Цветелина Пенкова е магистър по финансова икономика от Университета в

...
Цветелина Пенкова е магистър по финансова икономика от Университета в
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: Младите не са декор в БСП

Цветелина Пенкова е магистър по финансова стопанска система от Университета в Оксфорд. Работи в капиталовата платформа Hayfin Capital Management от 2017 година Владее британски, немски и съветски език.

" Няма по какъв начин да има ефикасна битка с корупцията, в случай че не водим паралелна битка и с бедността. "

- Дълго време сте живели в Лондон, по какъв начин Брекзит се отразява на сънародниците ни, а и на жителите на Острова. Има ли решение на този проблем?

- Много българи, живеещи във Англия, са разбираемо обезпокоени от неналичието на изясненост и евентуалните ограничавания, които биха били наложени върху жителите от Европейския съюз. При липса на взаимноизгодна договорка сред двете страни е евентуално доста от българите да изгубят правото си на работа и непрекъснато престояване на територията на Обединеното кралство.

Единственият метод тази неустановеност да завърши е да бъдат финализирани договарянията за Брекзит, само че това сега не е допустимо заради неналичието на консенсус в Британския парламент, който към този момент отхвърля да утвърди договорката на Тереза Мей. Преговорите по Брекзит ще са едно от провокациите и в идващия Европейски парламент. От огромно значение е и по какъв начин ще протекат европейските избори във Англия и каква поръчка ще даде обществото.

- Вие сте една от изненадите в листата на Българска социалистическа партия, какво ви накара да приемете номинацията?

- Първата причина е моето виждане за политиката - би трябвало да се прави от хора, които с изключение на професионализъм имат и човешкото предпочитание да оказват помощ на другите. Това е значимо за мен, не ми стига да знам, че съм се осъществила, желая повече младежи да имат късмет за положително обучение, да срещат поддръжка за самодейностите и предприемчивостта си. През последните години от ден на ден мои връстници навлизат на основни позиции в партията и в Народното събрание, което е доказателство, че в Българска социалистическа партия не сме фон. Радвам се на техните триумфи и се надявам аз също да оправдая доверието.

- Пречка или преимущество е младостта за политиката и има ли идея, която да сплоти всички млади българи?

- Младите хора в България са израснали на фона на непрекъснатите оставки, митинги, кавги и корупция, изключително през последните 10 години. Това изяснява за какво младежите у нас разбираемо странят от присъединяване в политическия живот на страната, асоциират политиката с нещо непочтено, подмолно и подмолно. Всички се нуждаем от повече правдивост в живота си. За страдание, в България положителното обучение и личностни качества не са разумната добра основа за развиване. На значими позиции в страната ни са посредствени хора, поставени на постовете си по неразбираеми критерии или единствено поради партийна принадлежност. Това демотивира и отблъсква, а от време на време е и доста рисково. Младостта е преимущество единствено за първо усещане, по-късно би трябвало доста усърдие и упорита работа.

- Трябва ли България да промени нещо в политиката си за българите зад граница?

- Преди всичко е нужно да се фокусираме върху основаването на повече благоприятни условия за работа и достигането на европейски стандарт на живот в България. В чужбина по разнообразни данни живеят над 2 милиона българи и голяма част от тях желаят да се приберат, само че са възпрепятствани от неналичието на условия и шансове за развиване у нас. Затова и връщането на младежите в България ще бъде един от главните ми цели като член на Европейския парламент.

- Коя е повода, заради която българите би трябвало да предпочетат Българска социалистическа партия на идния евровот?

- Няколко са аргументите. След броени дни всички имаме опция да покажем оценката си към настоящето ръководство и да изберем дали да продължим по този път - сякаш на стопански напредък, сякаш на огромни вложения и инфраструктурни планове и в това време на беднотия, на все по-недостъпно опазване на здравето, на липса на сигурност в всекидневието. Българска социалистическа партия е другият път, този, който се строи за хората, а не за комисиони от строителните компании. Път, по който всеки да има шанса и поддръжката на страната, а освен тези, които са близки до властта. Няма безгрешна партия, само че е значимо политиците да се занимават с същинските проблеми на хората. Стандартът на живот на българите би трябвало да е първата ни задача.

- Само преди няколко месеца посочихте пред ДУМА, че един от главните проблеми в България е корупцията. Как този проблем може да бъде решен?

- Доказано е, че бедността и корупцията са двете страни на една и съща монета. Няма по какъв начин да има ефикасна битка с корупцията, в случай че не водим паралелна битка и с бедността. Нито едно решение няма да има резултат, в случай че няма поддръжката на обществото. Една значима крачка в вярната посока е основаването на европейска прокуратура, която да следи за методите, по които се усвояват и разходват средствата от европейските фондове.

- Вече проведохте стотици срещи в страната, кои са главните упования на гласоподавателите?

- Някои от упованията са свързани с приходите, с възстановяване на средата на живот. Но всички приключват с едно - отстояване на почтено място на България в Европа. Двойните стандарти и в храните, и в отношението към страната ни са обидни. Имаме своята история и принос към Европа и не трябва да го забравяме.

- Мотото на акцията е " Справедливост в този момент ". Кои са най-несправедливите политики на Европейски Съюз, които би трябвало да бъдат изменени?

- Според мен през последните години политиките, провеждани от Европейски Съюз, се отчуждиха от жителите на страните членки. Те станаха неразбираеми за тях. Един от най-наболелите проблеми е наклонността към свръхрегулация. Гражданите към този момент са неспособни даже да се осведомят за техни нови права и отговорности, камо ли да съблюдават новите регулации или да се употребяват от предоставените им благоприятни условия. Този ракурс на законотворчество би трябвало да бъде изменен и Европейски Съюз да стартира в действителност да работи за една Европа на хората.

- Какво ще е първото нещо, което бихте създали, в случай че бъдете определена за евродепутат?

- Да посетя район, който не съумях в акцията. Избирателите ни би трябвало да знаят, че са значими освен по време на избори, а са смисълът на нашата работа в Европарламента.

- В коя сфера смятате, че ще сте най-полезна като евродепутат?

- Моята експертиза се базира на образованието ми като финансист и на опита, който съм натрупала в хода на работата ми с младежи и с българи в чужбина. Именно заради тези аргументи смятам, че работа в областта на младежките политики, повишение на техните шансове за реализация и развиване ще бъдат фокусът на работата ми там. Ще работя за повече средства, които да бъдат разпределени по най-болните сфери, а не от властимащите в България непозволено, както се е случвало постоянно до момента.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР