Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се

...
Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се
Коментари Харесай

Цветница 2020: Какво трябва да знаем

Цветница е преносим християнски, набожен и национален празник, който се чества както в православната, по този начин и в католическата и протестантската черква.
Освен наименованието Цветница, този празник се назовава още Връбница. На този ден е признато да се върви на църковна литургия с върбови клончета, китки от здравец или други пролетни цветя. След като свещеникът ги освети, те се отнасят у дома и се слагат пред икона. Това е един от най-хубавите пролетни празници.
Цветница 2020 Всяка година Цветница се пада на друга дата. Най-лесно за запомняне е, че се чества седмица преди Великден или на шестата неделя на Великия пост. Празникът постоянно се пада в неделя и се чества тъкмо след Лазаровден.

В североизточната част на България „ Цветницата “ е обвързвана с паметни церемонии. Смята се, че на този ден мъртвите „ разпускат “ (душите им излизат от гробовете си) и желаят от околните си да им донесът нещо. Още преди изгрев слънце, дамите отиват на гробищата с върбови клончета и сено в ръцете си. Кадят гроба с ким, напояват с вода и слагат покрай паметника клоновете, а по-късно възпламеняват на същото място и сеното.

Обичаят „ Кумичене “ По остарял български бит е признато на Цветница да се извършва така наречен „ кумичене„. Преди обяд всички лазарки се насочат дружно към реката. Всяко девойче носи със себе си китка пролетни цветенца, венец от върбови клончета или комид самун. Девойките се подреждат една до друга около реката и по едно и също време пускат китката, венеца или хлебчето.
Тази госпожица, чийто венец или парче самун бъде повлечен най-бързо от водата и излезе най-отпред, бива избирана за „ кръстница “ или „ кумица “ на лазарките. От този миг, тя се трансформира в обект на особено почитание и респект от страна на останалите девойки.
На 3-тия ден от Великден, момата-кумица кани всички лазарки в дома си и ги гощава с баница и червени великденски яйца. С тази обща гощавка приключва и празничният лазарски комплекс, чрез който момите показват своя нов обществен статус и годността си за бракосъчетание.
Поверия на Цветница На Цветница има поверия, които се сбъдват и до през днешния ден и в които хората имат вяра.
- По никакъв мотив не сваляйте от иконата в къщата старите върбови клончета. Направите ли го, над целия дом ще тегне злощастие.
- Не забучвайте в никакъв случай нож в самун, това предвещава небогати години освен за вас, само че и за всички членове на фамилията ви.
- Докато печете питка, в никакъв случай не чистете в къщата, тъй като ще прогоните своя шанс. Ако първоначално и в края на хранене хапнете по едно малко късче самун, поръсено със сол, това предвещава благополучие в фамилията. Ако и останалите на масата създадат същото, шансът постоянно ще е с тях.
- След като донесете новия венец от свежи клнки, тогава изхвърлете остарелия в река или течаща вода. Така ще отнесете всичкия негативизъм, събрал се в него. Помнете, че венецът през всички тези 365 дни е предпазвал Вас и фамилията Ви от неприятности и заболявания.
- Вързани на кръста върбови клончета, “осигуряват ” здраве и в най-трудната работа. Хората имат вяра, че всичко окичено с върба, ще бъде крепко през цялата година.
- Вярва се, че осветената върба пази от всяко зло и по тази причина се слага върху домашната икона.
- С върбови клончета се извеждат животните на паша с цел да са здрави.
- Пиленцата се зареждат също с върбови клончета с цел да са здрави.
- Забити върбови клончета в градината, я защищават да не я ровят къртици.
- Когато се зададат градоносни облаци, хората ги гледат през върбовите венци и се молят да ги отмине опасността.
- Върбово венче на вратата вкъщи срещу уроки /зло/ до идната пролет е трайният смисъл на празника. А вярата и молитвата към Господ са неизменими, с цел да не дава никому кръст по-голям в сравнение с може да носи.
- Ако на Цветница печете питка, само че тя остане сурова във вътрешността, това предвещава, че скоро ще се разделите с непосредствен Ваш човек.
- На този празник по никакъв мотив не забождайте нож в хляба, защото това вещае беднотия освен за Вас, само че и за цялата фамилия. Не чистете дома си, до момента в който печете питката. Направите ли го, ще прогоните шанса си.
- За благополучие и благодат хапнете първоначално и в края на всяко хранене през днешния ден залък самун, посипан със сол. Направят ли го и останалите на трапезата, шансът ще е с тях най-малко до идната Връбница.
Трапезата на Цветница Цветница е вторият ден от Големия пост на който е разрешено да се яде риба. Затова на масата можете да сложите риба, тъй като през Страстната седмица след Цветница, постът е доста непоколебим и свършва на Великден.
Освен рибата, всички други ястия на трапезата би трябвало да са постни – салата от боб и картофи, яхния от сушени чушки, маслини и салата от картофи. Също по този начин може да приготвите зелена салата или ядене от коприва. За десерт може да сервирате кадаиф. Като цяло, храната е хубаво да не е мазна, тъй като въпреки всичко още са пости.
На трапезата сложете и разнообразни ядки и плодове, спретнете някое ядене с ориз или гъби. Може да приготвите и сладки, само че гледайте в тях да няма млечни артикули и яйца. Направете и празнична питка или дребни питки във формата на цвета, които ще придадат доста жанр на вашата софра.
Трапезата я украсете с пролетни цветя с цел да бъде всичко красиво и цветно. Цветница отбелязва настъпващата пролет и събуждането на природата за нов живот.
Поставете в домът си осветените върбови клонко от църквата. Сплетете ги на венец и ги поставете на външната врата. Това ще ви пази от зли очи и заболявания.
Кои имена честват на Цветница?
Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба(н), Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян(а), Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглена, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин(ка), Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малин(а), Маргарит(а), Маргрет, Невен(а), Невян, Ненка, Орхидея, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомил(а), Цветомир(а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР