Цялото интервю на Делян Пеевски пред "Телеграф", част от което

...
Цялото интервю на Делян Пеевски пред "Телеграф", част от което
Коментари Харесай

Пеевски: Прокопиев и Цв. Василев водеха война за сърцето на Костов

Цялото изявление на Делян Пеевски пред "Телеграф ", част от което публикувахме през вчерашния ден.

- Г-н Пеевски, да стартираме с настоящата тематика - взаимните обвинявания сред премиера Борисов и президента Радев, в които бяхте забъркан. Какъв е вашият коментар?

- Аз към този момент показах своето отношение в изказването си до медиите. Не одобрявам да бъда замесван в техните спорове, било то личностни или от различен темперамент. Най-лесно е да се лепи етикетът „ Пеевски” на всеки проблем, само че това не е решение. Ако считат, че аз съм нещо „ лошо”, да кажат за какво. Президентът Радев съобщи, че имам обвързаности с премиера и че той ми разпределял публични поръчки, да каже в този момент и кой му е дал такава информация. Защото това са неистини, популяризирани от медиите на една група олигарси с единствената цел да оказват напън върху премиера и институциите и да манипулират публичното мнение. Не ми се желае да имам вяра, че и президентът Радев е попаднал под въздействието на този кръг олигарси. Очевидно е обаче, че той заприказва точно с тяхната реторика. И това няма по какъв начин да не ме наскърбява, тъй като е неистина. А за лъжите се дължи опрощение. И до мен стигат приказки по какъв начин всякакви хора, близки до Радев, вървят по чаршията и изясняват, че моделирали мнението на президента. Но не разясня клюки. И в случай че президентът е бил измамен или подведен, да каже от кого. Държавните мъже би трябвало да се отнасят по-отговорно към страната и да преодоляват търканията си, защото държанието, което следим в този момент, е прекомерно неприятен знак към хората.

- Кои медии на олигарси имате поради?

- Това са медиите на кръга „ Капитал” на Иво Прокопиев, както и уеб страниците на Огнян Донев и Цветан Василев. Има и такива, които гравитират към тях.

- Защо тогавашните врагове Прокопиев и Цветан Василев в този момент работят в симбиоза?

- Те в никакъв случай не са били същински врагове. Да, правилно е, че „ Капитал” на Прокопиев пръв разкри обстоятелства за банковата пирамида КТБ още през 2012 година, в случай че не се неистина. Но генезисът на Прокопиев и Василев е еднакъв, както и един е техният основател. Имам поради Иван Костов. Именно Костов назначи Прокопиев за милионер за една нощ с приватизацията на „ Каолин”. Всички знаете историята на тази договорка. Именно при ръководството на Костов и Василев съумя да придобие контрола над КТБ при много неразбираеми условия. Така че войната сред Прокопиев и Василев, в случай че изобщо можем да я назовем по този начин, бе война на двама основани от Костов олигарси за сърцето на своя основател. Или казано просто - война за първото място до Костов. Ще ви кажа и какво съгласно мен породи спора сред двамата. Прокопиев постоянно е желал да има своя банка и е почнал да работи по подобен план, мисля, че се е казвал „ Финансиа банк”, а Василев по всякакъв начин не е допускал това да се случи, тъй като е желал да бъде единствен финансов център в групата на Костов. Предполагам, че страхът на Костов конфликтът сред двамата да не извади на ярко още тогава пирамидата КТБ, го е стимулирал бързо да ги сдобри. Всички те доста добре са знаели какво се е правило в банката. Поради тази причина и днешната симбиоза сред Прокопиев и Василев, както я наричате, не е нещо изненадващо за мен. Въпреки другарските ми връзки с Цветан Василев тогава, аз постоянно съм стоял настрана от КТБ и в никакъв случай не съм желал да бъда част от тима на Костов, защото олигархията, която той сътвори, или по-точно назначи, по време на своето ръководство, ограби България. Това е и повода през днешния ден да бъда нападнат по всевъзможен метод от същата тази олигархия. Защото я разкривам през моите медии.

- Не е ли натоварващо името Ви непрекъснато да бъде замесвано във подправени вести?

- Натоварващо е, несъмнено. Но по този начин работи медийната машина на олигархията. Те сътвориха облика на „ универсалното зло Пеевски”, тъй като им бе комфортно години наред да се крият зад него. Каквото и да се случеше в страната, цялата им машина за операции започваше да повтаря „ отговорен е Пеевски” и да сипе едни и същи неистини по мой адрес. Колко медии се прехранват само с писане срещу мен можете да прецените сами. Всичко това има своето разумно пояснение. На олигарсите на Костов им би трябвало прикритие, би трябвало им облик, който да обира публичното отрицание, с цел да не стигнат хората до истината за техните обири. Няма нищо правилно в купищата подправени вести по мой адрес, нито един факт, единствено клевети, обиди и клюки. За страдание късно си дадох сметка за повода за поръчковото ми омаскаряване. Първоначално не им обръщах внимание, само че лъжите и операциите към този момент минават всевъзможни граници. Какво ли не чета за себе си и се удивлявам по какъв начин съумяват да съчинят толкоз откровени небивалици, очевидно доста заболели мозъци работят при тях. Превърнат съм в цел на тази голяма войска за дезинформация, впрегната да работи за поддържането на отрицателния облик на Пеевски. Но все пак задачата, която съм си сложил - да осветлявам същите тези олигарси и кражбите им, ми носи същинско задоволство.

- Има доста яд в думите Ви...

- Не е яд, а равносметка. Аз съм единствено на 37 години, а към този момент толкоз време тези хора се упражняват върху името ми. Когато те са забогатявали от бандитската приватизация на Костов, аз съм бил възпитаник. Години наред олигарсите крадат националния ни капитал, до момента в който в същото време лъжат и манипулират обществото, че са „ бели” и „ чисти”. Но аз няма да спра да споделям истината за тях, каквото и да ми коства. А българските гласоподаватели постоянно са имали нюх към подправеното и са разпознавали кой желае да се възползва непочтено от тях. Затова и партиите на същите тези олигарси ДСБ и „ Да, България” останаха без посланичество в Народното събрание.

- Да поговорим за законопроекта за медийна бистрота, импортиран преди две седмици в Народното събрание. Същият провокира неодобрение от избран кръг медии. С какво ги засегнахте?

- Законопроектът, който внесохме с сътрудниците ми от Движение за права и свободи, се отнася за всички медии – печатни издания, интернет уеб сайтове, радия и малките екрани, и цели обществено да се разкрият собствеността и финансирането на медиите. Законопроектът е гаранция за медийната бистрота, за която толкоз доста се приказва. Разбира се, постоянно има и недоволни, само че точно по недоволството ще познаете кой се опасява от осветяването на собствеността и финансирането. Защо? Може би тъй като лъжите им че съм медиен монополист и владея разпространяването на вестници в страната ще лъснат. Все отново не питайте мен за аргументите, питайте тези, които нападат законопроекта. Собствеността в медиите и тяхното финансиране би трябвало да са обществени. Само по този начин хората ще могат да създадат преценка на коя медия да се доверят, коя е в действителност справедлива и самостоятелна. Несериозно е по какъв начин „ Капитал” на Прокопиев се самоопределя като „ независима” медия, евентуално с цел да отговори на условията за приемане на идващия финансов грант. Само читателите могат да дефинират една медия като справедлива или самостоятелна, а през днешния ден има прекомерно доста медии, изключително интернет уеб сайтове, които са непрекъснат източник на подправени вести.

- Обвиняват Ви в спор на ползи, тъй като по едно и също време сте и народен представител, и издател на вестници. Има ли действително спор на ползи при този законопроект?

- Обвиненията произлизат от лица, които се прехранват от грантове и не е изненада, че се включват в общата говорилня срещу законопроекта. Говоря за политици, командвани от олигарсите Прокопиев и Донев. Намирам тезите им за изцяло подправени. Какъв спор на ползи може да има при законопроект, който дава отговор на публичния интерес, не усилва административната тежест и не е ориентиран към един или различен индивид, а към всички медии? В случая аз практикувам едно конституционно право на депутат – правото на законодателна самодейност. Нищо повече. Дали ще гласоподавам в пленарната зала или не е различен въпрос, само че даже и тогава съгласно мен спор няма, тъй като нямам никакъв „ частен интерес” или „ облага” по смисъла на закона. Въпреки това съм сезирал дирекция „ Правна” на Народното събрание и ще се съобразя с нейното мнение, каквото и да е то. Всъщност въпросът за спора на ползи не е толкоз значим, значим е законопроектът. Явно текстовете в него тормозят кръга „ Капитал” и по тази причина търсят всевъзможни способи да отклонят публичното внимание. Нека Христо Иванов първо да прочете рекомендациите на европейските институции за медийна бистрота и да види какво от законопроекта не дава отговор на тези рекомендации. И освен да прочете, а да отговори, откакто е толкоз заинтересуван от медиите, за какво до момента в който беше министър, а неговите приятелчета от ДСБ бяха в Народното събрание, не внесоха закон, който да отговори на тези рекомендации? Сега очевидно ги е заболяло доста, тъй като подобен законопроект е импортиран от Пеевски, а те единствено празнословят.

- В законопроекта е планувана и регулация на разпространителите на печатни издания.

- Не става въпрос за регулация, а за обявление и обществен лист, посредством който всеки ще може да види има ли монопол в тази активност. Между другото, това е следващата неистина на медиите на Прокопиев – че съм бил монополист на този пазар, откакто нямам нито един обект за продажба на вестници и нито една компания, която да дистрибутира печатни издания. Тази неистина се повтаря от години. Ще ви кажа по какъв начин на процедура работи машината им за операции. Първо пишат в „ Капитал” и „ Дневник” – „ приказва се”, „ спряга се”, „ както се смята” или нещо друго от рода „ една жена сподели на пазара”, а след десетата публикация по тематиката към този момент стартират да настояват „ по този начин е”, „ той е собственик”, „ той е монополист”. Приписват ми благосъстоятелност и връзки под дърво и камък. Така работи машината им за подправени вести. После тези неистини се препечатват в обвързваните с „ Капитал” медии и колелото се завърта. Целта им е посредством многото повторения на подправената информация хората най-сетне да стартират да ѝ имат вяра. Как ще ги наречете – това са хора с изцяло подправен морал. Затова в този момент приказват срещу законопроекта, тъй като ще стане ясно кой лъже и кой не. Но желая ясно да заявя – не съм вносител поради тях, а поради кардиналната ми позиция, че медиите би трябвало да са на ярко и да е видно по какъв начин се финансират.

За какъв монопол изобщо приказват, откакто аз владея няколко вестника, а против мен работи голяма машина, включваща вестници, уеб сайтове и най-важното - националните малките екрани. Да, и трите огромни малките екрани са завладяни напълно от хора на Прокопиев и Христо Иванов. Дори в скандалните стенограми АРГО от тайната среща на олигарсите с техните придворни публицисти и политически прислужници самият Прокопиев признава, че управлява мейнстрийма. Те се разобличиха сами. Отделно задоволително е да наблюдавате единствено утринните блокове на малките екрани, гостите им и тематиките, които се разискват и ще ви стане изцяло ясно кой има медиен монопол. Няма да съм аз. Какво повече да кажа. Това е истината. И тази истина ще се удостовери, в случай че страната, в лицето на съответните регулатори, направи справедлив разбор на медийната среда, вместо да ни пробутват платените от олигарсите разбори на всевъзможни НПО-та.

- През предходната година внесохте и така наречен Законопроект против вторичното плячкосване на активите на КТБ, който към този момент е признат от Народното събрание. И този законопроект бе нападнат.

- Нямам илюзии, че дейностите ми се харесват на хората, които ограбиха активите на КТБ. Лъжите им, че аз имам присъединяване в разграбването на активите, без нито един факт в поддръжка на това, също не съумяха. Целта на крадците е да объркат хората и това най-лесно може да се реализира, като непрекъснато упрекват някой различен. Моята съвест е чиста. Нямам невърнати заеми в КТБ или други отговорности към банката, нито персонално, нито посредством мои компании. Не съм взел участие по никакъв метод в разграбването на активи, закупени с парите на банката. Всичко друго е следващата подправена вест, пусната в обращение. Затова и внесох този законопроект, с цел да се дадат повече благоприятни условия на синдиците да върнат трансферирани към този момент активи, закупени с парите на вложителите, в масата на несъстоятелността. Аз такива активи нямам и законът не ме тормози, само че други очевидно се тормозят. В този смисъл президентът Радев също заприказва против приемането на закона, без да стане ясно тъкмо какво искаше да каже. Нека се дефинира, ще наложи ли несъгласие или не, с цел да е ясно чии ползи ще пази – на ограбилите активите на банката, които се опасяват от приложението на закона, или на синдиците и Фонда за гарантиране на влоговете, които би трябвало да върнат откраднатите активи в масата на несъстоятелността.

- Да се върнем на измененията в Закона за банковата неплатежоспособност. С какво ще оказват помощ те на синдиците на КТБ и Фонда за гарантиране на влоговете в банките?

- Основен проблем в несъстоятелността на КТБ е фактът, че активите, закупени с пари на банката, не са ѝ били предоставени в поръчителство и са отдалечени от банката през няколко равнища от кухи компании. С едно изречение – по отношение на тези активи синдиците директно не могат да водят правосъдни искове. Това точно състояние би трябвало да се преодолее със закона. Да се възстановят всички обезпечения, които квесторите на КТБ неразбираемо за какво са заличили, както и всички покупко-продажби с акции и дялове, осъществени от длъжници на банката, да бъдат недействителни. Фиктивните прихващания също.

- Но критиците споделят, че тези промени били противоконституционни, засягала се собственост…

- Каква благосъстоятелност? Откраднатата от КТБ? Да, визира се! Това е концепцията на закона – допустимо повече активи да се върнат в масата на несъстоятелността. Естествено че крадците ще са недоволни и ще подлагат на критика. Вие друго ли сте очаквали? Фалитът на КТБ сподели, че настоящата законова уредба не е ефикасна и не може да върне активите, поради комплицираната система от кухи компании, употребена от Цветан Василев, която стои сред банката и съответния актив. Затова е належащо по-адекватно на фактическото състояние законодателство. Да, може концепциите в закона да се костват даже и противоконституционни за някои критици, само че се надявам да бъдат за сметка на това доста ефикасни.

- Кой разграби активите на КТБ?

- Знаете добре кои са, тъй като на страниците на „ Телеграф” неведнъж сте ги разкривали. Това са Цветан Василев, Гриша Ганчев и други лица от тяхното обграждане. През интервала на квестурата изборно бяха заличени обезпечения върху основни активи и с помощта на това същите бяха трансферирани няколко пъти! Спомнете си фарса по какъв начин Цветан Василев продаде за 1 евро знакови предприятия като БТК, „ Дунарит”, „ Авионамс”, „ ТВ 7”, НУРТС, имаше и още, за които в началото твърдеше, че сякаш не били негови. Продаде ги на подставеното лице Пиер Луврие, който след това му ги върна, откакто обществото реагира остро на тази операция. Същите предприятия са купувани с парите на вложителите на банката, само че Василев си ги считаше за свои и се разпореждаше с тях. Защо Василев не ги трансферира тогава в интерес на страната, вместо да ги харизва на някакъв фиктивен „ инвеститор”? Така щеше да се оправдава най-малко малко за престъпно източената банка. Но очевидно задачата му не е била такава. Явно е купувал активи с парите на КТБ с ясното схващане, че са негови. И след банкрута на банката стартира да се разпорежда с тях в интерес на своите хора като Ганчев, Емилиян Гебрев и други. После упрекват мен, че посредством този закон съм желал да ограбя КТБ? Пълен парадокс. Какво да ограбя и по какъв начин? Като се възстановят всички обезпечения на банката, както предлагам да стане в закона? Държавата проспа няколко години, оплетена във подправени вести и мрънканията на избягалия в Сърбия Василев, вместо да работи уверено.

- Василев обаче пусна против Вас тъжба по закона „ Магнитски” в Съединени американски щати...

- Това е висша форма на безочливост – да си избягал от правораздаването, да си виновен за кражбата на милиарди и в същото време да приказваш какъв брой си „ морален”, да плащаш явно с откраднатите пари на войска от публицисти, с цел да лъскат имиджа ти и да упрекват всички, които са изнесли истината за тези грабежи. Явно Василев към този момент е изгубил връзка с действителността и живее в някакъв собствен измамлив свят. В който свят той е прав, а всички останали са неверни. И какъв закон „ Магнитски”? След като Василев не съумя с съветските си другари да ограби някои от най-значимите активи на КТБ, в този момент се моли на Съединени американски щати да уважат неуместната му тъжба против мен. Всички помним Пиер Луврие, Дмитрий Косарев и цирковете, които същите разиграваха пред обществото. Несериозно е изобщо да разясня. Искрено се развличам обаче на опитите на Василев и лобистите му да ми пришият някаква несъществуваща съветска връзка, която да ги употребява за „ Магнитски”.

- Притеснява ли Ви тази процедура в Съединени американски щати?

- Не ме тормози. На лъжите на Василев би трябвало да се дава отговор с истината. Аз приказвам истината и по тази причина съм спокоен.

- Наели сте обаче американски юристи, с цел да Ви пазят...

- Не с цел да ме пазят, а с цел да се откри истината. Че става дума за следващата операция на един избягал нарушител с доста пари. Институциите в Съединени американски щати нямат информация и в случай че не им се приказва истината, могат елементарно да се заблудят. Не се съмнявайте, че Василев е впрегнал голям запас в опит да манипулира и тяхното мнение.

- Очевидно не се страхувате от съперници, колкото и мощни да са те.

- Не се опасявам. Така наречените мои съперници са хората, които ограбиха България. Приватизаторите от бандитската приватизация на Иван Костов и техните днешни марионетки политици. Разобличавал съм ги и ще продължа да го върша, тъй като хората би трябвало да знаят истината и да не разрешат на същите тези олигарси да пленят още веднъж страната. Поради тази причина ще продължа да работя върху трите най-болезнени за тях тематики – кои са те, по какъв начин са забогатели и по какъв начин се пробват през днешния ден да манипулират обществото като узурпират медиите и опцията хората да бъдат обективно осведомени. Само по този начин истината за прехода ще излезе нескрито. А българските политици би трябвало да престанат да се държат като младежи в дискотека, носещи се безметежно под звуците на музиката, а да стартират да мислят за хората и да мислят не от през днешния ден за на следващия ден, а с отдалечен небосвод. Защото някой ден хората неизбежно ще им потърсят сметка какво са свършили за тях.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР