Цялата западна преса коментира п. Един от въпросите, който особено

...
Цялата западна преса коментира п. Един от въпросите, който особено
Коментари Харесай

Африка без Пригожин. Как ще се отрази това на Русия?

Цялата западна преса разяснява п . Един от въпросите, който изключително вълнува публицисти и специалисти, по какъв начин кончината на Пригожин ще се отрази на наличието на Русия в Африка.

Кремъл се пробва да ускори въздействието си в африканските страни , на фона на суровите интернационалните стопански наказания и политическата изолираност, в която изпадна Русия след нахлуването й в Украйна.
 Путин за Пригожин: Катастрофата е покруса, беше надарен предприемач
Путин за Пригожин: Катастрофата е покруса, беше надарен предприемач

Обяснява, че тези хора са му помогнали в битката, ще помни и няма да не помни

През последните години " Вагнер " изигра значима роля за прокарването на съветските ползи на африканския континент.

Наемническата компания е ангажирана с действия в страни като Либия, Судан, Мали, Централноафриканската република, Мозамбик, Буркина Фасо и Нигер.

По принцип там членовете й извършват такива задания, които са преференциални за режима в Кремъл, като да вземем за пример поддръжка за революции и преврати.

Според редица интернационалните организации има доста доказателства, че " вагнеровци " са малтретирали цивилни жители в африканските страни.
 Бойци от
Бойци от " Вагнер " към Путин: Дребна кремълска сган

Командири от частната войска се поучават на скрито място

Освен това, както отбелязва английският специалист по проучване на военните спорове Майк Мартин, " В агнер " в действителност управлява множеството от маршрутите на африканските бежанци към Европа .

Всичко това е трансформирало военното формирование на Пригожин в мощен лост за въздействие на Владимир Путин в африканската политика. Но гибелта на Пригожин, която наподобява като планувана акция, ще промени в голяма степен позициите на Русия в Африка.

Въпросът е дали Путин ще открие нова форма на взаимоотношение с наемниците на Пригожин, а също така дали те самите ще желаят да останат разполагаем на Кремъл? И в случай че се окаже, че не желаят сходно нещо, то тогава по какъв начин Русия ще си резервира въздействието в Африка.

От БиБиСи се пробват да обяснят тъкмо и ясно какво се е случило, тъй като съгласно тях в предишните събития може да се открие ключът към решаването на комплицирания проблем.

Експертът по сигурността на Brookings Institution - Уанда Фелбаб-Браун счита, че Владимир Путин ще желае да резервира подразделенията на " Вагнер " в Африка и Близкия изток, само че ще извърши огромна чистка в управителните структури, с цел да отслаби тяхната преданост към починалия Евгений Пригожин и да ускори връзките с Кремъл .

" Преструктурирането, което би удовлетворило Путин, в това число активността на " Вагнер " в Русия и Украйна, наподобява по този начин: прекачване на част от персоналния състав към съветските въоръжени сили, отчасти разоръжаване на останалите елементи, като им се дава независимост на деяние, само че под ново управление.

Подобно преструктуриране би помогнало да се минимизира въздействието на престижа на Пригожин измежду наемниците ", твърди Фелбаб-Браун в изявление за СиЕнЕн незабавно след несполучливия протест на Пригожин през юли.
 Лагерът на
Лагерът на " Вагнер " в Беларус се смалява

От 273 профилирани военни палатки, 101 са били демонтирани

Разследващият публицист и създател на плана Bellingcat Христо Грозев счита, че генералът от ГРУ Андрей Аверянов може да стане едно от новите протежета на Русия в Африка.

Според Грозев Аверянов дава отговор за тайните интервенции по света на ГРУ, в това число за отравянията с " Новичок ", бомбените атентати и други убийства . В досието му е и опитът за ликвидиране на Скрипал и на неговата щерка, твърди Грозев.

Той също по този начин счита, че Аверянов може да е взел участие в ликвидирането на Пригожин.

Христо Грозев обръща внимание на обстоятелството, че военачалник Аверянов е бил показан от Путин на делегациите от африканските страни на срещата на върха Русия-Африка през юли, което приказва за избрана роля, която му е предоставена.

" Вагнер " = Пригожин

Според някои наблюдаващи без Пригожин " Вагнер " няма да може да просъществува. И въпросът опира освен до персоналния престиж в структурата, само че и до особеностите на действие на компанията, изключително когато нейните членове се намират в Африка и в Близкия изток.

Голяма част от африканската империя на " Вагнер " е построена върху дезинформационни интервенции, отбраната на тъмни търговски ползи и груба наемническа активност, разчитаща на персоналните полугангстерски връзки на самия Пригожин и неговите сътрудници, написа политическият колумнист в Guardian Питър Бомонт.

Бомонт разяснява, че Кремъл се пробва да ухажва африканските водачи, изключително в страни с военни държавни управления, само че точно Пригожин е индивидът, който съумява да построи тесни връзки с военачалниците, с уредниците на военни преврати и с корумпираните политици и предприемачи.

Пригожин е показал напълно друго равнище на ангажираност и благоприятни условия, счита Бомонт.

Според него " Вагнер " е неделима част от Евгений Пригожин и с неговата гибел африканците, а като цяло и всички наблюдаващи, ще станат очевидци на края на една наемническа компания и по-конкретно на формата, под която до този миг тя е била позната.

Британският политолог Самуел Рамани, създател на книгата " Русия в Африка ", обръща внимание, че дружно с Пригожин най-вероятно е умрял и съоснователят и пълководец на ЧВК Дмитрий Уткин евентуално е умрял.

Той назовава гибелта на Уткин, в случай че, в последна сметка тя бъде доказана, че е събитие със сеизмични размери, което изцяло ще промени основите на " Вагнер " .

Дългогодишен проект за промяна на " Вагнер "

Сред задграничните наблюдаващи се стартира версията, че Кремъл от дълго време желал да се откаже от услугите на " Вагнер " отвън Русия и в частност в Африка.

Кореспондентът на БиБиСи Франк Гарднър разкри, че преди време военното разузнаване на ГРУ е било инструктирано да създаде проект за промяната на по-голямата част от контингента на " Вагнер " в Африка с различна наемническа група.

Евгений Пригожин бил наясно с тези планове и гневно им се противопоставял. Той пристигнал от Мали в Русия точно за да убеди локалните политици, че сходни " пренареждания " са неприемливи.

Така самолетната злополука край Твер, при която почина Евгений Пригожин, ще сложи бъдещето на " Вагнер " напълно в ръцете на Владимир Путин .

Но Кремъл ще се сблъска и и с един различен проблем - какво да прави с 25 000 бойци, разпръснати в няколко африкански страни. Бойци, буйно лоялни на своя умрял водач и презиращи управлението на съветската войска.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР