Цялата история с осуетения метеж“ е спектакъл гротеска Според патосното

...
Цялата история с осуетения метеж“ е спектакъл гротеска Според патосното
Коментари Харесай

Преврат като сценарий за филм на Братя Коен

Цялата история с „ осуетения бунт “ е театър гротеска

Според патосното медийно отразяване и изказванията на политиците и органите за сигурност, е бил Погледнато трезво обаче шумът към ареста на двама луди революционери и „ Граждани на Райха “ (това е името на групировката, която съгласно немските управляващи стояла зад осуетения в сряда опит за прелом – б. пр.), и техните проекти за бунт, наподобява много гротескно.

Даже с риск да бъда сметнат за „ банален “, откакто прочетох всички налични вести за този възможен пуч, намирам искрено истеричните репортажи за бутафория. 

Първо, с цел да бъда доста явен: като кореспондент, който отразяваше двете огромни демонстрации в Берлин против медицинските ограничавания през лятото на 2020 година, аз самият бях учуден от мащабите на готовност на по този начин наречените „ Граждани на Райха “, тъй като до тогава допусках, че това е някаква луда религиозна общественост (чиято идеология - значително го имам вяра и до през днешния ден - е неразбираема) надали би могла да събере повече от няколкостотин поддръжници в Германия.



На улица „ 17 юни “ обаче имаше обезпокоително огромен брой хора, сигурно няколко хиляди души, с военни флагове на Райха, които се шестваха против съществуващия ред. 

Още помня по какъв начин тъкмо се приближих до една знаменоска и я попитах какъв обществен и държавен модел има поради като опция. Отговорът ѝ беше изцяло объркан; тя евентуално не беше напълно наясно какво в действителност желае. Друг „ Райхсбюргер " (от немски – жител на Райха) издигна афиш с надпис „ Путин и Тръмп: дайте ни независимост! ". Съжалявам, само че всичко ми се стори повече смешно, в сравнение с рисково.

Ето по какъв начин можете да сбъркате. Според на практика всички медии (поне тези, които считам за изцяло сериозни), група от 25 обвинени поддръжници или членове на тази фракция „ Райхсбюргер “ е била на път да вземе властта в Германия след планувано „ принудително събаряне на държавното управление “. Според федералната прокуратура, новата форма на ръководство, която превратаджиите възнамерявали да открият, „ в общи линии към този момент е била създадена от тях “. Властите в Карлсруе пък обявиха, че „ членовете на организацията са били наясно, че метежът може да бъде осъществен единствено посредством потребление на военни средства и принуждение против представители на страната. " Това включва и „ осъществяването на убийства ".



В този миг обаче станах малко недоверчив: Дали хванатите „ подривни детайли “ в действителност в действителност са възнамерявали военни средства или даже ликвидиране? Или това е, да кажем, някаква абстракция? Има известна разлика дали човек си фантазира, в компанията на други облъчени, по какъв начин ще направи прелом – с ангажимента, несъмнено, че всеки бунт съвсем наложително е съпроводен от принуждение. И дали в действителност е имало сериозен проект за гнет и принуждение, ясни индикации за които би било – да кажем – трупането на оръжейни ресурси някъде. Според данните досега, нещата не ще да са били тъкмо такива.

От друга страна, формалното известие, че някои обвинени членове на „ военното крило " на групировката са бойци в Бундесвепа (Германската войска – б. пр.) или най-малко са имали законно ловни оръжия, сигурно сочи сериозна заплаха. Но психозата, която бе основана - федералният вътрешен министър Нанси Фейзър приказва, че е осуетена „ терористична пропаст “ - е съвсем изцяло бутафорна.

И отново съгласно формалните досега данни - водачи на бандата са някой си княз Хайнрих ХIII Ройс, на 71 години, от благородна родословие от Тюрингия, който се занимава и с недвижими парцели във Франкфурт, и берлинският арбитър и някогашен член на Бундестага от „ Алтернатива за Германия “ Биргит Малсак-Винкеман, на 58 години. Фактът, че и двамата „ главатари на преврата “ са все хора в (или на прага на) пенсионната възраст, приказва, че Германия най-сетне е намерила най-точните възрожденци, съратници на Улрике Майнхоф и Андреас Баадер (водачи на тогавашната комунистическа терористична организация „ Фракция Червена войска “, върлувала в някогашната Западна Германия – б.пр.). Разбира се, че това отвред на пръв взор наподобява пресилено, че и на втори – въпреки на този свят да няма нищо невероятно.

Има и още. За „ осуетяването на преврата “ са били употребявани 3000 полицейски чиновници, в това число Отрядът за специфични задания (антитерористичното звено на полицията – б. пр.). Толкова доста народ е бил впрегнат, с цел да арестуват двамата гореупоменати пенсионери бандити. Антитерористите били „ дислоцирани “ в сряда сутринта под терасата на къща във вилната зона Ванзее в Берлин, където пробили с таран входната врата. Не ви ли наподобява на шоу? Още повече, че за това зрелище авансово са били определени и фенове измежду избрани представители на пресата, които, както се оказа, още предния ден били осведомени, че ще се осуетява прелом. Та бяха извозвани до мястото като придружители на служителите на реда, с цел да отразяват онлайн спектакъла.

И всичко това единствено с цел да може камерите да снимат по какъв начин 71-годишен мъж с шал и яке от туид с кожени копчета е окован в белезници от служители на реда с качулки като „ обвинен главатар на превратаджии “. След като знае предисторията, човек би свързал такива фрагменти повече с ареста на някой финансов лъжец като Бърни Мадоф, нежели с Хайнрих XIII. 71-годишният ни основен воин би бил по-подходящ за някоя днешна Кьопеникиада (комична история, разиграла се на 16.10.1906 година в немския град Кьопеник, където обущар се показва за предводител на революционери, взима властта от локалния кмет и отмъква градската хазна – б.пр.), в сравнение с като знаменосец при иден взлом на Райхстага.

Затова пък съвсем всяка немска медия изрази сериозната угриженост в новините за двамата основни обвинени, които към този момент били създали следреволюционни структури - Малсак-Винкеман ще да дава отговор за правораздаването, до момента в който Хенри XIII евентуално ще се възкачи на трона. Извинете, само че звучи неуместно. Не желая да наподобява, че осмивам и недооценявам, само че целият сюжет наподобява по-подходящ за филм на братя Коен, в сравнение с като материал за терористична драма.

Неизбежните препратки към прословутия ковид са изключително противен послевкус в това криминале, гарнирано с включвания онлайн и кореспондентски репортажи от „ мястото на събитието “. Всъщност аз помня тези хора от огромните демонстрации в Берлин преди повече от две години като типични гротескни теоретици на конспирацията. Но не дребна част от новинарските репортажи и формалните отчети се свежда до следната рамка: несъгласните с ограниченията против ковид са едно и също с „ Граждани на Райха “, което е едно и също с терористи. Като чуеш това, медийният спектакъл към този момент е толкоз неподобаващ, колкото и транспарантен.

Затова дано обобщим по какъв начин наподобява цялостният репортаж по тематиката „ Германските органи за сигурност направиха „ предпазен удар “, който за следващ път едвам съумя „ да избави немската народна власт “(според формалното известие на прокуратурата и публикацията в ДПА): „ Група превратаджии, твърдо уверени, че Германия сега се ръководи от подставени лица на по този начин наречената „ дълбока страна “, чакат страната да бъде освободена от съюз от страни, формиран от държавните управления, военните и разследващи служби на разнообразни страни, в това число Руската федерация.

Заговорниците също по този начин твърдо имат вяра, че превратът е неминуем и че новото краткотрайно държавно управление би трябвало да контракти нов държавен ред в Германия със съюзническите сили победителки във Втората международна война. От позиция на „ Граждани на Райха “ главният контакт за тези договаряния е Руската федерация. “

Между другото през днешния ден разговарях с редица сътрудници от други медии – в това число и с тези медии, които бяха в челните редици на буйното отразяване „ осуетяването на преврата “. В един глас (и несъмнено на приятелско доверие) ми споделиха, че и на тях всичко това им наподобява много пресилено, само че когато конкуренцията реагира по този начин трагично и е на път да ни изпревари, ние не можем да готвим публикациите си „ на слаб огън “.

Така или другояче около „ преврата “ още веднъж се потвърдиха две неща: Най-голямата заплаха за тази страна са „ Гражданите на Райха “ в пенсионна възраст. И второто - германците не са подобаващи за революции. Погледнато трезво, и двете съставляват много добра вест.

Превод: Божидар БОЖКОВ
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР