Цяла църква да се премести в Националния исторически музей –

...
Цяла църква да се премести в Националния исторически музей –
Коментари Харесай

Кой е храмът, който Божидар Димитров предложи да се пренесе в НИМ

Цяла черква да се реалокира в Националния исторически музей – това предлага шефът на НИМ Божидар Димитров. Става въпрос за храм в драгоманското село Беренде, на към 60 км от София, който е обвързван с цар Иван-Асен II.

По своята значителност стенописите в него са толкоз скъпи, колкото и тези в Боянската черква.

Предполага се, че храмът „ Св. Петър и Павел” е издигнат от локален болярин през XII в. Местната легенда споделя, че когато цар Иван-Асен II пътува на дипломатическа задача в Сърбия, е оставил скиптъра и печата си на това място – за повече сигурност. Когато се завръща незасегнат, той взема решение да подари средства за дребната църквица.

Пътят към нея е сложен. Минавайки от там, на шефа на НИМ му хрумва концепция: да я придвижи, цялата, в музея.

„ Случайно се връщах и желаех да я видя, тя се оказа в такава планинска дупка, че не може да се направи нищо на място – нито туризъм, нито реституция. Защо да не я пренесем цялата черква, тя е доста дребна, аз имам две пренесени римски гробници”, разяснява проф. Димитров.

Като чули, че градежът може и да си „ тръгне”, хората от Беренде се тормозили. А локалната власт споделя, че може и да няма път, само че хората имат религия. Постегнали скъпия параклис преди време.

За да аплайват за повсеместен ремонт с европари трябват обаче документи за благосъстоятелност, а тя не е конкретизирана и за нея няма нотариален акт.

Вижте още във видеото:

-->

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР