Цялата международна общност отхвърля споразумението между Турция и Либия за

...
Цялата международна общност отхвърля споразумението между Турция и Либия за
Коментари Харесай

Атина събира съюзници в спора с Анкара за морските граници

Цялата интернационална общественост отхвърля съглашението сред Турция и Либия за границите в Средиземно море, съобщи гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис, представен от електронното издание на в. " Катимерини ". Договорът предизвика острото недоволство на гръцкото държавно управление, съгласно което сделката нарушава суверенните права на Атина и цели да разшири опциите за турски сондажи на газ и нефт в източната част на Средиземно море. Споразумението беше подписано в края на ноември в Истанбул от турския президент Реджеп Ердоган и премиера на интернационално приетото държавно управление в Либия Файез Сарадж. Гърция изгони посланика на Либия поради това.

„ Имаме средства и воля да защитим правата си. Цялата интернационална общественост е на страната на Гърция и отхвърля съглашението сред Турция и Либия. Имаме мощни съдружници, които осъждат сделката ", съобщи Мицотакис на среща в Атина със сръбския президент Александър Вучич. Гостът се ангажира, че Сърбия ще поддържа националния суверенитет и териториалната целокупност на Гърция.

Гърция призова Организация на обединените нации да осъди съглашението сред Турция и Либия, което дефинира като „ разрушително “ за районния мир и непоклатимост. Говорителят на гръцкия кабинет Стелиос Пецас съобщи, че Атина „ желае договорката да бъде взета под внимание от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и да бъде наказана “. Атина е изпратила писма до генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, както и до Съвета за сигурност, в които акцентира, че договорката е невалидна, защото не е утвърдена от либийския парламент. В писмата се акцентира също, че съглашението е жестоко нарушаване на настоящите правни правила по отношение на определянето на морските граници, защото Турция и Либия нямат припокриващи се морски зони или общи граници. Това значи, че няма правно съображение за съглашение, очертаващо морските зони.

Гърция също по този начин упорства Европейски Съюз да наложи наказания на Турция и Либия заради съглашението, като въпросът ще бъде издигнат на започващия през днешния ден в Брюксел Европейски съвет. Атина желае в заключителния документ от срещата да бъде записано, че двустранният договор не може да засегне ползите на трети страни, защото не е в сходство с интернационалното право.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР