Цветовете, които виждате, когато се появи дъга, са резултат от

...
Цветовете, които виждате, когато се появи дъга, са резултат от
Коментари Харесай

Защо цветовете на дъгата са подредени така

Цветовете, които виждате, когато се появи дъга , са резултат от разделянето на светлината в другите ѝ дължини на вълната.
Това ни дава набор от цветове, които варират от по-късите сини и виолетови дължини на вълните до по-дългите дължини на алената вълна. Тази поредност от цветове ни дава присъщия модел, с който всички сме осведомени, и който научаваме от детството посредством потреблението на мнемонични изречения.
Цветовете на дъгата са алено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго и виолетово.


Кой открива дъгата? Гръцкият мъдрец Аристотел за първи път стартира да разсъждава върху дъгите и техните цветове още през 350 година прочие н.е. Идеите му са били подбрани и създадени от римския мъдрец Сенека Младши в книгата му 1 от Натуралес Куастионес към 65 година сл. Хр. Сенака изненадващо изпреварва времето си в своите разсъждения, даже предсказа откриването на резултата от призмата от Нютон епохи по-късно.
През вековете мислители, философи и натуралисти изследвали феномена на резултата на дъгата, отбелязвайки появяването му освен в небето, само че и при други условия.
Но във всеки случай два детайла са от значително значение за присъщия изблик на цвят, водна пара или капчици и слънчева светлина. Исак Нютон потвърждава, че бялата светлина е формирана от набор от цветове посредством делене на светлината с призма. Откритието му, дружно с работата на други преди него, най-сетне изяснява по какъв начин се образуват дъги.

Цветовете на дъгата Идеята, че в дъгата има седем цвята, продължава и до през днешния ден. На пръв взор може да мислите, че това е правилно, само че по-внимателното разглеждане на дъгата демонстрира, че има доста повече от седем самостоятелни нюанса.
Дъгата не е чист набор. Всъщност се състои от безчет самостоятелни спектрални цветове, които се припокриват и смесват.
Основната поредност за първичните дъги е постоянно една и съща:
- червен
- оранжев
- жълт
- зелен
- наследник
- индиго
- лилав
Най-горе е аленият цвят (най-дългата дължина на вълната към 780 nm), а най-долу виолетовият (най-късата дължина на вълната в последователността при 380 nm).
Идеята за седемте цветове към момента е известна и оказва помощ да запомните реда на най-разпознаваемите цветове в дъгата. Не забравяйте обаче, че има и цяла гама от цветове - толкоз доста, че не можем да ги отличим с просто око.

източник: www.metoffice.gov.uk
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР