Цялата стопанска дейност е разрешена и може да се провежда,

...
Цялата стопанска дейност е разрешена и може да се провежда,
Коментари Харесай

Горанов: Стопанската дейност не е под забрана

Цялата стопанска активност е позволена и може да се организира, включително банкови услуги, услуги и строителство. Това, което е неразрешено на по-достъпен език са заведения за хранене, заведения, места, в които се струпват доста хора. Моловете са изключение за обектите на застрахователните, банковите услуги, питателните магазини и аптеките. Не бива да се интерпретира неверно заповедта и да се постанова свръхограничение. Това сподели министърът на финансите Владислав Горанов по време на брифинг след среща с работодателите в Министерски съвет.

Срещата бе проведена за ограниченията и предложенията, които да поддържат бизнеса против следствията от разпространяването на ковид.

" Удовлетворен съм от разбирането, че страната през фиска не може да размени действителната стопанската система и че ограниченията, които прилагаме би трябвало да търсят баланс сред това стопанския живот да продължи и в това време най-засегнатите да получават задоволително поддръжка тъй че да продължат да действат. Тези ограничения са с небосвод няколко месеца и в случай че би трябвало ще се вземат още такива ", изясни той.

По думите му тънкият баланс да се употребяват държавните запаси изисква доста добър, непрекъснат разговор и здрав и студен разсъдък в представителите на обособените наранени страни.П

" Получихме доста положителни оферти и смислени оценки от работодателите и националните организации на служащите и чиновниците. Два са механизмите, свързани от една стана със заетостта, въпреки това с обезпечаването на буфери във връзка с комерсиалните компании, които са с заеми и които имат терзания за тяхното обслужване. Ако някой може да даде точна диагноза какъв брой време ще трае сходна рецесия, това ще е изпитание, което заслужава премия от Нобеловия комитет и ще улесни задачата на бизнеса и държавното управление да знаят какъв брой време ще се готвят с сходни ограничения ", съобщи още той.

" Тук е тънкият баланс да съхраним ресурсите си, с цел да можем задоволително дълго време да управляваме спешния развой, в който се намираме ".

Финансовият министър беше безапелационен, че стопанският живот е стеснен до толкоз, до колкото се предлага обществено разграничаване. Засегнати на първа линия са заведенията и овеселителните клубове.

По отношение на поддръжката за запазване на заетостта, Горанов изясни, че ще се предложат промени в кодекса за общественото обезпечаване и ще бъде построен механизъм, по който юридически лица, които са пред избора дали да освободят свои чиновници, или да си дадат късмет още 3 месеца да ги задържат при себе си, да могат да се възползват от поддръжка от страна на страната в размер на 60% от възнагражденията, които са плащали до момента.

" Това ще става с кандидатстване до службите за заетостта с подаване на съответни данни за лицата, които желаят сходна поддръжка. След това тя ще бъде трансферирана към юридическите лица, които ще би трябвало да я добавят до 100% и да запазят уговорката си без да приключват трудовите правни отношения с тези лица. Надявам се тази мярка да може да помогне и в идващите 3 месеца бизнеси, които имат краткотрайни усложнения да запазят тази претовареност, минавайки по-плавно през този развой ", сподели Горанов.

В поддръжка на бизнеса  ще бъде предложен  пакет с увеличение от 500 милиона на капитала на Българската банка за развиване, който ще е в 2 посоки.

" Едното е издаване на портфейлни гаранции към комерсиалните банки, което ще понижи финансовата тежест към комерсиалните банки и ще им разреши да демонстрират еластичност във връзка с своите клиенти, които изпитват усложнения. Вторият инструмент ще даде опция Българската банка за развиване да взе участие краткотрайно с алтернатива за назад изкупуване в капитала на сдружения, които изпитват нужда от сходно присъединяване. Това ще става с посредничеството на комерсиалните банки, на които тези сдружения са клиенти. По този метод краткотрайно се обезпечава гратис финансиране, тъй като лихвата върху капитала е 0, на тези компании, които прибегнат до сходно решение ", изясни той. 

" Възможен е и сюжет, при който ще би трябвало да живеем по-дълго с този вирус и да се настройваме финансово и стопански по отношение на него. При една сходна рецесия няма по какъв начин всички да излезем сухи от водата . Ще има бизнеси, които ще престанат да съществуват. Тази мярка дава късмет на добросъвестните работодадели да минат през рецесията без да приключват заетостта на личния състав си и да запазят, както потенциала, по този начин и приходите ", съобщи Горанов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР