Цветозар Томов е доктор по социология и един от най-авторитетните

...
Цветозар Томов е доктор по социология и един от най-авторитетните
Коментари Харесай

Цветозар Томов: Вървим към отказ от задължителното гласуване

Цветозар Томов е лекар по социология и един от най-авторитетните български социолози. Член и представител на Централната изборна комисия (ЦИК) от 2015-а до 2019 година.
Г-н Томов, с какво тези избори ще бъдат по-различни от предходните сходни типове избор?
Ако съпоставяме с 2015-а година, тези избори ще бъдат доста по-оспорвани тук-там, изключително в по-големите градове. Ще има доста балотажи в огромните общини, в сравнение с имаше преди четири години. Възможни са изненади. Причината е, че има оттегляне на електората на най-голямата политическа мощ по места, въпреки че тя отново евентуално ще даде най-хубави резултати.
Извън партийните, има и много екзотични претенденти. Такива, които са разпознаваеми като спортисти или шоумени, само че не и с политическото си съществуване или каквато и да било ориентировка. Имат ли шансове?
Нямам наблюдения на всички места, само че за един музикант и шоумен ще кажа, че няма късмет за Свиленград. Предполагам, че кандидатурите им са издигнати, с цел да привлекат гласоподаватели и един-двама души да бъдат вкарани в общинския съвет. На доста места сходни хора влизат в акциите с сходна цел – с цел да могат да употребяват обществената си известност, която не е политическа, с цел да привлекат някои гласоподаватели, които вършат своя избор в последния миг. Не мисля обаче, че е допустимо съществено политическо показване на който и да е от тях.
Какво значи квадратчето „ Не поддържам никого “ и по какъв метод се регистрират тези гласове. Стана ли ясно на хората?
Мисля, че този въпрос се задава задоволително постоянно, с цел да преценява, че на хората още не им е станало ясно. Решението, което залегна в изборния кодекс, да има такава алтернатива в бюлетината беше обвързвано с решението да се вкара наложително гласоподаване в България. То се вкара по един чудноват метод. Значи попада подобен текст в Изборния кодекс, само че не се плануват никакви наказания, в случай че човек не гласоподава. Тенденцията явно е към това да се откажем изцяло от наложително гласоподаване, само че квадратчето си стои. " Не поддържам никого " в действителност е метод човек да откаже да взе участие в изборите, като в това време този отвод се смята за автентичен глас.
Как се брои този глас? За кого отива?
За никого не отива. Той има значение единствено за оценка на изборната интензивност. Като е автентичен, той покачва изборната интензивност. Нищо друго. При разпределянето на действителните гласове той не се взема поради. Той е значим за президентските избори, тъй като с цел да бъде определен президент с над 50 на 100 от гласовете, би трябвало да има 50% изборна интензивност. Друго значение на процедура няма.
А на локалния избор това квадратче ще донесе ли търсения резултат – повишение на изборната интензивност?
Наличието на това квадратче единствено по себе си няма да увеличи тази интензивност, защото мисля, че хората даже не знаят, че гласуването е наложително. Но отново ще повторя, даването на избор " Не поддържам никого " се брои за глас и се регистрира като % за изборната интензивност, до момента в който по-рано, в случай че човек не желае да гласоподава за никого, задраска бюлетината или я остави празна, този глас не се броеше за автентичен и като подобен не се отразяваше на изборната интензивност. Известно повишение ще има, само че то няма да се дължи на интерес към изборите, а към методиката за пресмятане на интензивността.
Има ли риск гласоподавателите да се объркат, в случай че един претендент за кмет на община е по едно и също време и в листата за общински съветници?
Ако не съответстват номерата на претендента в едната и в другата бюлетина, е допустимо да има някаква група гласоподаватели, която да се обърка на изборите. Такъв случай има в София и то с един от претендентите, който набира преднина и който е с разнообразни номера като претендент за общински консултант и като претендент за кмет.
Какво би трябвало да създадат гласоподавателите, с цел да бъда гласът им годен следователно?
Трябва да не се объркат. Трябва да са наясно с претендента, който желаят да поддържат и респективно би трябвало да знаят номера (или номерата), с който взе участие в изборите. Това с номерата е обсъждано неведнъж в изборната комисия. Но Народното събрание не демонстрира никакъв интерес да вземе решение да отпадне тази средновековна процедура с номерата. Мисля, че съвсем няма страна в света, в която към претендентите за присъединяване в дадени избори са прикачили номера. Наличието на партийни номера объркваше хората и при даването на преференции. И се появи така наречен от публицистите резултат 15/15. Мисля, че повече е обвързвано с опитите на партиите да притеглят едва образовани и незаинтересовани гласоподаватели, на които им изясняват само за кой номер да гласоподават.
Излиза, че бъркотията в тази ситуация е в помощ на търговците на гласове?
Може и по този начин да се каже.
Интервю на Спасиана Кирилова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР