Цял град в Испания започна дружно диета. В мащабната инициатива

...
Цял град в Испания започна дружно диета. В мащабната инициатива
Коментари Харесай

Диета с размах: Цял град започна да се храни здравословно

Цял град в Испания стартира заедно диета. В огромната самодейност за по-здравословен метод на живот са се присъединили всички 39 426 жителите на град Нарон в провинция Галисия.

Те са си сложили за цел да смъкват общо 100 000 кг през идващите 2 години, оповестява телевизия Euronews.

В рамките на самодейността вземат участие всички в града - локалните заведения за хранене ще оферират единствено потребна и здравословна храна, а здравните центрове са създали специфични стратегии за физическа интензивност.

Според Статистическия институт на самостоятелната област Галисия, в която се намира и град Нарон — 19.18% от жителите на региона страдат от затлъстяване. Данните за градчето, подхванало огромната самодейност, пък демонстрират, че 6 на всеки 10 негови поданици са с наднормено тегло.

Според ръководителя на плана доктор Карлос Пинейро, главната цел на това начинание е да се придобият здравословни привички най-много от децата.



Пинейро е безапелационен, че всеобщата диета, която жителите на градчето са почнали на 25 януари, се прави не тъй като казусът в Нарон е по-сериозен в сравнение с в други испански и европейски градове, а с цел да се даде образец и на други общности, какво би трябвало да се направи, с цел да се ограничи международната наклонност на затлъстяване и като превантивна мярка против разнообразни болести.

„ 10-годишните деца, които страдат от затлъстяване са се нараснали с 2%, а тези с наднормено тегло — с 5%. Това съществено усилва риска от хронични болести и ние желаеме да изправим това “, споделя той и прибавя, че ключът към триумфа на плана се крие точно в децата: "Ако децата поддържат съответен и деен метод на живот, те ще убедят 90% от възрастните да вършат същото ".



Град Нарон е ситуиран на брега на Атлантическия океан и като всеки различен морски град, неговата обичайната кухня се състои основно от риба и морски блага. Именно върху тях се гради и актуалната диета, която жителите на града ще съблюдават.

„ Няма нищо ново в това да се научиш да се храниш вярно. Идеята не е да гладуваме, а да се научим да четем етикетите на продуктите и да готвим здравословна храна ", изяснява кметът на Нарон Марионо Форейро.



Правилното и здравословно хранене обаче, не стартира и не свършва единствено с храната, която слагаме в устата си. За да одобряват драговолно идеята, младежите в града ще вземат участие и в разнообразни кръжоци и действия, по време на които ще учат типовете дървета, които порастват в овощните градини, както и плодовете и зеленчуците, които се отглеждат в локалните ферми. Те ще бъдат насърчавани да вървят пешком или с велосипед до учебно заведение и да се движат повече и ще вземат участие в обществени полемики, на които ще могат да разискват аргументите, водещи до затлъстяване.

Според доктор Пинейро самодейността е имала мощен старт и в границите на първия месец около600 деца към този момент са почнали да вървят и се прибират от учебно заведение пеш или с велосипед, като до края на поставения период, той се надява броят им да се усили до 4000.

В самодейността са планувани и специфични стратегии за хората над 70-годишна възраст, които включват гимнастика, лечебен танц, плуване и 8-километрови разходки.

Програмата за здравословен метод на живот се радва на огромен интерес и утвърждение от всички в града и доктор Пинейро е уверен в триумфа ѝ: „ Населението на Нарон е като жива лаборатория, която построява бъдещето си”.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР