Цветкова, която полицаите снимаха разголена, е претендирала за 20 000

...
Цветкова, която полицаите снимаха разголена, е претендирала за 20 000
Коментари Харесай

Малтретираната от полицаи на протестите Цв. Цветкова, осъди МВР

Цветкова, която служителите на реда снимаха разголена, е претендирала за 20 000 лева обезщетение, само че Административният съд в София (АССГ) преценя, че е заслужено тя да получи 2900 лева Момичето не апелира, т.е. не продължава делото за по-голяма сума, само че Столична дирекция на вътрешните работи нападна решението на арбитър Доброслав Руков и по този начин процесът стига до Върховния административен съд (ВАС), написа още " Сега ".

На 20 февруари висшите съдии Пламен Петрунов, Аглика Адамова и Албена Радославова (докладчик) удостоверяват решението на първата инстанция. Техният акт е финален. Пред Върховен административен съд прокурорът Нели Христозова взема страната на Цветкова. И при разглеждането на делото от АССГ участвалият в производството прокурор Яни Костов пледира, че искът на момичето е състоятелен и съдът би трябвало да дефинира обезщетение по правдивост.

Цветкова завежда дело по Закона за отговорността на страната (ЗОДОВ), откакто заповедта за задържането й на 10 юли 2020 година е анулирана дефинитивно от съда като противозаконна.

По делото пред АССГ са открити изказванията на Цветкова за задържането й по време на митинга, престоя й с белезници под колоните на Министерския съвет и търпените от нея унижения в тази връзка, отвеждането й в Трето районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи и задържането й там към 22-23 часа. Магистратите одобряват още, че събитията са нанесли вреди върху психическото и прочувствено положение на Цветкова. Споменават се времето и методът на задържането й, пострадванията, държанието на служителите на реда.

Съдът се стопира и на с унижението Цветкова да бъде снимана в безпомощно положение, с белезници и полугола. И приема за потвърдени изказванията й, че след ареста в продължение на доста месеци е плакала при загатна за събитията, имала е проблеми със съня, разстройвала се е мощно и се е затворила се в себе си.

" Не е имало каквито и да е данни за осъществени хулигански прояви от страна Цветкова. Съдът не намира нито правна, нито житейска логичност или някаква друга основателна причина за издаването на заповедта за задържане. " Така арбитър Руков отхвърля като безусловно неоснователни доводите на Министерство на вътрешните работи, че не дължи обезщетение, тъй като Цветкова си е съпричинила вредите.

Колкото до размера на компенсацията, то е съобразено и с практиката на Европейския съд за правата на индивида по сходни каузи.

Цветкова води и дело за обезщетение против Столична дирекция на вътрешните работи поради незаконосъобразните дейности на служителите на реда - отвличането й от група спокойно протестиращи, непозволено потребление на мощ и помощни средства, непочтено държание. В този развой тя претендира за 80 000 лева обезщетение. Делото е планувано за след седмица.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР