в 9 часа сутринта на Коледа.

Относно " изхождащия се " пън - това е така наречен Кага Тио - издълбан пън, подложен на " четири крайници " и с нарисувано лице с усмивка от едната страна, който се храни със сладки и се завива с одеяло. Всяка вечер от средата на декември до Коледа дънерът се зарежда с лакомства от децата. На Коледа цялото семейство удря дървото и пее песни, до момента в който то не пусне всички сладкиши в него.

Свързана с изхождането, испанците имат и още една традиция - скриват фигурки на изхождащи се известни персони за шанс през новата година. Първоначално фигурките са изобразявали гном.

В Испания също по този начин на Бъдни вечер се ядат пуйка или морски блага, а подаръците за децата се донасят от разнообразни герои, в това число и трима мускетари.

Финландия

Тук коледните традиции по-скоро припомнят на Хелоуин, в сравнение с Рождество Христово. Колкото и необичайно и плашещо да наподобява, финландците вървят на " разходка до гробищата " след вечерята на Бъдни вечер. Така те отдават респект на починалите си близки и родственици.



Според традицията би трябвало да се възпламени свещ за всеки един умрял човек. Шествието на гробищата притегля хората точно поради красивите светлини от свещите.

Във Финландия, сходно на Швеция, обликът на Дядо Коледа е показан като козел, който носи подаръците на децата на 24 декември. Името му е Joulupukki, което в дословен превод значи коледна коза.

Япония

В Япония Коледа по-скоро прилича Свети Валентин. Там тя се възприема като сантиментален празник и като опция за самотните да открият своите половинки.

Това обаче не е всичко - в Япония Коледа се е трансформирала и в самобитен празник на KFC - всичко стартира от една американска реклама, публикувана в Япония, съгласно която веригата за бързо хранене въплъщава честването на фамилния празник.

По това време в страната даже се постанова да си направиш резервация в заведенията за хранене на KFC, тъй като те са претъпкани.

Украйна

Коледните обичаи в тази страна са свързани с паяците и паяжината им. Украинците употребяват брокатена декорация, наподобяваща на паяжина, която поставят на коледното.

 Снимка: iStock by Getty Images

Легендата гласи, че преди време вдовица била толкоз бедна, че не можела да си разреши да украси елхата със своите деца. Тогава паяците в дома на дамата видели сълзите ѝ и решили да я зарадват, като изплели красиви блестящи паяжини по цялата елха.

Исландия

Тук си имат Коледна котка, която изяжда всеки неуместно облечен за зимата. Това вярване има за цел да сплаши по-скоро деца, тъй като в Исландия има традиция по Коледа да се подаряват нови топли облекла на всеки, който е бил добър и трудолюбив през годината.

Така родителите убеждават децата си, че би трябвало да са послушни, с цел да не ги изяде Коледната котка, тъй като не са получили нови топли облекла.

Исландските фамилии се събират дружно на коледна вечеря, с цел да се пазят един различен, ако неприятната котка пристигна, с цел да изяде някой от тях.



Също по този начин подаръците в Исландия се раздават цели 13 дни от 13 джуджета, които слага дребни дарове в обувките на послушните деца.

Република Южна Африка

В тази страна необикновеното е коледната софра - вместо пуйка, свинско, рибни блага, които участват на масата в другите страни, в Република Южна Африка сервират специалитет - Коледни пържени гъсеници.

Те са специфичен тип - императорски молец.

 Снимка: iStock by Getty Images

Смята се, че колкото повече от тези инсекти изядеш, толкоз повече шанс ще имаш през идната година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР