Цяло съзвездие от историци участва в юбилейната научна сесия посветена

...
Цяло съзвездие от историци участва в юбилейната научна сесия посветена
Коментари Харесай

Куп учени отбелязаха 170-годишнината на Иван Гешов

Цяло съзвездие от историци взе участие в юбилейната научна сесия отдадена на огромния пловдивчанин и политик Иван Евстратиев Гешов. Тя стартира в огромната конферентна зала на Дома на културата „ Борис Христов ”.

Темата е „ Иван Евстратиев Гешов – популярен пловдивчанин, значима персона от края на българското Възраждане, строител на модерна България ”.

Във форума вземат участие: член кор. Константин Хаджииванов – зам.- ръководител на Българска академия на науките, доцент доктор Даниел Вачков – шеф на Институт за исторически проучвания на Българска академия на науките, проф. Йорданка Гешева от Институт по исторически проучвания и гл. ас. доктор Стефан Шивачев – шеф на Регионален исторически музей – Пловдив.

Събитието се провежда във връзка 170 години от рождението му.

Иван Евстратиев Гешов е министър-председател на България (1911 – 1913 г.), народен представител в 13 национални събрания, шеф на Българска национална банка (1883 – 1886 г.), ръководител на Българска академия на науките от 1898 до 1924 година

„ В тези години в Европа малко на брой имат вяра в държавнотворческите качества на българите, в способността им сами да ръководят възкръсналата след пет века забвение своя страна. Но България към този момент има готови фрагменти, получили своето обучение в Европа, владеещи по няколко западни езика, мнозина от тях взели участие и в епичните битки по време на Възраждането. Ние в Пловдив се гордеем, че измежду тази плеяда почтени българи изпъкват имената на родените в тук доктор Константин Стоилов, доктор Стоян Чомаков, Иван Евстратиев Гешов, Иван Стефанов Гешов и още мнозина други ", сподели на откриването на сесията зам.-кметът Александър Държиков.

Програмата продължава със слово за живота и делото на Иван Гешов, което ще произнесе доцент доктор Даниел Вачков – шеф на Институт за исторически проучвания на Българска академия на науките.

След плануванаъа по стратегия полемика, слово за активността на огромния политик, като Председател на Българското книжовно сдружение и на Българска академия на науките ще произнесе проф. Йорданка Гешева от Институт по исторически проучвания. лекцията на гл. ас. доктор Стефан Шивачев – шеф на Регионален исторически музей.

Предвидена е и културна стратегия за участниците в юбилейната сесия, която включва посещаване на пловдивски музеи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР