Цялостната реконструкция на площад „Централен“ ще бъде завършена до края

...
Цялостната реконструкция на площад „Централен“ ще бъде завършена до края
Коментари Харесай

Обрат: Площад Централен готов за 6 месеца

Цялостната реорганизация на площад „ Централен “ ще бъде приключена до края на тази година. Това съобщи градоначалникът Иван Тотев през вчерашния ден, в отговор на рецензиите, че центърът на Пловдив ще съставлява строителна площадка сега, когато ще посрещаме гостите за Европейска столица на културата. В изискванията на оповестената преди време социална поръчка за ремонта бе споменат период от 800 дни, само че съгласно кмета сходен период за строителите няма да има.

„ Последният ремонт на площада е бил през 70-те години. Община Пловдив е стартирала работа по площада преди много време. Най-трудната част към този момент мина. Направихме всички базови предпоставки, с цел да осъществяваме един прелестен план на централния площад. Имаме опция да разкрием 90% от римския конгрес. Остава единствено процедурата по Закона за публичните поръчки, избор на реализатор и осъществяване “, описа Тотев.

За да стане всичко по-бързо, планът ще бъде разграничен на части - настилка за площада, археология и връзки с подлезите на " Гладстон " и " Тримонциум ".
Все още няма точна цена за ремонта. Първо би трябвало да бъде определена настилката за площада. Администрацията упорства това да бъде натурален детайл, създаден в България, с цел да може да бъде и бърза доставката.

Цената на идния ремонт на подлеза на улица „ Гладстон “ също не е ясна. Тя зависи от положението на хидроизолацията. „ Ако би трябвало да се сменя на 100%, ще е към 5 милиона лв.. Искрено се надяваме да можем да минимизираме разноските по подлеза, с цел да може да имаме повече пари за площада “, пресметна Тотев.

При всички положения обаче площадът ще бъде приспособен по този начин, че да може да бъде построена мобилна зала за просвета, която също е заложена в бюджета на община Пловдив за 2018 година.

Към този миг няма подадени тъжби, които да забавят ремонта. Към края на месеца се чака да се отвори разглеждането на постъпилите документи и съгласуването на плана по елементи с Национален институт за монументи на културата.

„ Нямаме никакви подозрения, че щом стартираме действителната работа, в границите на към 6 месеца ще изградим площадно пространство, където да се осъществят част от събитията на „ Пловдив 2019 “, заключи Тотев.
тагове площад " Централен " Иван Тотев 6 месеца реконструкция
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР