Цялата извършена дейност за болнична помощ ще бъде разплатена още

...
Цялата извършена дейност за болнична помощ ще бъде разплатена още
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: Цялата извършена дейност за болнична помощ ще бъде разплатена още тази година

Цялата осъществена активност за болнична помощ ще бъде разплатена още тази година. Това съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев при приемането на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за следващата година.

Министър Ананиев акцентира, че в случай че остане запас предварително, още в края на декември, ще бъде платена част от декемврийската активност на лечебните заведения.

Министър Ананиев отговори на рецензиите на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, които не поддържаха бюджета за здраве с аргумента, че липсват промени в него. "Много се злоупотребява с това, че в този бюджет не виждаме промените, които всички ние чакаме. Няма по какъв начин да ги забележим и недейте да политизирате този въпрос. Вие знаете, че даже да сме подготвени като държавно управление с плановете на нормативни актове, ние ще ги гледаме дружно с вас в Народното събрание най-малко шест - седем месеца. След това би трябвало да създадем съответната организация, да подготвим системата, с цел да може да работи най-рано от 2021. Недейте злоупотребява, няма ги промените - няма по какъв начин да ги има и вие го разбирате доста добре това ", обърна се той към опозицията.

Министър Ананиев акцентира, че в този бюджет на НЗОК са заложени на практика ограничения, които ще основат условия този развой по реформиране на модела да се форсира. По думите му по този начин през 2020 година би трябвало да се сътвори цялата организация, с цел да влезе смяната в здравноосигурителния модел от 1 януари 2021 година

Над 4,7 милиарда лева в бюджета на НЗОК за 2020 година

По време на дебата от ГЕРБ дефинираха бюджета на касата като "предвидим и резистентен ". Лъчезар Иванов от ръководещото болшинство разяснява, че разноските за опазване на здравето у нас и по света нарастват доста по отношение на достиженията на медицината. "Българските жители получават всички достижения в региона на медицината, като се стартира от образната диагностика и персонализираната медицина. Нашите сънародници имат по-добър достъп до медицински услуги от доста европейски страни ", счита той.

Иванов означи, че разноските за опазване на здравето у нас като размер от Брутният вътрешен продукт са 4,5 на 100. Той уточни, че са увеличени парите за първична здравна помощ - с 19 млн. лева, профилираната извънболнична здравна помощ с 14 млн. лева медикодиагностичната активност с 4,3 млн. лева, денталните действия - с 12,8 млн. лева, болничната здравна помощ с 233,8 млн. лева

Нигяр Джафер от Движение за права и свободи разкритикува оферти законопроект като уточни, че с него "отново се натъкваме на едно дежа вю - нов бюджет със остарели затлачени проблеми ". Тя сподели, че това е "бюджет на купеното време на мира " от страна ръководещите. Джафер означи, че за поредна година НЗОК изнемогва от отговорностите, които й разпореждат народните представители всяка година.

"Миналата година там беше трансфериран Фондът за лекуване на деца в чужбина, тази година ще възложим да се заплащат медицинските принадлежности за хората с увреждания - все отговорности, които в действителност би трябвало да бъдат покрити със сумата, която ще усили бюджетът на НЗОК ", разяснява тя.

Депутатите от три парламентарни комисии одобриха бюджета на НЗОК за 2020 година на първо четене

Джафер настоя, че преди всичко би трябвало да се премисли профилактичният пакет, който би трябвало да стане ефикасен, скринингов, да се премисли ролята на по този начин наречените регулаторни стандарти или това са по този начин наречените посоки за експерти, както и да се задели задоволителен запас за долекуване.

"Продължаваме да твърдим, че има място за по-смели промени, ние ще ги подкрепим. Тези промени, обаче не са в този бюджет ", безапелационна бе Джафер.

Георги Михайлов от "БСП за България " означи, че преди две години, при започване на своя мандат, министърът е оповестил, че системата ни е болна и се нуждае от съществено реформиране и нов метод на работа. "Две години по-късно, получаваме повече от същото. Това в никой случай не може да удовлетворява Българска социалистическа партия ", установи Михайлов.

Той разяснява, че въпросните 4,5 на 100, които страната ни отделя за опазване на здравето, са в пъти по-ниски на фона на Брутният вътрешен продукт като безспорна цифра и на фона на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в съпоставяне със страните от Европейски Съюз. Михайлов предизвести, че внезапното понижаване на средствата за лекуване на български жители в чужбина с повече от 50 на 100 ще докара до извънредно съществено напрежение.

"Аз съм извънредно сюрпризиран, че минаха три години и главните хрумвания, с които се явихте на изборите нито една от тях не е изпълнена ", разяснява Михайлов и засяга електронното опазване на здравето, тръжните процедури, заплащането на медицински произведения, електронната здравна карта.

"Поглеждайки към този бюджет в региона на опазването на здравето ние оставаме не неудовлетворени, а натъжени от това, че нацията не получава решение на един от най-сериозните си проблеми ", разяснява Михайлов.

Калин Поповски от "Обединени патриоти " уточни, че сборният дълг на лечебните заведения е над 500 млн. лева, неизплатените надлимитни отговорности на лечебните заведения са за над 150 млн. лева Той настоя да се намерения с този общ бюджет какво може да бъде направено, тъй че да се изправят някои от недъзите на здравната система.

Общопрактикуващите лекари желаят нарастване с 25 млн. лева в Бюджет 2020 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР