Цялата парламентарна група на Обединените патриоти подкрепи номинацията на главния

...
Цялата парламентарна група на Обединените патриоти подкрепи номинацията на главния
Коментари Харесай

Цацаров готов да поправя имиджа на антикорупционната комисия

Цялата парламентарна група на " Обединените патриоти " поддържа номинацията на основния прокурор Сотир Цацаров за ръководител на антикорупционната комисия. Това стана ясно след среща в Народното събрание. На въпрос на Българска национална телевизия, Цацаров съобщи, че в случай че бъде определен на поста, ще направи оптималното, с цел да усъвършенства имиджа на комисията. От ляво още нямат решение по какъв начин ще гласоподава парламентарната група. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че тя персонално ще гласоподава срещу, тъй като не е съгласна шефът на комисията да се избира от депутатите.

Два дни откакто ГЕРБ и патриотите лансираха кандидатурата му, Сотир Цацаров разкри част от концепциите и упоритостите си, в случай че бъде определен на поста.

Защо приехте номинацията за началник на антикорупционната комисия?
Сотир Цацаров, основен прокурор: Защото смятам, че комисията има капацитет и тъй като смятам, че по някакъв метод мога да допринеса за това тя да получи това място, което ѝ отрежда законът.

Какви промени в работата ще предложите?
- Промените в работата, които бих предложил, ще бъдат предмет на концепцията, напълно съответни и прагматични неща, които са свързани с работата на комисията, тя да бъде събудена от положението, в което се намира в този момент.
Българска социалистическа партия не са предложили собствен претендент за началник на комисията, тъй като считат, че е основана неправилно. Ще решат по какъв начин ще гласоподават след чуванията.

Корнелия Нинова, ръководител на Българска социалистическа партия: Вие персонално по какъв начин бихте дали своят вот?
- С ангажимента,че това е персонално мнение, а не еднолично налагане на решение в партията и в групата - аз ще гласоподавам срещу. Не се колебая в качествата на никого. Говоря, че моделът е сгрешен. Не може депутатите да избираме индивида и да го назначаваме, страната да му заплаща заплатата и държавното управление, и да чакаме, че той ще ни проверява обективно за корупция и ще ни съобщи на съд.

Затова от ляво още веднъж упорстват шефът на антикорупционната комисия да се назначава от президента.

Корнелия Нинова, ръководител на Българска социалистическа партия: Не тъй като Румен Радев е президент, подсилен от Българска социалистическа партия, на следващия ден може да е някой различен, а тъй като президентът е онази институция, която първо е определена директно от народа, второ- нито разпределя публични поръчки, нито раздава еврофондове.
Цацаров не счита, че концепцията на Българска социалистическа партия е най-работещият модел.
Сотир Цацаров: Комисията работи по закон, в случай че претекстът на някого е, че този, който избира не може да бъде разследван, може би би трябвало да се замислим за правната логичност. Аз политическа логичност не искам да разясня.
Патриотите дефинираха като остаряла история настояването на Българска социалистическа партия шефът на комисията да се назначава от президента.
Борис Ячев, Обединени патриоти: Тази плоча тогава се въртеше и тя не беше призната и се наложи мнението, че би трябвало да бъде избиран и предлаган от българския парламент.
Патриотите ще поддържат Цацаров поради визията му за промени.
Валери Симеонов, Обединени патриоти: На едно мнение сме, че би трябвало да се разчисти закона от прекомерните полицейски пълномощия за следствие, СРС-та. Тази комисия да е работен орган, да дава резултати, да не бъде наказателен орган.
Патриотите желаят и свиване на обсега на проверяваните лица, защото в този момент да вземем за пример са включени и водачи на организации.

Вие ще съумеете ли въпреки всичко да възстановите имиджа на комисията?

Сотир Цацаров: Не зная дали ще съумея, мога да подсигурявам едно - ще направя максимума, на който съм кадърен, с цел да го направя. Няма магьосник, който може като основен прокурор или като ръководител на която щете комисия, не президентът да го назначава, патриархът да го назначава, той не може да се оправи самичък с всичко. Но в случай че всички имаме чувство, не да сме оптимисти, а да си вършим работата, може би ще мръднем напред.
По отношение на имуществото си, основният прокурор уточни, че годишно подава заявления и до момента не е имало противоречие.
 "Обединени патриоти " ще поддържат Цацаров за ръководител на КПКОНПИ
Групата на "Обединени патриоти " ще поддържа Сотир Цацаров за ръководител на КПКОНПИ. Това стана ясно след срещата с сегашния основен прокурор.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР