Цялата политика на България за Шенген беше сгрешена още от

...
Цялата политика на България за Шенген беше сгрешена още от
Коментари Харесай

Гърдев за Шенген: Трябва да имаме частично приемане с ясно поставен срок за пълноправно такова след 3 или 6 месеца

Цялата политика на България за Шенген беше сбъркана още през цялото време с обстоятелството, че страната ни се съгласи да извършва условия, които липсват в Договора за Европейския съюз от Лисабон. Това съобщи в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Димитър Гърдев, посланик и някогашен ръководител на Комисията по външна политика.

" Мигрантите не съставляват условия за една страна да влезе в Шенгенското пространство. Мигрантският поток и въобще рецесията с мигрантите съставляват проблем на целия Европейски съюз. И няма безусловно никаква гаранция, че България ще получи пълноправно участие, с изискване и условия, които не съществуват в Договора за Европейския съюз. Аз съм персонално съм на мнение, че по принцип може да се стигне до едно такова решение за отчасти приемане с изрично ясно подложен период за цялостно приемане след 3 или 6 месеца ", обърна внимание Гърдев.

По думите му оттук насетне ясно би трябвало да се посочат аргументите за какво България би трябвало да бъде спирана за Шенген: " Ние няма да решим огромните си проблеми със сухопътните граници, които ни слагат в неизгодно състояние с това ограничавания на Австрия за Шенген. Нашият проблем не са летищата, нито морските пристанища.

Димитър Гърдев изрази вяра българското общество и сътрудниците в Европейски съюз ясно да схванат и да изискват от Австрия и Нидерландия същинските аргументи за какво ни стопират: " Защото пред България бяха поставени  следните условия: Първоначално се изискваше позитивен отчет по Механизъм за мониторинг и инспекция. България го получи. После тези страни сложиха въпроса за два позитивни отчета едни след различен. Добре, България  получи и тези два позитивни отчета. После поставяха условието за два позитивните в една година. И още веднъж това се случи. И още веднъж ха да слагат още може би 4 отчета, но този механизъм се трансформира в наложителен за всички страни, за тях в това число също. И оттук насетне започнаха нови  спомагателни условия. Искаме ясно да се каже какво желаят Австрия и Нидерландия. Австрия декларира, че е срещу по принцип Шенген и желае реформирането на този механизъм. България какво е отговорна? Когато желаят някакъв механизъм, който не работи, тогава просто да излязат от Шенген, и оставяме тези страни, които сме съгласни, да продължим напред. Това не е претекст съответно към България. По този метод се изнудва целия Европейски съюз да се трансформират разпоредбите.

Също по този начин изрично желая единствено да допълня, че даже в това искане на двете страни, те не могат да минат без България, тъй като смяната в Европейския контракт изисква единогласие от всички страни членки. Пак ще дойдат, дано да дойдат, да слагат въпросите пред България намерено какво желаят да трансформират. И по тази причина когато се слагат тези условия за отчасти приемане, само че България да вкара спомагателни контроли към другите страни, това също не взема решение въпроса със свободното придвижване на артикули и хора ", разяснява Гърдев.

Той прикани обстоятелствата да се посочват такива, каквито са, а не да се измислят: " Големият проблем с мигрантите не е потокът през България. Има три посоки на мигрантите потоци за последната година. Най-големият %, 70%, това е централно-средиземноморския маршрут – Италия, по-късно Испания и Франция, след което са Гърция, през България примерно са единствено 2% от мигрантските талази в Европейския съюз ", сподели още някогашният ръководител на Комисията по външна политика.

Той съобщи, че България се бори за пълноправно участие в Шенген: " Тези частични облекчения би трябвало да бъдат просто стъпка към пълноправното участие в един обозрим период, само че подложен ясно и съответно закрепен в 3 или 6-месечен период, тъй като другояче това действително може да продължи още 12 години ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР