Цветен, безпардонен, директен. Човек като вселена. Такъв е Пини Гершон

...
Цветен, безпардонен, директен. Човек като вселена. Такъв е Пини Гершон
Коментари Харесай

Пини Гершон: България е моят втори дом

Цветен, безпардонен, пряк. Човек като галактика. Такъв е Пини Гершон – един от най-великите баскетболни треньори на нашето време. Той отдели повече от час, с цел да даде изявление пред Иван Боянов. 73 минути, в които не остана незасегната тематика. От българските му корени, през хапливия му език, провокациите в кариерата и за смисъла на живота.



Ето и някои от акцентите:

На 9 декември 2007 година в Атина Гершон поставя подписа си под контракт като народен селекционер на България. По това време води гръцкия гранд „ Олимпиакос”, а зад тила му са пет финала и три трофеи в Евролигата отпред на израелския исполин „ Макаби” Тел Авив.

За предизвикването да води националния тим на България

„ По това време изкарвах положителни пари в Гърция и се усещах като президента на България. Ръководството на федерацията ви предприе страховит ход. Дойде до Гърция с рейс с 15-20 публицисти. Не можех да им кажа: " Връщайте се в България без треньор! ". Може би някой различен би го направил, само че не и аз. Не знаех играчите, знаех нищо. Не знаех кого ще упражнявам. Но имах предизвикателство.”

Дядото на Гершон е българин, живял е дълги години в Лом и Пловдив, където работи като равин. Дядото взе участие интензивно в развъждането му и е главната причина, заради която Пини приема поканата на България. Идва у нас против годишна заплата от... 1 евро!

Липсата на доста средства не е нещо ново за Гершон. Детството му в Тел Авив е доста мъчно, а мизерията е част от живота му.

За българския дядо и за дълга да направи нещо за България

„ Имам хора в България, които ми помогнаха да намеря местата, на които дядо ми се е молил. Той първо идва от Израел в България, по-късно се връща назад, дами се наново и едвам по-късно се прибира в в Израел. Вижте, дядо ми беше българин. Когато ме поканиха за треньор.... Да речем, че не беше България, а поканата беше от Австрия или Дания, не съм сигурен, че щях да приема. Но поради дядо ми, той си беше българин, и аз усещах, че би трябвало да направя нещо "

За възприятието на горделивост, че във вените му тече и българска кръв



„ За благополучие, аз съм и българин. Български жител съм, дядо ми е израснал в България и е прекарал по-голямата част от живота си там. Той организира с мен ритуалът Бар Мицва, към този момент знаете, че беше равин. Без подозрение, дядо ми беше голяма част от живота ми. И в действителност всякога, когато кацам в България, аз се усещам по този начин, все едно се прибирам у дома. Хората ме карат да се усещам, че съм си вкъщи. "

В света на баскетбола Гершон е прочут като една от най-провокативните и неконтролируеми персони. Самият той не съжалява за нищо, само че признава, че може би е имало неща, които не е трябвало да изрича.

За прословутата си огромна уста

„ Понякога, когато приказваш прекалено много, приказваш нелепости. А аз приказвам прекалено много. Особено, когато бях млад. Нека да кажем, че някои от изреченията, които съм споделил, може би не е трябвало да изказвам. Не споделям, че не съм бил прав, само че споделям, че не е трябвало да ги изказвам. Но в последна сметка, това е имидж. И не е елементарно да се бориш против имиджа. Когато хората ти лепнат един етикет, не е елементарно да се отървеш от него. Но в случай че попиташ множеството хора, ще отговорят, че съм придал малко повече цвят на баскетбола в Израел, в това число на Евролигата. Невъзможно е човек да бъде сериозен от самото начало. Ами, аз обичам да се майтапя. Виж, не се разсънвам от сутринта с мисълта какво бих дал отговор, в случай че победя и какво бих дал отговор, в случай че изгубя. Не! Изобретателен съм! На секундата, в която ми се задава въпрос, аз съм подготвен да дам отговор. Трябва да дам отговор. Понякога този отговор е добър, от време на време не е. И какво толкоз! Да вършим политически въпрос от един отговор? Я, стига нелепости!”

Дали би оказал помощ още веднъж на българския баскетбол?

„ Аз имам вяра, че в България, вие имате по-добър капацитет за баскетбол, в сравнение с ние имаме в Израел. Но имате потребност от някой, който да ви хване за ръка и да ви направлява. Парите са проблем, само че нямам доверие, че са единственият проблем. Но генетично, българите са с по-добър капацитет от израелците, от израелските деца и подрастващи. Нацията ви просто е по-висока и по-подходяща за баскетбол от нашата. Но ви би трябвало някой, който да ви направлява. Да се стартира с треньорите и с тяхното образование. Да се обиколи цялата страна, да се обединят напъните. Много работа е това. Но Глушков знае, че съм до него, когато пожелае. Той знае, единствено би трябвало да каже. Ние сме положителни другари и постоянно съм подготвен да оказа помощ.”

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР