Цяла Европа се е обединила около това да се помогне

...
Цяла Европа се е обединила около това да се помогне
Коментари Харесай

Тагарев: Българското общество не разбира интересът на Европа да помага на Украйна

Цяла Европа се е обединила към това да се помогне на Украйна, разбирайки стратегическия резултат от това украинските сили да съумеят да освободят цялата си територия, да изтласкат окупатора отвън границите си и да вървим към по-траен мир. Или отрицателният сюжет - Русия да успее да овладее част от териториите, да завоюва от своята нападателна политика и още веднъж, след дребна отмора за възобновяване на силите да продължи с нападателните си планове. Това е разбирането, измежду всички съдружници в Европа. За страдание, нашето общество, бидейки манипулирано от доста разнообразни канали, не го схваща това ", сподели през днешния ден пред Би Ти Ви министърът на защитата Тодор Тагарев.

В отговор на въпрос, той посочи, че украинците са доста по-близки като нрав на българите от руснаците. " Нека прикани към почитание към формалните институции. Всичко е тъкмо по този начин, както го споделям. Даваме муниции единствено над тези, които са ни нужни. Не обезкървяваме армията ", уточни още Тагарев.

 Украински специалист изброи какво може да даде България и какво – не Украински специалист изброи какво може да даде България и какво – не
Той акцентира, че няма изненада в що се отнася до оръжието и боеприпасите. " Ще разгледаме настояванията и ще забележим какво можем да удовлетворим. Правилото е, че даваме муниции към края на своя запас, само че които са годни. Ако ги оставим, до няколко години ще би трябвало да платим сериозна сума за тяхното заличаване ", уточни министърът.

В отговор на въпрос Тагарев сподели, че към съветските самолети на българските Военновъздушни сили към този момент няма интерес. Търсят се елементи за тях. Не се дискутира и разновидността за предаване на танкове на Украйна. Дали ще се предадат системите за противовъздушна защита предстои на полемика.

Военният министър акцентира, че все още се дават главно муниции. " Трудно ми е да намеря ясни причини против предаването на тези муниции и опцията да модернизираме военната си промишленост. Европа, а какъв брой от тях може да вземе България е мъчно да се каже ", уточни Тодор Тагарев. Военният министър акцентира, че България е закъсняла за така наречен " триъгълни покупко-продажби " - подмяна на българско остаряло оръжие, обещано на Украйна, с по-модерно.

Хиляди българи се бият на страната на Украйна, само че те са доброволци. Няма проекти за изпращане на хора от страна на страната, сподели Тагарев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР