Цветница или Връбница е денят с най-много именници - над

...
Цветница или Връбница е денят с най-много именници - над
Коментари Харесай

На Цветница имен ден имат над 370 000 българи

Цветница или Връбница е денят с най-вече именници - над 370 хиляди българи.

Цветница е един от най-почитаните и посещавани църковни празници. По време на богослужението се раздават осветени върбови клончета, които са знак на насладата, с която Христос бил посрещнат при влизането му в Йерусалим и преди кръстната му гибел.

Хората вървят на църква. Всеки се старае да си вземе по една клонка и да си я занесе в къщи.

На Цветница Негово Светейшество патриарх Неофит ще вземе молитвено присъединяване в празничната света литургия, която ще бъде отслужена в 09:30 ч в патриаршеската катедрала " Свети Александър Невски ".

Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи Златоустовата Света литургия в катедралата „ Светите братя Кирил и Методий ", а по-късно ще раздаде на християните върбови клончета за здраве. От храма ще тръгне шествието с участничките в ритуала по вода. Тази година той се провежда от националното читалище „ Бяла Анаста ".

По традиция момите ще хвърлят своите венчета от пролетни цветя във водата на река Осъм, а тази, чието изплува първо под моста, ще бъде оповестена за Царица на празника.

Денят на влизането на Христос в Йерусалим бележи началото на най-скръбната, само че и най-наситената с духовни послания седмица в живота на вярващия християнин - времето, в което Христос приема страданието и кръстната гибел, с цел да изкупи греховете на човечеството и посредством своето възкресение от мъртвите да му подари вярата за избавление и безконечен живот.

Дните след Цветница до Възкресение Христово се назовават Страстна седмица поради тъгата и страданието на Божия наследник, като в скръбните богослужения вярващите ще проследят и съпреживеят последните трагични дни от земния живот на Христос.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР