Цяла нация беше хакната“. Това гласи заглавието на водещата новина

...
Цяла нация беше хакната“. Това гласи заглавието на водещата новина
Коментари Харесай

CNN за изтеклите данни от НАП: Цяла нация беше хакната

„ Цяла нация беше хакната “. Това гласи заглавието на водещата вест в уеб страницата на CNN от тази заран.
В страна с население от 7 милиона души, мащабът на тази хакерска офанзива на процедура значи, че всеки работещ човек е бил обиден, написа още CNN.

Хакерската офанзива е изключителна, само че не е неповторима, разяснява CNN и показва, че държавните бази данни са като гърнета с мед за хакерите. Те съдържат голямо количество информация, която може да бъде " потребна " за години напред, споделят специалисти.

" Можете да извършите паролата си все по-сложна, само че информацията, която държавното управление държи, са неща, които няма да се трансформират, " сподели Гай Бънкър, специалист по осведомителна сигурност и основен софтуерен шеф в Clearswift, компания за киберсигурност.

" Вашата дата на раждане няма да се промени, няма да се преместите на следващия ден от вкъщи си ", споделя още той. " Голяма част от информацията, която е била взета, е годна през вчерашния ден, тя е годна през днешния ден и евентуално ще бъде годна за огромен брой хора за 5, 10, 20 години ".

По-смущаващ е обаче фактът, че това не е първата хакерска офанзива против българското държавно управление. Търговският указател на страната беше хакнат преди по-малко от година, напомня CNN.

Американската медия се базира на българския юрист, експерт в региона на отбрана на персоналните данни, Десислава Кръстева. По думите ѝ случаят в Национална агенция за приходите е обезпокоителен. „ Това не трябва да се случва в държавна институция “, разяснява тя, представена от американската телевизия.

Българската комисия за отбрана на персоналните данни съобщи, че ще стартира следствие на хакерството. Говорителят на Националната организация за приходите няма да разяснява дали данните са добре предпазени.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР