Цялата помощ, която можехме да си позволим, сме изпратили на

...
Цялата помощ, която можехме да си позволим, сме изпратили на
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Търговци или доставчици са в дъното на високите цени на храните

„ Цялата помощ, която можехме да си позволим, сме изпратили на Украйна. Няма по какъв начин президентът да ни разпорежда. Народното събрание взема решение, а Министерският съвет извършва “.

Това изясни в предаването „ Тази заран “ служебният министър на стопанската система Никола Стоянов.

Според него секторът върви добре, предприятията са натоварени, а хората в отбранителната промишленост получават все по-високи заплати. „ Министерството на защитата направи оценка с какво може да се раздели в действителност българската войска “, уточни Никола Стоянов.

„ Най-голямото предизвикателство беше подготовката за зимата. Имаше липса на газ, повишение на цените на горивата, огромна инфлация. Радвам се, че 8 месеца по-късно като че ли сме ги не запомнили. Щом инфлацията пада и цените падат, само че тези на храните не със същото движение “, уточни той.

Служебният министър изрази очаквания законодателството за надценките да бъде признато от Народното събрание.

„ Стана ясно, че казусът е сред цените на едро и цените на дребно. Той може да е или в доставчиците, или в самите търговци на дребно. Смятаме, че там има потребност от повече регулация и надзор. В началото 95% от инспекциите водеха до открито нарушаване. Сега това е към 30% “, добави министърът на стопанската система.

180 млн. лв. са изплатени от Лукойл под формата на корпоративен налог и налог свръхпечалба настрана от санкциите на Комисията за защита на конкуренцията, сподели Никола Стоянов.

„ Мисля че някой хубави неща стартирахме в министерството и в действителност се надявам да бъдат продължени - положителният разговор с задграничния бизнес и задграничните вложители, закуската с министъра на стопанската система за вложители, която стартирах. Надявам се в действителност да продължи директният канал, който създадохме за фирмите за връзка с министъра, където по съответни проблеми да могат да ни алармират и да можем да помогнем. Също нещо, с което доста се гордея, са разпоредбите, които успяхме да изработим за работа на службите ни по икономическите въпроси, комерсиалните ни аташета в чужбина “, открои министърът.

„ С Богдан Богданов, препоръчаният за министър на стопанската система в кабинета " Денков-Габриел " се познаваме. Той и сега е част от екипа като шеф на Агенцията за вложения. Познаваме се, работим постоянно. Той е осведомен с множеството от тематиките. Неговият фокус досега е бил привличане на вложения -  нещо доста значимо за България, където успяхме да осъществяваме съществени триумфи, само че би трябвало да се продължи и да се натиска в тази посока “, разяснява Стоянов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР