Цялата печалба на Българска независима енергийна борса“ ЕАД за миналата

...
Цялата печалба на Българска независима енергийна борса“ ЕАД за миналата
Коментари Харесай

Енергийната борса плаща почти 7.8 млн. лв. дивидент на БФБ

Цялата облага на „ Българска самостоятелна енергийна борса “ ЕАД за предходната година ще бъде разпределена като дял на едноличния й притежател – „ Българската фондова борса “ АД. Това е решението на борда на шефовете на борсовия оператор, който е одобрил предлагането на съвета на шефовете на енергийната борса.

От известието излиза наяве, че „ Българска самостоятелна енергийна борса “ няма да отчислява вноска за фонд „ Резервен “ и да оставя неразпределена облага.

Това значи, че БФБ ще получи сумата от 7 775 111.03 лв. от дъщерното си сдружение.

Припомняме, че и от облагата за 2020-а „ Българска самостоятелна енергийна борса “  също изплати дял на компанията майка – над 5.2 млн. лв..

„ Българска фондова борса “ приключи първото полугодие на тази година с облага от малко над 3.6 млн. лв.. Вероятно акционерите й ще получат още веднъж промеждутъчен дял.

Борсовият оператор изплати на притежателите на негови акции рекорден дял от облагата за предходната година - към 1 лев, на два пъти. Междинният дял за първата половина на 2021 година беше в размер на 0.55 лв. бруто на акция, а по-късно към тази сума се прибавиха и 0.42 лв.. 

„ БФБ-София “ купи „ Българска самостоятелна енергийна борса “ при започване на февруари 2018 година от „ Български енергиен холдинг “ за сумата от 5.2 млн. лв..

През тази година акциите на БФБ постепенно вървят нагоре, като сега се търгуват по 9.50 лв. за един брой, а това прави оценка борсовия оператор на 62 537 170 лв..
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР