Цял автобус с гастарбайтери пристигна вчера от Милано в Дупница.

...
Цял автобус с гастарбайтери пристигна вчера от Милано в Дупница.
Коментари Харесай

Цял рейс с гастарбайтери се изсипа в Дупница

Цял рейс с гастарбайтери дойде през вчерашния ден от Милано в Дупница. Сред тях имаше хора от Гоце Делчев, Дупница, Благоевград. Багажниците на рейса бяха препълнени от с кашони, куфари, стекове с прахуляк за пране и други

Сред идващите беше и Димитър Георгиев, прочут с прякора Джайко. Допреди две години той имаше завод за разработване на пейки, само че бизнесът му зациклил и той сменил амплоато си. По градинките на Дупница може да се видят още от неговите пейки.

“Бизнесът с пейките спря. Изнасях пейки и за Македония, но… За да не остана без средства, започнах работа като камионджия в Италия. Работя за македонец. Фирмата е в Италия. Карам стока до Франция, Германия… Доволен съм. Сега се прибрах за малко и се връщам назад на работа”, описа Димитър Георгиев пред struma.bg.



Мъж от Дупница, който за 3 месеца е изкарал 10 000 евро като служащ в лозята на Южна Италия, се разкрещя и съобщи: “Не сме отишли там от хубаво, а от сиромашия. Прибрах се в България единствено да си оправя документите и се връщам. Нямам желание да се връщам повече тук. Мразя България…”, избълва огорчението си от родината дупничанинът.

Роми от Гоцеделчевско се похвалиха, че за 1 часа работа в лозята получават 10 евро. Преди години надницата е била на половина – 5 евро.

“Вече се работи единствено по 6 часа дневно, а не както преди години – по 12 ч. и спяхме в лозята. Започваме в 6 ч. сутринта и завършваме в 12,00 ч. Къде в България ще получиш отплата от 120 лева дневно?

Работехме по градежи в София, плащаха ни по 50 лева дневно, само че като заредиш колата с гориво, хапнеш нещо на обяд – и надницата половината е изхарчена.

В лозята в Италия всичко е механизирано. Тракторът минава сред редовете и група от 8 или 12 индивида берат гроздето от двете страни и го хвърлят в ремаркето. Тепърва стартира усиленото бране и ще се върнем след седмица назад.

Гроздоберът там стартира през август и завършва през декември в някои южни региони на Италия. Дойдохме да си забележим дамите и децата, другояче ще ни забравят”, пошегуваха се двамата млади мъже от Гоце Делчев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР