Цялата промишленост в България няма да може да се ползва

Цялата промишленост в България няма да може да се ползва ...

Държавата ще плаща 60% от заплатите в баровете, но не и в промишлеността.


Цялата промишленост в България няма да може да се ползва от обявената от управляващите мярка в подкрепа на заетостта.

Държавата ще плаща 60% от заплатите на заетите само в секторите, чиято дейност е изрично забранена в заповедта на здравния министър Кирил Ананиев и съответно – в гласувания закон за извънредното положение.

Това предвижда предварителният проект на постановление на Министерски съвет, което ще регламентира държавната мярка, публикуван от в. "Капитал". Документът не е в окончателен вариант, което значи, че може и да претърпи промени.

Ако философията на проектопостановлението не се измени, излиза, че държавната мярка няма да се отнася за засегнатите от очакваната икономическа криза сектори, а само за затворените заради санитарните мерки поради Covid-19 бизнеси. Така излиза, че подкрепа ще има за барове и дискотеки, но не и за заводи за производство на авточасти или електроника, например.

Освен това, постановлението ще компенсира осигурителния доход на съответния работник, например фитнес инструктор, фризьор или сервитьор, а не реалния му доход, който може да идва от друг вид доходи като например такси за услуги.

Източник: mediapool.bg