Цветната неделя /Цветница/ се празнува една седмица преди Великден. Това

...
Цветната неделя /Цветница/ се празнува една седмица преди Великден. Това
Коментари Харесай

В неделя празнуваме Цветница: 3 неща, които непременно трябва да направите

Цветната неделя /Цветница/ се чества една седмица преди Великден. Това значи, че през 2019 година честването ще се състои на 21 април.
На този ден обичайно се върви на черква и се освещават върбови клончета. Смята се, че на този ден върбата придобива вълшебен свойства, които могат да предпазят къщата и нейните притежатели от всичко неприятно и нечисто. Осветените върбови клончета би трябвало да се пазят при иконите през цялата година. Забранено е да се ругае, да се бродира и шие, да се чисти къщата и да се прави тежка физическа работа.
Цветната неделя през 2019 година е богата на обичаи и поличби
В църквата би трябвало да донесете броя клонки, какъв брой членове са в фамилията.

След службата осветената върба се употребява и за “пердах ” за наричане за здраве, като който удря употребява думите и би трябвало да каже:
“Аз не блъскам – върбата удря и здраве ти носи. ” С подобен бит човек дава на другия мощ и дългоденствие.
След това върбовите клончета се изсушават и се поставят зад иконите. Там лежат цяла година до идната Цветница. Клончетата служат като амулет и пазят къщата от неприятни хора и болести.
Когато пристигна време да махнете старите клонки те не би трябвало да бъдат изхвърлени. Те би трябвало да бъдат изгорени или пуснати във вода.
На Цветница е разрешено да се яде риба – всевъзможен тип и приготвена по всевъзможен метод.

Това празнично зареждане би трябвало да даде физически сили на изтощените от поста християни да устоят на последните постни дни.
В дните от понеделник до петък най-вярващите и най-преданите християни изобщо не поставят дори олио в гозбите. Те ги варят с вода и сол. А на Разпети петък не ядат храна и пият малко вода. Ако доста прегладнеят изяждат една две хапки самун, с цел да не припаднат.
Тази жертва има своя нравствен смисъл. Те съпреживяват тъгите на Христос на кръста и неговите премеждия посредством недояждане. Знаем, че в някои страни битуват обичаи живи хора да бъдат слагани на кръст както Иисус. Някои разрешават да бъдат заковани живи, а след часове ги смъкват, само че това е рисково начинание, освен тъй като боли, само че тъй като може да вкара инфекции в тялото посредством гвоздеите.

На Цветница се чества, само че не в смисъл на бохемски запои поради именните дни, а насладата на вярващите е обвързвана с насладата на Христос. На Цветница се върви на черква. Дори и да нямате именник измежду вашите родственици и другари, през този ден можете да се съберете дружно, да отидете някъде на разходка измежду природата или да извършите нещо, което обичате да вършите дружно.
Инфо: За дамата

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР