Цветелина Пенева посочи: Ще се брои в условията на видеонаблюдение

...
Цветелина Пенева посочи: Ще се брои в условията на видеонаблюдение
Коментари Харесай

Цветелина Пенева: Важно е как ще се брои и отчита вотът, а не видеонаблюдението

Цветелина Пенева уточни: " Ще се брои в изискванията на видеонаблюдение и видеоизлъчване. Това няма да сътвори проблем, в случай че изборната администрация бъде добре подготвена и в случай че членовете на ЦИК проведат съответно образование и разпишат съответни указания какво би трябвало да прави всеки участник в изборния развой.... Надяваме се и партиите да проявят своята отговорност и да проведат образование на номинираните от тях членове на секционни изборни комисии ".

 

Председателят на Обществения съвет към Централната изборна комисия съобщи: " Като жители не би трябвало да се фокусираме единствено върху процеса на видеонаблюдение. Най-важното е по какъв начин ще се броят и ще се регистрират резултатите. " Тя изрече убеденост, че изборната администрация ще се оправи с следващите предварителни избори: " Не би трябвало да подценяваме напъните на всички хора, въвлечени в изборния развой ". 

 

Цветелина Пенева акцентира, че Общественият съвет е предложил на ЦИК да бъде извършена симулация по какъв начин ще се броят бюлетините с видеонаблюдение. То ще бъде извършено в понеделник, 20-ти март: " Няма какво да се случи, че да се опорочи вотът на жителите, тъй като членовете на СИК ще броят. Въпросът е какво ще виждаме ние, които се интересуваме по какъв начин става броенето.... На участниците в процеса, тези, които се занимават с неговото администриране, е ясно, че към 10% от секциите в България няма да могат да бъдат следени онлайн, само че това не значи, че устройствата няма да запишат броенето и записът да бъде качен от " Информационно обслужване " на уеб страницата, където е бил стриймът от другите секции. Ще можем да го забележим няколко дни по-късно, това ще остане очевидно ".

 

По думите на Цветелина Пенева се чака ЦИК да разпише по какъв начин ще протича броенето на бюлетините, които на тези избори са два типа, с цел да знаят всички членове на СИК какво да вършат: " Предполага се че времето за преброяване ще се удължи, тъй като проявлението пред видеонаблюдението на всяка бюлетина ще отнеме повече. Ако това става за 10 секунди, това значи, че една секция с 300 бюлетини ще бъде изброена може би за час и половина. Всичко зависи от метода на организация на работа в съответната изборна комисия и от това какви инструкции ще даде ЦИК ". Пенева обърна внимание, че и секционният протокол е в нова форма, която е " относително усложнена " от познатия тип на последните няколко избора. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР