„Цялата енергетика на България е дадена на офшорни компании. Това

...
„Цялата енергетика на България е дадена на офшорни компании. Това
Коментари Харесай

ГЕРБ: Енергетиката на България е дадена на офшорни компании, ПП е пропита от корупция и ръжда

„ Цялата енергетика на България е дадена на офшорни компании ". Това обявиха от ГЕРБ по време на ексклузивен брифинг на партията.

„ Това държавно управление е цар на разточителството на фона на недоволно население поради инфлацията. Не е вест, че ще плащаме лихви. Сега готвят да вземат 1 милиард евро от външните пазари. Не разбирате ли че тези хора ви ограбват и когато си тръгнат няма кой да ви помогне”. Това съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Като виждам GENCORP и като видях държавни самолети летят по посока Сочи - цели ескадрили, все едно Кирил Петков е направил нещо, а той нищо не е направил, уточни Борисов.

Властта в този момент тегли заеми, на Кирил Ананиев му побеля косата, като гледа. Вие не разбирате ли, че тези хора ви ограбват и когато си тръгнат няма кой да ви помогне. Социологическите изследвания почнаха да го схващат, само че след два-три месеца няма да има какво да се направи. Национално единодушие би трябвало, с цел да се измъкнем от злополуката и президентът Радев има водеща роля. Нямаме аналог в историята, безапелационен е Борисов.

Свидетели сме на поредност от неистини на държавното управление, изключително за меморандума Gemcorp. Те даже не са си създали труда да сложат номера на компанията в меморандума и са подписали с офшорка. Кирил Петков от трибуната излъга, че има единствено меморандум, само че това не е по този начин.

Благодарим на министъра на енергетиката, че по този начин бързо ни даде меморандума, за 24 часа. Но Лорер не ни праща контракта за електрически коли. Една година не го дават на медиите. Очакваме от министър Лорер най-късно на следващия ден да ни даде контракта, съобщи той.

„ Свидетели сме на поредност от неистини от премиера Петков във връзка с компанията Gemcorp през цялото време. Първата неистина стартира още в деня на сключване на меморандума. Излъгаха ни за компанията и това може да го видите на формалната страница на Министерството на енергетиката. Оказа се, че са подписали с офшорка, записана през 2016 година в Джърси. Тя пък е обвързвана с офшорки на Кайманите и Женева. Обвързваме нашата енергетика с капитали с незнаен произход”, изясни депутатът от ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова, която взе участие в брифинга и стоеше отляво на водача на партията Бойко Борисов.

Ако се върнем на офшорката, не може да се откри собствеността, нито пък капиталите. Може да има пране на пари, само че ние обвързваме енергетиката си, без да знаем законно ли е всичко. По отношение на GEMCORP, които се занимават с търговия на диаманти и храни, те нямат общо с енергетиката. Не е правилно, че компанията няма връзки с Русия. 2019 година те подписват меморандум със Сбербанк в Сочи за хранителни артикули за 5 милиарда $. На този конгрес е и Путин, там той опрощава 20 милиарда на Арфика, уточни още Десислава Трифонова.

През 2021 година президентът на GEMCORP написа на Гана и предлага да даде ваксини Спутник. Ако това не са контакти с Русия, по какъв начин да го назовем, попита Трифонова.

Защо тъкмо с GEMCORP се подписва този меморандум. Първо замесиха американското посолство, след това това на Англия. Остава да предположим, че съветски олигарси са предложили тази компания на премиера. Ще желаяме резултатите от първата инспекция, тъй като те показаха, че сна създали такава преди меморандума. Ще желаяме и резулатите от следваща инспекция, която Кирил Петков даде обещание от трибуната на Народното събрание, показаха от ГЕРБ.

Цялата българска енергетика е дадена на две офшорки. От това съглашение следва, че ние не можем да мръднем, без да питаме тези две офшорки. В съглашението написа, че страните се схващат да съфинансират действия, уточни депутатът Делян Добрев. Кой и по какъв начин избра тези две офшорки, с цел да влага дружно с тях страната в енергетиката, съобщи Делян Добрев.

Как взеха решение, че тъкмо тези две офшорки би трябвало да вършат публично-частно партньорство в региона на Марица-Изток, попита той. Държавата забърква в този меморандум Топлофикация София и Марица Изток. Офшорките щели да построяват ядени реактори в България. Има приложение с 13 точки в него, където в детайли е разказано всичко, което страната ни се съгласява да даде. Доставките на газ са предмет на този меморандум, интерконектора България-Гърция, Топлофикация София, дребни модулни реактори на площадката в Белене и в Козлодуй, планове за развиване на нуклеарната енергетика за генерация на енергетика от нуклеарни планове, съобщи Добрев.

В точка 10 се разказва нуклеарното гориво - в това число дълготрайни тактики за нуклеарното гориво. Тези две офшорки щели да дават ум и на организацията за нуклеарно контролиране, който е най-компетентният орган в България, член на европейската организация по нуклеарно контролиране и съблюдават европейските правила. Но двете офшорки ще ги образоват, уточни той.

С две думи - това е цялата енергетика и се пита по какъв начин бъдат определени тези две офшорки. А какво се случва, в случай че България внесе течно гориво от някой различен. Ще заведат ли двете офшорки дело в Париж, попита Добрев.

Нашата инфлация не може да бъде по-висока за еврозоната от междинното за трите най-ниски там. Нашата е 12 на 100 и ние умерено можем да забравим за еврозоната. След края на нашето ръководство вие можете да спрете да говорите по тази тематика, тя към този момент не е допустима, отсече Борисов.

Когато приказваме за вложител в страната - появява се компания с ясна благосъстоятелност, която построява интензивност в България и разчита на пазара да работи. Тук единствено на пръв взор става дума за вложения. Като се зачетем в меморандума става дума за активи - общински и държавни. Като се зачетем още повече, непосредствено се отваря хипотезата за съфинансиране. Става дума за ангажимент страната да отделя средства и дружно с тези компании да финансира нови планове. В т. 7 нещата стават още по-конкретни, уточни Томислав Дончев.

В положителното остаряло време се организираше социална поръчка. Първият въпрос е по какъв начин някой предпоставя реализатор за съответни действия на база на авансово подписан меморандум. Този метод има ли нещо общо с желанието на Асен Василев да купува акумулатори. Но ние не сме сигурни дали не става дума и за нещо друго, уточни Дончев.

Защо има свръхфинансиране в енергийните сдружения. Някои от вас се пробваха да създадат законната европейска процедура ин хаус, неприятна дума. А когато избираш две компании единствено тъй като са ти симпатични, това не е ли непосредствено възлагане. Защо не подписаха с австрийски, холандски и други компании? А с съответна, ясна, точна компания, попита Борисов.

Вие имахте часове излъчвания за ин хаус процедури. Това не е ли корупционна ин хаус процедура, с порочни последствия, обърна се той към медиите.

Това е голяма корупция. Имат късмет да се измъкнат, 30-дневен, изясни той.

Българска социалистическа партия внесоха смесено гласоподаване - с хартия и електронно. Сега ще разберем има ли операция с машинното гласоподаване - ще пристигна специалист и ще изясни. По мотив вота на доверие, дава го народът. Сега няма човек, който да ги харесва сегашните и няма човек, който да не вижда какво сътворяват. Те стоят единствено поради постове, съобщи Борисов.

Преди арестите можеше да се приказва с властта, в този момент - не, изрично не. Няма да ги поддържаме да стоят. Петков и хората му са омазани до ушите с корупция, отсече Борисов.

Тези хора всеки ден са на свободно рухване. Вчера Петков върви с Фалкона да лети и да се покаже, отсече той. Политическа партия е пропито от корупция и наслойка, добави Борисов.

Ние не желаеме власт, ние сме се науправлявали. На мен ми е мъчително за хората и че от водачи на Балканите, всичко минаваше през София, в този момент станахме за посмешище, отсече той.

Цялото Политическа партия е върла непросветеност. Само ръководителят на Народното събрание става, в случай че ме питат. Но парламентаризмът е погубен. Прилагат всевъзможни трикове, с цел да нарушават правилника.

Ще излъжат компаниите с 50% заплащания и другите 50 остават в задължения, съобщи Борисов. Ние когато си тръгнахме, им оставихме 1 милиарда да си доплатят в сметка това, което сме почнали да достроят. Вкарахме 1,2 милиарда във ВиК холдинга, с цел да се вършат поправки. Сега желаят да ни оставят милиарди задължения и другите 50 % за пътища ще ги оставят на различен да ги заплаща, това вършат, сподели Борисов.

Меморандума с GEMCORP може да видите тук -

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР